Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20/12/2015

Accu MAKITA DA340DRF

Aan de hand van een persbericht heeft Dell zijn nieuwe Latitude 5000-serie aangekondigd, die nu uitgerust is met Intel Skylake-processors en bovendien zowel 27% dunner als 18% lichter is dan de voorganger. Er komen varianten met quad-core vPro-processors, maar eventueel is ook een goedkopere dual-core te kiezen.

De behuizing is vervaardigd uit een met koolstofvezel versterkt polymeer, wat het geheel volgens Dell duurzaam maakt zonder daarbij het gewicht te verhogen. Het bedrijf geeft klanten keuze tussen twee schermformaten, te weten 14 inch (model E5470) en 15 inch (model E5570). Eventueel kan gekozen worden voor een aanraakgevoelig scherm met Gorilla Glass, verlichting in het toetsenbord en docking met USB Type-C. De accu heeft bij de 15-inch uitvoering een capaciteit van 84 Wh, naar verluidt genoeg voor 17 uur werktijd.

De Dell Latitude 5000-reeks zal vanaf januari 2016 verkrijgbaar zijn voor een prijs vanaf 699 euro exclusief btw. Op de CES-beurs in januari zal het bedrijf met nog meer laptop-nieuws komen.

Er zit in Nederland geen groei meer in het bezit van apparaten als smartphones, tablets en laptops.
Dat constateert onderzoeksbureau GfK maandag op basis van een halfjaarlijks onderzoek.

Volgens de onderzoekers heeft 80 procent van de Nederlanders een smartphone. Datzelfde percentage heeft een laptop. 65 procent heeft een tablet en 60 procent een pc of desktop. Smart-tv's (34 procent) en e-readers (23 procent) zijn minder populair.

De percentages zijn ongewijzigd ten opzichte van de eerste helft van 2015. Het bezit van desktop-pc's is dit jaar licht afgenomen, maar in alle andere categorieën is ten opzichte van een jaar eerder nog wel een groei te zien.

Smartwatches
Steeds minder Nederlanders lijken interesse te hebben in smartwatches. In december 2014 zei nog 17 procent van de mensen van plan te zijn om zo'n apparaat aan te schaffen, maar dat is nu nog maar 7 procent. Eerder bleek al uit cijfers van GfK dat er weinig smartwatches worden verkocht in Nederland.

In het onderzoek zegt 23 procent van de ondervraagde Nederlanders op minstens één apparaat een adblocker te gebruiken om advertenties op websites te verbregen. Op mobiele apparaten ligt dit aantal met 7 procent een stuk lager.

Het maken van foto’s werkt ook bij weinig daglicht goed en kleuren worden natuurgetrouw weergegeven. De telefoon is verder uitgerust met een behoorlijk felle flitser, bestaande uit drie sterke ledlampen.

Irisscanner
Naast de twee camera’s zit er ook een infraroodcamera aan de voorkant van het toestel, die fungeert als irisscanner. Via Windows Hello, de inlogfunctie van Windows 10, kan er zo worden ingelogd door simpelweg naar het toestel te kijken.

Hoewel het een leuke toevoeging is (en iets nieuws brengt naast alle vingerafdrukscanners die we inmiddels gewend zijn), werkt het in de praktijk te vaak niet, of net iets te langzaam. Daarom werkt normaal ontgrendelen door middel van het invoeren van een pincode nog vaak makkelijker.

Dat is opvallend, want dezelfde technologie wordt gebruikt in de Surface Pro 4 om in te loggen door middel van gezichtsherkenning, en werkt daar verrassend goed.

Software
De Lumia 950 XL behoort tot de eerste lichting Windows 10 Mobile-smartphones. Voor mensen die bekend zijn met Windows 8.1, voelt Windows 10 Mobile vertrouwd aan, met de gekleurde tegels en het verticale app-overzicht.

Windows 10 werkt soepeltjes. Navigeren door het besturingssysteem gaat altijd vloeiend en fijn en op zich voelt alles redelijk intuitief aan.

Maar hoewel het er mooi uit ziet en best goed werkt, voelt Windows 10 Mobile nog niet zo volwassen aan als concurrenten iOS en Android. Dat wordt vooral veroorzaakt door het gebrek aan grote apps voor Windows 10 Mobile. Ja, je kunt Whatsappen en Facebooken op Windows 10, maar als je iets anders wil dan de allerpopulairste apps vang je al gauw bot in de appwinkel van Microsoft.

Ook is het jammer dat Microsofts virtuele assistent Cortana nog niet werkt in Nederland. Alleen als je zowel de regio als de taal van het toestel verandert naar een regio en taal die wel wordt ondersteund (onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië) kun je Cortana raadplegen. Dat werkt dan overigens prima; de stemassistent weet opvallend veel vragen te beantwoorden en handelingen uit te voeren.

Display Dock
Microsofts Display Dock, een vierkant kastje dat aan de Apple TV doet denken, is apart verkrijgbaar en maakt het mogelijk om de Windows 10-smartphone om te toveren in een kleine computer. De telefoon fungeert vervolgens als trackpad, maar het is ook mogelijk om een usb-toetsenbord of -muis aan te sluiten.

Aansluiten gaat verrassend makkelijk: verbindt een scherm met het kastje, sluit het toestel er op aan en alles werkt. Op het eerste oog is dit indrukwekkend; op het scherm verschijnt daadwerkelijk een desktop-versie van Windows 10, met startmenu en bureaublad. En hoewel de Lumia natuurlijk niet de specificaties heeft van een laptop, werkt het meeste redelijk goed.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze functie, zijn er echter universele apps nodig; apps die, net als Windows 10, zich aanpassen aan het schermformaat zonder dat er een nieuwe app geïnstalleerd hoeft te worden. En hoewel Microsoft zijn best doet om softwareontwikkelaars er toe te bewegen die apps te ontwikkelen, zijn er echt nog heel weinig programma’s beschikbaar.

Gebruik van de Display Dock is daarom een beetje onbevredigend. De mogelijkheden zijn duidelijk, maar er zijn nog te weinig toepassingen om hier echt gebruik van te maken.

Natuurlijk is Windows 10 nog vers; er zullen ongetwijfeld meer universele apps worden ontwikkeld. Maar voorlopig zullen gebruikers van de Display Dock vooral nog moeten doen met rondsurfen in Edge, of typen in Word. En dat is zonde, want het idee is gaaf.
De Lumia 950 XL is een heel goede smartphone, met de hardware die hoort bij een premiumtoestel. De camera is in orde en het scherm maakt indruk.

Het lukt Microsoft bovendien om origineel te zijn. De irisscanner is een leuke nieuwe manier om in te loggen, de Display Dock geeft een inkijkje in de toekomstplannen van Microsoft. Maar beide functies voelen nog onvolmaakt aan, waardoor je er in de praktijk eigenlijk weinig aan hebt.

Voor Windows 10-fans is dit dan ook een geweldig toestel, maar de gemiddelde smartphonegebruiker zal zich te beperkt voelen. Het gebrek aan apps blijft een nadeel van Windows 10, al helemaal als je gebruik wil maken van de Display Dock.

Accu's in smartphones worden steeds belangrijker, want er moeten steeds grotere displays met meer pixels worden aangestuurd, er komen steeds meer features en sensoren op smartphones die stroom vragen en ook willen we natuurlijk zo lang mogelijk kunnen doen op één acculading. Sony wil in 2020 een accu op de markt brengen waarvan de capaciteit 40% hoger is dan die van de huidige generatie.

Sony-accu's
Tegenwoordig is het voor vele mensen genoeg om een (werk)dag door te komen met één acculading om deze vervolgens in de avond of 's nachts weer op te laden voor de volgende dag. Je kunt een toestel kopen met een grote accu of wat andere maatregelen nemen. Zo kun je de schermhelderheid terugschroeven om er langer dan één dag mee te doen, kun je een powerbank meenemen of het toestel tussendoor bijladen, maar eigenlijk wachten we natuurlijk op een ultieme accu.

Sony werkt aan een nieuw type batterij voor onder andere smartphones, zo schrijft de Japanse krant Nikkei. De accu moet geen vermogen verliezen door het opladen en maakt gebruik van sulfur, oftewel zwavel. Bij accu's die nu ook al gebruikmaken van een zwavel-component wordt de accucyclus verkort als deze vaker wordt opgeladen. Het bedrijf zal de aankomende jaren nog bezig zijn met de verdere ontwikkeling van deze techniek en zal zich ook verder focussen op het veiliger maken van dit type accu. Daarna zullen deze accu's in massaproductie gaan, waarna deze gebruikt kunnen gaan worden in smartphones en andere apparatuur, maar de krant schrijft op dat dat pas rond 2020 zal gebeuren.

Andere bedrijven werken ook aan nieuwe technieken om zwavel-componenten te gebruiken in accu's. Hierbij kun je denken aan Samsung, LG Chem en Panasonic. Sony kwam in 1991 met de eerste commercieel bruikbare lithium-ion accu op de markt en bedient nu zo'n 8% van de huidige markt, terwijl eerdergenoemde bedrijven zo'n 20% marktaandeel hebben. Daarom hoopt Sony ook de eerste te zijn die deze nieuwe techniek op de markt brengt om zo weer een interessantere speler te worden, maar of ze dat gaat lukken, wordt vervolgd.

Les commentaires sont fermés.