Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14/10/2015

Accu HITACHI DS 9DVB2

Een accuduur van meer dan zeventien uur, dat is wat Toshiba met de Portégé Z20t claimde te halen toen we de convertible voor het eerst tegenkwamen op de CES-beurs in Las Vegas. De Z20t bestaat uit een tablet en een toetsenborddock, die beide voorzien zijn van een 36Wh-accu. Er kan dus veel energie worden opgeslagen en dankzij een Core M-processor ligt het verbruik laag. Of de Z20t die zeventien uur ook echt haalt, zochten we uit en daarbij keken we ook of de convertible nog meer biedt dan alleen die lange accuduur.

Toshiba's Z20t is een convertible zoals we die in de afgelopen jaren vaker gezien hebben. De hardware is achter het scherm gebouwd, waardoor de tablet ook zonder de bijgeleverde toetsenborddock te gebruiken is, maar in combinatie met die dock is het net een gewone laptop. Verschillende modellen van de Asus Transformer- en Lenovo Miix-serie bedienen zich van hetzelfde trucje. We zien echter niet vaak dergelijke convertibles waarbij de dock meer is dan alleen een toetsenbord. Daarnaast onderscheidt de Z20t zich door deel uit te maken van Toshiba's Portégé-serie, die specifiek op zakelijke gebruikers gericht is.

Toshiba Portege Z20tVan zakelijke apparatuur zijn we gewend dat de prijs wat hoger is, maar dat de boel dan ook stevig in elkaar steekt. Bij de Z20t hebben we toch het gevoel dat we voorzichtig moeten doen, hoewel de tabletbehuizing van een magnesiumlegering is gemaakt, veert het metaal enigszins mee en ervaren we niet dezelfde stevigheid als bij bijvoorbeeld de Asus T300 Chi of de Microsoft Surface.

Ook de verbinding met de dock voelt niet uitzonderlijk stevig aan. De metalen 'pennen' op het metalen scharnier zijn dat wel, maar de uitsparingen in de tablet zijn ruim, waardoor de tablet heen en weer kan wiebelen. Tegen dat wiebelen is weinig te doen. Zouden de uitsparingen in de tablet smaller zijn, dan was er minder gewiebel, maar zou de tablet bij het loshalen over de pennen heen schuren.

De toetsen van de Z20t voelen hetzelfde aan als de dock waarin ze zijn ingebouwd: glad en van hard plastic gemaakt. Omdat er nog een 36Wh-accu in de dock is gebouwd, hebben de toetsen vrij weinig travel, ondanks de dikte van de dock. Daardoor tikt de Z20t als een ultrabook en hoewel wij een voorkeur hebben voor iets gebogen toetsen met veel travel, is dat met de almaar dunner wordende laptops steeds minder vaak een optie. In zijn soort tikt de Z20t dan ook prettig, dankzij een duidelijke feedback van de toetsen. Wie tot in de kleine uurtjes doorwerkt, zal bovendien de toetsenbordverlichting van de Z20t kunnen waarderen.

Toshiba voorziet zijn zakelijke Portégé-laptops van zowel een touchpad als een trackpoint en beide zijn dan ook op de Z20t aanwezig. De blauwe trackpoint heeft een ruw oppervlak, waardoor je vinger er een goede grip op heeft en het makkelijk is om er vrij precieze bewegingen mee te maken. Een nadeel van het ruwe oppervlak is dat stof er makkelijk in blijft hangen; de trackpoint van onze Z20t kwam zelfs al stoffig uit een gesealde doos.

De muistoetsen voor de trackpoint bevinden zich boven de touchpad en geven een kort klikje met een zachte feedback. Helaas beperken die muistoetsen het oppervlak van de touchpad, dat al niet zo groot is. Daarnaast leek de touchpad van ons testexemplaar los te liggen, doordat het oppervlak iets op en neer kan veren, en haalt de precisie van de plastic touchpad het niet bij glazen touchpads die we op andere high-end laptops tegenkomen. Wij voelden ons al gauw geneigd om een losse muis op de Z20t aan te sluiten.

Er is echter nog een derde manier om de Z20t te bedienen en dat is met de stylus, dankzij de digitizer die afkomstig is van Wacom. Toshiba levert twee styli mee, waarvan de variant op balpenformaat het prettigst werkt. Voor noodgevallen heeft Toshiba er ook een in de onderkant van de tablet verstopt. De pen is voorzien van een extra knop op duimhoogte en wordt geleverd met drie reservestiftjes.

Aansluitmogelijkheden

Gelukkig wordt het aansluiten van randapparatuur zoals een muis niet moeilijk gemaakt. Sterker nog, de Z20t is, zeker voor een tablet, van een zeldzaam groot aantal aansluitingen voorzien, waarvan de meeste zich aan de rechterkant van de tablet bevinden. Van boven naar beneden heeft Toshiba daar een simslot voor 4g, een micro-usb-b-aansluiting, micro-hdmi en micro-sd geplaatst. Aan de onderkant van de tablet is een stylus in de behuizing verstopt en is ook een aansluiting voor de oplader geplaatst voor de gevallen waarin je met een lege accu zit en de dock niet bij je hebt.

Is de tablet in de dock geplaatst, dan profiteer je van nog meer aansluitingen. Links bevinden zich een d-sub- en een hdmi-aansluiting, terwijl er aan de rechterkant nog twee usb 3.0-aansluitingen en een ethernetaansluiting geplaatst zijn. Daarmee is de Z20t zelfs praktischer uitgerust dan menige ultrabook.

Kantoorgebouwen
Het promotieonderzoek van Ilche Georgievski was onderdeel van het project ‘Energy Smart Systems’ van onderzoeksfinancier NWO en vond plaats bij de afdeling Distributed Systems van het Johan Bernoulli Instituut voor wiskunde en informatica. Doel was om een systeem te ontwikkelen dat het energiegebruik van kantoorgebouwen efficiënter maakt zonder dat de mensen er last van hebben.

Koffiehoek
Georgievski hield een tijdlang het energiegebruik bij van verschillende apparaten en systemen in kantoren en een koffiehoek op de vijfde verdieping van de Bernoulliborg. ‘We verzamelden gegevens over energiegebruik en het binnen- en buitenmilieu. De volgende stap was te beredeneren wat we hiermee konden doen’, legt Georgievski uit. Door het gedrag van bijvoorbeeld computers, printers en de magnetron in de koffiehoek te modelleren en daarbij de dagelijks routine van de gebruikers te betrekken was hij in staat om een intelligent systeem te bouwen dat het energiegebruik regelt.

Piek energiegebruik
‘Neem de magnetron. Die is vooral in gebruik tijdens lunchtijd, tussen 12 en 2. Hij gebruikt een boel energie en dat juist op een tijdstip waarop de energieprijs piekt.’ Door in deze periode niet-essentiële apparatuur, zoals de oplader van een laptop, uit te zetten wist Georgievski de piek in het energiegebruik af te vlakken. ‘Een andere aanpassing is dat we de boiler tijdens de nacht uitschakelen, dan gebruikt niemand warm water. Dit soort aanpassingen scheelt al zo’n 10 procent in energieverbruik.’

Slim energienet
Bij zijn test in de kantoren van de Bernoulliborg gebruikte Georgievski gegevens van de Amerikaanse energiemarkt, waar energie per uur van verschillende aanbieders is te kopen via een ‘slim energienet’. Vergeleken met de huidige situatie in Nederland, met één vaste energieleverancier, bleek hij een besparing in geld van gemiddeld 20 procent te kunnen halen bij gebruik van ‘grijze’ energie en van 35 procent voor groene energie.

Besparing 80 procent
Een tweede project was alleen gericht op het besparen van energie. ‘In de kantine van de Bernoulliborg gingen de lichten om half zeven ’s ochtends aan, en om acht uur ’s avonds weer uit. Maar buiten lunchtijd zaten er doorgaans maar weinig mensen.’ Dus liet Georgievski bewegingssensoren en lichtsensoren plaatsen. ‘Die leveren informatie op over waar zich mensen bevinden, en hoeveel licht er van buiten komt.’ Met deze informatie kan een computersysteem lichten uitschakelen op plekken waar niemand aanwezig is, of waar voldoende natuurlijk licht naar binnen valt. De besparing in energiegebruik was maar liefst 80 procent.

Algoritme
Dit klinkt allemaal simpel, maar het ontwerpen van een slim systeem dat het energieverbruik regelt is nogal ingewikkeld. ‘Neem een kantoor met tien stroomverbruikers die aan of uit kunnen. Dat levert al duizenden combinaties op. Mijn algoritme is in staat om in milliseconden de beste combinatie te vinden.’

Nieuw bedrijf
De systemen die Georgievski heeft ontwikkeld, zijn bruikbaar in verschillende omgevingen, zoals kantoren of woonhuizen. Ze zijn nu onderdeel van een nieuw bedrijf dat vanuit de RUG is opgestart: Sustainable Buildings. Dit wordt geleid door twee van zijn collega’s, Tuan Anh Nguyen en Faris Nizamic, voormalig winnaars van de Green Mind Award van de RUG. Georgievski werkt inmiddels als postdoc bij de RUG aan een ander door NWO gefinancierd project, Smart Energy in Smart Cities.

Technologie inzetten tijdens het skiën of snowboarden is niet nieuw. Zo schreven we in 2012 al over Goggles met GPS en wordt er op de piste al jaren gebruik gemaakt van action cams en speciale sporthorloges. Wel worden al die wintersportgadgets steeds geavanceerder. Wij hebben voor het nieuwe wintersportseizoen wederom weer een paar handige technische snufjes voor je op een rijtje gezet.

CHIPS audiosysteem
Skiën of snowboarden met je favoriete wintersportsoundtrack op de achtergrond? Daar is het CHIPS audiosysteem voor gemaakt. Dit systeem bestaat uit twee kleine, ronde luidsprekertjes die je aan je helm kunt bevestigen. Door middel van Bluetooth verbindt je de koptelefoon met je mobiel, die je vervolgens gewoon op kunt bergen in je tas of jaszak. Muziek afspelen en pauzeren, en het volume regelen, doe je namelijk gewoon via de knoppen op de speakers. Je hoeft er zelfs je handschoenen niet voor uit te doen. Door middel van de geïntegreerde microfoon, kun je met het CHIPS systeem overigens ook bellen. Met één druk op de knop neem je je telefoon op of beëindig je het gesprek.

Je staat midden op de piste en je telefoon is leeg. Nu is dat op zich helemaal geen ramp, maar als je op zulke momenten toch graag nog een mooie foto wilt maken of een vriend wilt bellen, dan is het handig wanneer je je mobiel onderweg kunt opladen. Celestron heeft de FireCel ontwikkeld: een draagbaar apparaatje met een ingebouwde batterij, waarmee je via een USB-ingang je apparatuur kunt opladen. Behalve dat de FireCel als oplader kan dienen, heeft het apparaatje nog twee andere handige functies. Het is namelijk ook te gebruiken als handwarmer en geeft tot 3 uur lang warmte af; ideaal voor in de sneeuw dus! Tevens functioneert de FireCel als een zaklamp, met rood en wit LED-licht dat je in verschillende standen kunt zetten.

Speciale wintersportkleding is essentieel als je de piste op gaat. Zoals bijvoorbeeld op de website van Zalando te zien is, is er op dit gebied ontzettend veel keuze. Al deze kledingstukken hebben met elkaar gemeen dat ze er speciaal voor gemaakt zijn om je bij lage temperaturen lekker warm te houden, zonder je te beperken in je bewegingsvrijheid. Toch kun je soms wel wat extra warmte gebruiken. Dan kunnen de accessoires van Therm-ic goed van pas komen. In de handschoenen, inlegzooltjes, mutsen en sokken van dit merk zit een kleine batterij, die ervoor zorgt dat er voortdurend warmte wordt afgegeven. Dit komt niet alleen je comfort op de piste ten goede, maar zorgt er ook voor dat je spieren soepel blijven en dat je minder snel blessures oploopt.

In plaats van een hdmi-kabel beschikt de Chromecast Audio over een 3,5mm-jack. Zo kun je ‘m in speakers of versterkers stoppen en oude audioapparatuur weer nieuw leven inblazen.

Heb jij ook nog zo’n oude speakerset op zolder staan? De boxen klinken nog prima, maar nadat je een Sonos-setje hebt gekocht staan ze daar toch maar te verstoffen. Het is een veelvoorkomend ‘probleem’ in het leven van de gadgetfan. Want in tegenstelling tot heel veel gadgets blijven boxen voor jaren dezelfde kwaliteit bieden. Zonde om ze weg te gooien! Dat is de filosofie achter de Chromecast en Chromecast Audio: voor een paar tientjes maak je een oude gadget weer helemaal van deze tijd.

De Chromecast Audio oogt grotendeels als de normale Chromecast, met het grote verschil dat de puck iets kleiner is dan de hdmi-variant. In het doosje vind je naast de puck ook een vrij kort 3,5mm-kabeltje (15 centimeter) en oplader met een langere kabel (1,5 meter). De Chromecast Audio ondersteunt ook een rca- of optische kabel, maar die worden wel via de 3,5mm-ingang met het apparaatje verbonden. Zo heb je verschillende opties om speakersets, versterkers en settopboxen met de Chromecast Audio te verbinden.

Zodra je de Chromecast Audio met het netstroom verbindt, zendt het apparaatje een wifi-signaal uit. Als je met je Android- of iOS-toestel met het wifi-netwerk bent verbonden, start je de Chromecast-app om het apapraatje in te stellen. Dit stappenplan werkt snel en simpel: geef ‘m een naam en verbind ‘m met jouw wifi-netwerk.

Les commentaires sont fermés.