Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23/07/2015

Accu HITACHI WH 14DCL

De veelgebruikte oplaadbare Li-ion batterij kan nog altijd veel efficiënter en sneller worden geladen. Maar hoe? Nieuw onderzoek met neutronen van de TU Delft geeft nieuwe inzichten en toepassingen. “Eigenlijk is het een kant-en-klaar recept voor de producenten van batterijen om hun product te verbeteren .”

Marnix Wagemaker van het Reactor Instituut Delft (RID) richtte zich in zijn onderzoek op het gedrag van li-ionen in de batterijen. Die bewegingen zijn moeilijk in beeld te brengen. “Er was dus relatief weinig kennis over welke factoren er nu precies een rol spelen rond het laden en ontladen van de batterijen, en hoe je dat proces eventueel sneller en efficiënter zou kunnen maken. Wij denken daar nu verandering in te hebben gebracht door als eersten bij een gewone batterij Neutron Depth Profiling (NDP) toe te passen om de ionen(bewegingen) in kaart te brengen.”

Interne weerstand bepalend

Voor het Neutron Depth Profiling zijn speciale neutronen die zijn geleverd door de Delftse onderzoeksreactor gebruikt. “Als een afgeschoten neutron opgevangen wordt door een Li-ion, splitst dit in een tritiumkern en een heliumkern. Die twee deeltjes kunnen we vervolgens detecteren waaruit we dunnen afleiden hoe de Li-ionen zich bewegen in de batterij. Dit geeft unieke inzichten in hoe Li-ionen bewegen in de batterij onder realistische (laad)omstandigheden. We waren vooral geïnteresseerd in de interne weerstand in de batterij, die bepaalt hoe langzaam en efficiënt het opladen en ontladen verloopt,” legt Wagemaker uit.

Voor de interne weerstand zijn verschillende processen in de batterij bepalend. Er zijn drie manieren om die interne weerstand positief te beïnvloeden, zegt Wagemaker. “Deze drie methodes, die vrij eenvoudig zijn uit te voeren, zijn het aanpassen van de deeltjesgrootte van de elektrode, het aanpassen van het Li-ion geleidingsvermogen van de elektrode en de elektronische geleidbaarheid van de elektrode.”

Kant-en-klaar recept

Het onderzoek heeft dus voor het eerst in kaart gebracht welke eigenschappen de batterij het beste kan hebben voor een bepaalde toepassing. Als je in een bepaalde toepassing bijvoorbeeld snel wilt kunnen laden, moet je de batterij anders bouwen dan wanneer die laadsnelheid minder belangrijk is. De nieuwe inzichten zijn vrij direct toepasbaar in de praktijk, denkt Wagemaker.

“Eigenlijk is het een kant-en-klaar recept voor de producenten van batterijen om hun product te verbeteren. Ook al zou dat maar een paar procent verbetering betekenen, dan levert dit wereldwijd gezien toch al een enorme efficiency-winst op.” De onderzoekers publiceerden hun bevindingen recent in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Energy Materials.

Met de vakantie en allerlei festivals voor de deur staat er natuurlijk niet 24/7 een (werkend) stopcontact tot jouw beschikking. Je wil die smartphonebatterij dus zo lang mogelijk opgeladen houden, maar het ding is toch altijd sneller leeg dan je denkt. Wie oplet voor deze 10 batterijvreters op zijn toestel, kan de uurtjes waarop je smartphone wakkerblijft hopelijk iets langer rekken.

1. Maximaal schermlicht
Vaak staat op je smartphone standaard ingesteld dat je scherm zo helder mogelijk oplicht. Een echte batterijvreter, die overigens ook lang niet altijd nodig is. Hoe meer licht je smartphone uitzendt, des te meer batterij verbruikt het toestel. Zet de helderheid van je scherm wat lager, of kies voor de instelling "auto-brightness" als je smartphone daarover beschikt. Dan past de telefoon zich vanzelf aan het omgevingslicht aan, en spaar je heel wat energie om nog wat leuke Instagramfoto's te nemen.

2. Energievretende apps
Uiteraard verbruiken apps veel energie, maar er zitten er toch altijd een paar tussen die in verhouding waanzinnig veel verbruiken. Bij de batterij-instellingen van je smartphone kan je precies bekijken hoeveel bepaalde apps verbruiken. Zijn die de moeite niet waard, dan drop je ze beter. Desnoods tijdelijk, om die vakantie of dat festival te overbruggen.

3. Meldingen ontvangen
Verjaardagen op Facebook, nieuwsflashes of een reminder een sportapp dat het tijd is voor je workout: al die meldingen verbruiken veel energie. Schakel de meldingen uit die je toch niet interesseren, of die je tijdens het festival of de vakantie niet echt nodig hebt.

4. Trilfunctie
Het klinkt absurd, maar je telefoon op trilfunctie zetten verbruikt veel meer energie dan een simpele piep of beltoon. Zet die trilfunctie dus uit als je wat batterij wil uitsparen, zeker als het trillen ondersteunend bij een geluidje werkt.

5. Wifi laten aanstaan
Heel handig om ten allen tijde te weten waar je ergens wifi hebt, maar helaas ook een batterijvreter. Je telefoon zoekt dan voortdurend naar wifi-netwerken, en zo loopt de batterij heel snel leeg. Zet je wifi uit, en schakel hem alleen in als je bewust op zoek wil gaan naar een netwerk.

6. Vliegtuigmodus
Die handige vliegtuigmodus is niet alleen praktisch als je je in de lucht bevindt. Wie zijn telefoon op vliegtuigmodus zet, schakelt voor een tijdje al het batterijverbruikend dataverkeer uit. Tijdens het werk, als je niet gestoord wil worden of 's nachts kan je jouw smartphone dus gerust op vliegtuigmodus zetten om batterij uit te sparen.

7. Automatische updates
Er is elke dag wel een app die plots beslist dat hij een update nodig heeft. In plaats van de apps automatisch te laten updaten, kan je beter instellen dat je die updates handmatig moet laten uitvoeren. Zo heb je er zelf controle over wanneer de batterijvretende activiteit van het updaten kan plaatsvinden.

8. Je telefoon niet updaten
In tegenstelling tot de dagelijkse updates van apps, is het updaten van je telefoon op lange termijn net wel goed om batterij uit te sparen. Dat vraagt op het moment zelf wel wat batterij, dus voer de update uit als je daarna je smartphone nog kan opladen. Maar op lange termijn lost het kleine probleempjes op die veel batterij vragen, dus je doet er goed aan je smartphone up to date te houden.

9. Locatieherkenning laten aanstaan
Je zou ervan versteld staan hoeveel apps gebruik maken van de locatieherkenning op je telefoon, die jammer genoeg enorm veel batterij vraagt. Schakel de automatische locatieherkenning uit via Instellingen => Privacy => Locatieservices (voor iPhone) of Instellingen => Locatie (voor Android).

10. Geen energiebesparende app gebruiken
Zelf geen zin om je met al deze kleine trucjes bezig te houden? Een app als Battery Doctor voor iOS of Android helpt vanzelf met het sparen van je batterij. Dat kan gaan van het verwijderen van ongebruikte apps, tot het automatisch schoonmaken van je telefoon zodat die minder energie verbruikt.

Dit schrijft Korea Times, dat met LG sprak. LG Chem is de afdeling die de batterij heeft ontwikkeld. De eerste exemplaren van de zeshoekige batterij zijn inmiddels verscheept naar andere fabrikanten. “LG Chem is gestart met de verkoop van de batterij”, vertelt een woordvoerder van LG. “De batterijen zijn ontwikkeld in Nanjing, China, waar LG gigantische batterijfabrieken heeft staan. Deze batterij wordt gebruikt in toekomstige smartwatches.

Opvallend is dat LG de batterij voorlopig niet zelf zal gebruiken voor zijn slimme horloges. Ook Apple gaat de nieuwe batterij van LG Chem voorlopig niet gebruiken. En dat terwijl de capaciteit 25 procent hoger zou zijn dan bij andere batterijen. Waarschijnlijk vooral dankzij zijn vorm. Hierdoor past hij beter in een rond horloge, waardoor er dus een grotere batterij in het bodywork van een ronde smartwatch past.

“Dankzij deze ontwikkeling kunnen gebruikers hun smartwatch ongeveer vier uur langer gebruiken”, vertelt de woordvoerder. LG voorziet met de ontwikkeling van de nieuwe batterij waarschijnlijk in een behoefte. Smartwatches worden mondjesmaat steeds populairder, maar de batterijduur is nog altijd zeer matig.

Zo moet nagenoeg elke smartwatch elke nacht wel aan de lader. Dit probleem zou met de zeshoekige batterij iets kleiner worden, en bij LG Chem zien ze de toekomst nu helemaal zitten. “LG Chem heeft de kwaliteiten om de verwachtingen van de markt te overtreffen met de ontwikkeling van zijn innovatieve producten. We verwachten dat LG in 2018 marktleider is op het gebied van kleine batterijen”, aldus Kwon Young-soo, die bij LG de batterij-afdeling leidt.

Qua behuizing heeft Apple niets veranderd ten opzichte van de vorige uitvoering die op zijn beurt weinig verschilt van de eerste MacBook Pro met Retina-scherm uit 2012. Echt erg is dat niet, de MacBook Pro is een heel fraaie notebook. Wel is de nieuwe uitvoering 20 gram zwaarder, vermoedelijk door de iets grotere accu. Ook binnenin is weinig veranderd. In tegenstelling tot de 13inch-variant is Apple niet overgestapt op Intels Broadwell-processors en is de 15inch-uitvoering nog steeds gebaseerd op Haswell-processors. Lees ook: Apple iMac met Retina 5K-display - Bijna zo goed als zijn voorganger

4: Apple MacBook Retina 15 inch
De behuizing is exact hetzelfde als bij zijn voorganger.
Zelfde processor
Ons testexemplaar is de instapuitvoering met een 2,2GHz-processor en een SSD van 256 GB. Die processor is precies dezelfde Intel Core i7-4770HQ uit Intels Haswell-generatie die ook in de 2014-uitvoering zat, qua processorkracht win je dus niets met de nieuwe uitvoering. Vermoedelijk slaat Apple op de 15inch-uitvoering Broadwell over en zal de volgende uitvoering op de nog te verschijnen Skylake-architectuur gebaseerd zijn. Ook de standaardhoeveelheid RAM is met 16 GB hetzelfde en dit is direct het maximum. Naast de door ons geteste uitvoering is er ook een duurder model met een snellere processor, extra AMD Radeon R9 M370X grafische kaart en een grote SSD. Beide varianten kun je configureren met een snellere processor en een grotere SSD. Apple heeft de capaciteit van de accu licht verhoogt van 95 naar 99,Wh. Je kunt in de praktijk zo'n 8,5 uur werktijd uit de accu persen, ruim genoeg om een werkdag te overleven.

2: Apple MacBook Retina 15 inch
Het Retina-scherm heeft een goede inkijkhoek.
Retina-scherm
Aan het scherm heeft Apple niets gewijzigd en je krijgt hetzelfde 15 inch Retina-scherm. Het scherm gebruikt een IPS-paneel met een goede kleurweergave en prima inkijkhoeken met een resolutie van 2880 x 1800 pixels. Apple gebruikt de hoge resolutie niet om meer op het beeld te tonen, maar om het beeld scherper te maken. Standaard past er net zoveel informatie op het scherm als op een normaal scherm met een resolutie van 1440 x 900 pixels, maar heb je als voordele dat de interface en teksten haarscherp zijn. Je kunt ook kiezen voor werkruimtes van 1680 x 1050 of 1920 x 1200 pixels. Het scherm wordt aangestuurd door de in de processor ingebouwde Intel Iris Pro 5200 die krachtig genoeg is om er soepel mee te werken.

Supersnelle SSD
Waar Apple wel duidelijk verbetering laat zien, is de snelheid van de SSD. Nog steeds gebruikt Apple een PCI-E-SSD, maar die is nu via de snellere PCI-E 3.0-standaard verbonden. Apple belooft snelheden tot 2 GB/s en daar komt de SSD zeker bij in de buurt. In de benchmark Blackmagic Disk Speed Test haalt de SSD een leessnelheid van 1853 MB/s en een schrijfsnelheid van 1175 MB/s. Hiermee is het één van de snelste SSD's op de markt, maar in de praktijk zul je geen verschil merken met de SSD uit de vorige generatie MacBook Pro.

1: MacBook Pro
Je ziet het niet, maar ook de 15inch-uitvoering heeft nu een Force Touch-touchpad.
Force Touch
De grootste verandering ten opzichte van de vorige uitvoering zit hem in de touchpad, dat is nu net als in de 13inch-uitvoering van de MacBook Pro en de normale MacBook een Force Touch-exemplaar. Op het eerste gezicht zie je geen verschil: het is nog steeds een glazen multitouch-touchpad. In tegenstelling tot bij de vorige generatie zit er echter geen fysieke knop meer onder en kun je de touchpad dus niet indrukken. Toch lijkt het wel alsof de touchpad klikt door wat Apple Force Touch noemt. Deze technologie laat de touchpad trillen waardoor een klik gesimuleerd wordt. Deze simulatie is erg overtuigend en zeker op de instelling zwaar voel ik weinig verschil met een echte fysieke touchpad. Een voordeel is dat je nu ook aan de bovenkant kunt drukken omdat er geen scharnier meer in verwerkt zit. Force Touch voegt extra mogelijkheden toe doordat je naast de normale klik ook kunt doordrukken. Gebruik je deze extra klik op bijvoorbeeld een woord, dan opent er een pop-up-scherm waarin je meer informatie krijgt. Het toetsenbord dat Apple gebruikt heeft een fijne toetsaanslag en is voorzien van toetsverlichting waarvan je de helderheid zelf kunt instellen.

Conclusie
De 2015-variant van de MacBook Pro 15 inch is vooral veel van hetzelfde en voegt weinig toe aan de vorige variant van de MacBook Pro. Ook met het gebrek aan vernieuwing blijft de MacBook Pro natuurlijk een fantastische laptop met een erg goed scherm. De SSD is wel flink sneller, maar daar zul je in de praktijk niets van merken. De enige verandering waar je in de praktijk wél wat aan hebt, is de Force Touch-touchpad. Functioneel is dat vooralsnog een kleine verandering, maar de 'coolness-factor' is hoog en Force Touch zal in het nog te verschijnen OS X El Capitan meer gebruikt gaan worden.

Les commentaires sont fermés.