Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16/08/2015

Accu BOSCH 3660CK

Dat de ontwikkelingen in smartphoneland niet meer zo snel gaan als voorheen was al wel een tijdje bekend. Samsung's Unpacked-evenement eerder deze week maakte dat wat mij betreft eens te meer duidelijk en ik voorzie binnenkort geen verbetering. Kortom: tijd voor de smartphone van de toekomst!

TeleVisie 8
Samsung is het bedrijf dat over het algemeen de grenzen van wat mogelijk is in een smartphone verlegt; soms lopen ze duidelijk voor op de concurrentie en zo nu en dan liggen ze ongeveer gelijk. Achterlopen heeft Samsung, in ieder geval in het topsegment, eigenlijk nog nooit gedaan. Daar is overigens voorlopig nog geen verandering in gekomen, maar de snelheid waarmee Samsung innoveert en de manier waarop veranderen wel. Was het tot voor kort nog gebruikelijk dat Samsung twee keer per jaar (met de nieuwe Galaxy S en nieuwe Galaxy Note) een mooie stap vooruit zette, bleek die stap nu eigenlijk verwaarloosbaar. De nieuwe Galaxy S6 Edge en Galaxy Note 5 zijn hardwarematig zo goed als gelijk aan de toestellen van begin dit jaar. Samsung had het tijdens de presentatie dan ook niet meer over hoe geweldig de hardware wel niet is, maar over allerhande software-snuisterijen. Live-streamen naar YouTube en een algoritme dat de muziekkwaliteit van je mp3'tjes verbetert, bijvoorbeeld. Leuk hoor, maar ik heb weleens iets innovatievers gehoord tijdens een persconferentie.

En Samsung is niet de enige. Sony bijvoorbeeld, dat altijd bekend stond om zijn twee vlaggenschepen per jaar, toonde dit jaar met de Xperia Z3 wel een erg magere update. Overigens wil het bedrijf inmiddels ook van die twee-vlaggenschepen-per-jaar-strategie af. Eigenlijk is er met alle superphones van dit jaar wel in meer of mindere mate iets mis, zoals collega Bart een tijdje geleden al beschreef. Dat zorgt er in sommige gevallen voor dat de upgrade tegenover zijn voorganger helemaal niet zo groot is en er dus in een jaar weinig gebeurd is. Vroeger was een jaar in de smartphonewereld een eeuwigheid.

In de smartphones zoals we die nu kennen zie ik de komende tijd weinig significante innovaties plaatsvinden. Natuurlijk, de Snapdragon 820 komt eraan en Samsung en Apple zitten ook niet stil, maar echt belangrijke verbeteringen zijn het niet. Op displayvlak is de boel ook wel een beetje uitontwikkeld en de huidige smartphonecamera's zijn in veel omstandigheden voor het gros van de mensen genoeg. Op softwarevlak zullen fabrikanten ongetwijfeld blijven innoveren, maar veel van die verbeteringen kunnen ook op oude modellen geïnstalleerd worden. Het is te hopen dat fabrikanten op batterijgebied alle zeilen bij zetten, maar ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren. Draadloos laden, vingerafdrukscanners en mobiele betalen zijn leuk, maar zie ik niet als grote verandering.

Kortom, het is tijd voor een revolutionair nieuw concept. Zoiets als de iPhone toen hij in 2007 gelanceerd werd, dat ons idee over een telefoon - of liever gezegd draagbare computer - ingrijpend verandert. Project Ara? Misschien. Opvouwbare smartphones? Zou kunnen. Ik denk zelf eigenlijk dat we het meer in een wearable-achtig ding moeten zoeken. Hoe dat er dan uit gaat zien, vraag je je misschien af? Degene die het weet is een rijk man. Maar misschien zit ik er ook wel helemaal naast en lopen we over twintig jaar nog steeds met een glasplaatje van vijf tot zes inch aan ons oor. Ik hoor graag wat jullie ideeën hierover zijn in de reacties onder dit artikel.

Onnodige apps zijn de plaag van praktisch ieder modern platform. De meeste besturingssystemen bieden een minder voor de hand liggende methode om ongewenste software te verwijderen. We gaan voor Windows 10 even aan de slag met PowerShell.

Erger je je aan apps waar je helemaal niet op zat te wachten en die onnodig ruimte in beslag nemen? Menig ingebouwde app (ingebouwde applicaties van Microsoft zijn bijvoorbeeld Geld, Sport, Weer, Xbox, OneNote, 3D Builder et cetera) is niet te verwijderen via 'Apps en onderdelen'. Gelukkig biedt PowerShell uitkomst om die software, bijvoorbeeld Kaarten, Groove-muziek of Sport uit alle gekoppelde profielen te verwijderen.

Ontkoppelen vs. verwijderen

Let wel, de software blijft aanwezig in de machine, maar je struikelt er nooit meer over. Wil je de apps helemaal verwijderen, ook al nemen ze niet veel plek in beslag? Dat doen we verderop in deze tutorial door het Deployment Image Servicing and Management (DISM) aan te spreken via PowerShell. Maak voordat je zulke radicale wijzigingen maakt natuurlijk wel eerst een goede back-up of image, voor het geval je iets te enthousiast aan het wissen slaat.

PowerShell heeft een paar ingebouwde opdrachten (Cmdlets) die specifieke configuratieopdrachten in Windows uitvoeren. Het is betrekkelijk simpel om deze te leren en toe te passen, zelfs als je PowerShell nog nooit met een vinger hebt aangeraakt. We gebruiken voor deze tutorial AppInstallation Cmdlets, zoals Get en Remove.

Hoezo 'Verwijderen' grijs?

In dit voorbeeld verwijderen we de Weer-app en widget. Deze vind je ook terug in 'Systeem > Instellingen > Apps en onderdelen', maar de knop 'Verwijderen' is niet zichtbaar. Dat is omdat zulke Bing-onderdelen standaardapplicaties zijn die mogelijk op andere plekken aangeroepen worden. Het verwijderen kan je systeem minder stabiel maken, omdat functies van deze apps opduiken in andere onderdelen.

Het gebruik van deze tutorial (en met name de inzet van DISM) is uiteraard geheel op eigen risico. Voorkom ellende en maak een image of zorg voor een virtuele wegwerpomgeving waar eventuele brak geworden software geen probleem vormt. De PowerShell-screenshots kunnen op mobiele apparaten onleesbaar uitvallen - tik op de afbeelding voor een grotere versie.

1. Start Powershell

PowerShell start je door in de zoekbalk naast de startknop naar 'PowerShell' te zoeken. Klik met de rechtermuisknop op de desktop-applicatie en selecteer 'Als administrator uitvoeren'. Je krijgt bij het klikken daarop een melding van Gebruikersaccountbeheer (UAC) met de vraag of deze app wijzigingen mag aanbrengen aan de pc.

Klik op 'ja'. PowerShell start nu op. Je ziet nu - afhankelijk van hoe snel je computer is - eerst eventjes een knipperende cursor, gevolgd door copyright-informatie van Microsoft. Wacht tot je de prompt ziet die afsluit met een >.

Wanneer je op zoek gaat naar een goede zakelijke laptop zijn er heel wat zaken waar je op moet letten. Hij moet niet alleen duurzaam en krachtig zijn en het liefst op afstand te beheren, zodat je data altijd veilig is, maar ook lang mee kunnen gaan op een enkele batterijlading, zodat je niet onderweg continu op zoek bent naar een stroomaansluiting. Maar waar welke punten zijn echt belangrijk? Wat voor model is het meest geschikt voor jouw onderneming? En waarom zou je niet gewoon een lading goedkope consumentenlaptops, een hybride of tablet inslaan?

Nu je medewerkers steeds mobieler werken,is een goede bedrijfslaptop belangrijker geworden. De desktopcomputer verdwijnt langzaam maar zeker van de bureau’s, om plaats te maken voor docking stations en losse monitoren. Maar waarom zou je specifiek voor een zakelijke laptop kiezen in plaats van een goedkopere consumentenversie, hybride of tablet? Een zakelijke laptop mag dan vaak wat groter van formaat zijn, dit wordt goedgemaakt in duurzaamheid. Ze zijn erop gebouwd om zo lang mogelijk mee te gaan en kunnen best een paar klappen hebben. Tegelijkertijd worden naast consumenten laptops ook zakelijke laptops met het voortschrijden der technologie steeds dunner en zuiniger, zonder aan kracht in te boeten.

Waar moet je op letten?

Wanneer je een zakelijke laptop aanschaft, zijn er een paar dingen waar je op moet letten: allereerst moet het apparaat dienen als jouw draagbare kantoor, dus dan is het wel zo prettig wanneer je er goed op kunt werken. Zorg dus dat er een os op staat waarmee je gemakkelijk overweg kunt, het scherm groot genoeg is om er goed op te kunnen werken en het liefst niet spiegelt wanneer je buiten aan het werk bent. Dat de batterij lang genoeg mee moet gaan om een dag lang buiten de deur te werken spreekt bijna voor zich, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar het soort toetsenbord en de muisaanwijzer van je laptop. Lekker kunnen typen en snel zaken aan kunnen klikken maken een flink verschil in hoe prettig het is om erop te werken.

Qua prestaties volgen de nieuwe ontwikkelingen elkaar in razend tempo op. Opvallend genoeg worden de nieuwste videokaarten en processoren vooral steeds kleiner en zuiniger,iets waarvan de laptopindustrie ten volle profiteert. De nieuwe Intel Core M-processoren zorgen ervoor dat lawaaiige ventilatoren en enorme warmte-ontwikkeling steeds meer tot het verleden behoren. Prettig voor wie veel onderweg is,is dat de formfactor hier snel op is aangepast en laptops dus steeds meer bieden voor minder kilo’s.

Aan de andere kant zorgt deze snelle ontwikkeling er ook voor dat die top-of-the-line laptop die je een jaar of twee geleden hebt aangeschaft, inmiddels aanvoelt alsof hij antiek is. Geheugenis de afgelopen jaren alleen maar goedkoper geworden, evenals opslag. Een beetje fatsoenlijke zakelijke laptop heeft tegenwoordig 8GB ram, zodat je zonder problemen meerdere programma’s of tabbladen tegelijkertijd open kunt hebben. Een ssd met 500GB aan opslagruimte is ook geen overbodige luxe, hoewel iedereen die met beeld of video werkt misschien beter af is met een extra harde schijf met nog 1TB aan extra ruimte. Het aantal poorten en verbindingsmogelijkheden mag ook niet worden onderschat. Je wilt tenslotte niet bij die belangrijke vergadering aankomen om je te realiseren dat er geen hdmi-poort op je laptop zit en je hele presentatie in het water valt. Toch is ook een vga-poort geen overbodige luxe, niet elk bedrijf heeft een hypermoderne beamer staan met hdmi-ondersteuning. Eventueel zijn hier adapters voor te verkrijgen. De meeste laptops worden standaard voorzien van een aantal usb-poorten, essentieel om van alles en nog wat aan te kunnen sluiten. Externe harde schijven, een muis of toetsenbord, maar ook draagbare scanners, printers of beamers moeten toch ergens worden aangesloten. Op het gebied van aansluitingen is er nog niet veel veranderd.

Een goede draadloze verbinding blijft onmisbaar, maar Bluetooth is ook zeker geen overbodige luxe. Voor wie veel in het buitenland werkt,is de aanschaf van een draagbare wifi -hotspot een goede tip. Hoe vaak ben je al niet in een hotel aangekomen om vervolgens een half uur duimen te kunnen draaien tot je mail eindelijk is binnengehaald via het onvoorstelbaar trage hotelnetwerk? Met je eigen hotspot is dat verleden tijd. Jij bent de enige die gebruik maakt van de lijn, dus al te grote vertragingen blijven uit. Er zijn verschillende modellen draagbare hotspots die meerdere simkaarten ondersteunen, zodat jein elk land het laagst mogelijke tarief betaalt, maar wel altijd een eigen netwerk ter beschikking hebt. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar je wilt waarschijnlijk gewoon graag weten welke zakelijke laptops op dit moment de moeite van het aanschaffen waard zijn.

Apple Macbook Pro

Macbook ProFotografen, journalisten, grafisch ontwerpers en eigenlijk iedereen die iets doet met zware grafische programma’s, zweert bij de producten van Apple. Niet onterecht, want deze zijn door de uniforme opzet van de hardware heerlijk stabiel om op te werken. Ze crashen zelden, leveren uitstekende prestaties en de nieuwste Macbook Pro heeft een scherm om je vingers bij af te likken. Daarnaast zien de Macbooks er waanzinnig strak uit en kun je heerlijk gemakkelijk schakelen tussen je verschillende Apple-devices. Je kunt zelfs telefoongesprekken automatisch laten doorschakelen naar je Macbook. Het enige nadeel aan Apple is dat hun producten duur zijn. Daar krijg je echter een top-of-the-line zakelijke laptop voor terug.

Toshiba Z20t

Z20tVooruit, het is geen echte laptop, maar deze nieuwe hybride van Toshiba doet eigenlijk niet onder voor de gemiddelde zakelijke laptop. Ondanks dat je het scherm los kunt koppelen en kunt gebruiken als tablet, mis je geen poorten, gaat de batterij lang mee en heb je door de Core M-chip geen last van lawaaiige ventilatoren. Handig is de toevoeging van een simkaartslot, zodat je altijd en overal toegang tot internet hebt. Eigenlijk alles dat jein een zakelijke laptop zoekt dus, met het draagbare gemak van een tablet.

Asus ZenBook UX305F

ZenbookBij een ultrabook denk je al snel aan beperkte prestaties in ruil voor een kleinere formfactor, maar Asus bewijst dat dit niet altijd meer opgaat. De ZenBook UX305F ziet er niet alleen prachtig uit, onder de motorkap zitten meer dan genoeg paardenkrachten om deze Chromebook mee te laten draaien met de besten in het veld. Verder zitten er meer dan genoeg aansluitingen in de ZenBook verwerkt en kun je met de accu die negen uur meegaat bij normaal gebruik, zonder problemen een werkdag doorkomen. In zijn review prijst Peter Güldenpfennig het toetsenbord van deze ZenBook UX305F en niet voor niets. Het werken op deze kleine laptop is een genot.

Lenovo Thinkpad T450S

LenovoMet alle kennis en expertise van IBM in huis, zijn de Lenovo Thinkpads de zakelijke laptops bij uitstek. Deze serie staat bekend om haar uitstekende toetsenborden en werken op een Thinkpad is dan ook een heerlijke ervaring. De goedkopere edities leveren in op de kwaliteit van het scherm, dus het is aan te raden om hier net iets meer aan uit te geven, net als dat je erg veel plezier hebt van de upgrade naar een ssd. De accu van de ThinkPad gaat maar liefst ruim vijftien uur mee bij normaal gebruik, dus je zult niet snel met een lege batterij komen te zitten, zelfs bij wat zwaarder gebruik. Het chassis van de laptop is daarnaast wel bestemd tegen een stootje, waardoor je je op reis geen zorgen hoeft te maken dat je dure laptop een deukje oploopt.

HP ZBook 15U

ZBookHP werkt hard aan haar mobiele workstations en dat is te zien aan de kwaliteit en degelijkheid die aan alle kanten van de ZBook afstraalt. Met het uiterlijk van een ultrabook, maar de prestaties van een workstation, kan de ZBook 15u overal probleemloos worden ingezet. Voor zo’n dunne lichtgewicht laptop kan de ZBook behoorlijk wat hebben, alle onderdelen zijn milspec gecertificeerd. Aan de andere kant hebben de prestaties ook hun prijs, de accu gaat ongeveer zes uur mee wanneer de workstation flink wordt gebruikt. Daar krijg je dan wel genoeg prestaties voor terug om overal zonder zorgen grafische programma’s te kunnen draaien.

Les commentaires sont fermés.