Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20/01/2016

Accu DELL Vostro V131R

Huawei is van plan om zijn nieuwe smartphonevlaggenschip P9 in vier varianten op de markt te brengen.
De P9 wordt vermoedelijk in februari aangekondigd op het Mobile World Congress in Barcelona.

Naast een 'gewone' versie van de smartphone verschijnt ook een goedkopere Lite-versie, een grotere Max-variant en een vierde versie met een betere camera en meer werkgeheugen en opslagruimte, stelt een anonieme bron tegen Venturebeat.

De premium-variant van de P9 zou een dubbele camera krijgen die het onder meer mogelijk maakt om na het maken van een foto nog scherp te stellen. Eerder kregen onder meer toestellen van HTC al zo'n camera.

Huawei zou het niet nodig vinden om zijn P9 te voorzien van een qhd-scherm, met de hogere resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Andere smartphonefabrikanten kiezen wel steeds vaker voor die resolutie, maar met een iets lager aantal pixels zou Huawei de accu van zijn smartphones willen ontlasten.

Surface Book
Volgens Venturebeat toont Huawei op het Mobile World Congress vermoedelijk ook een hybride tablet die draait op Windows. Het apparaat zou lijken op de Surface Book van Microsoft.

Eerdere geruchten uit China stelden dat het apparaat zowel Windows als Android zou kunnen draaien. Eerder kondigden onder meer Samsung en Asus al zulke toestellen aan, maar die werden naar verluidt geschrapt odmat het niet mogelijk bleek een licentie op zowel Windows als Android te bemachtigen. Het is onduidelijk of Huawei daar een oplossing voor heeft gevonden.

Windows Hello
Een andere leuke gimmick is Windows Hello. De Lumia 950 XL heeft een ingebouwde irisscanner waardoor het toestel te ontgrendelen is via gezichtsherkenning. Dit werkte bij mij heel soepel zolang ik mijn lenzen droeg. Met bril op ging het af en toe mis. Vingerafdruktechnologie weigert echter vaker dienst, vooral als je vingers een beetje nat zijn.

Windows 10
Windows 10 is gebouwd om op de mobiel dezelfde ervaring te bieden als op de computer. Dankzij het framework Universal Apps for Windows hoeven ontwikkelaars slechts één app te maken voor zowel smartphone, desktop als Xbox One. Microsoft hoopt hierdoor dat het aantal apps voor Windows 10 stijgt, maar vooralsnog is hier weinig van te merken. De kloof met Android en iOS blijft zeer groot.

Het gebrek aan nieuwe apps blijft het grootste probleem van Microsoft. Er verschijnen steeds meer apparaten en diensten die via een app te bedienen zijn en veel hebben alleen een app voor iOS en Android.

Op wat kinderziektes na, is op het systeem verder weinig aan te merken. Net als Windows Phone werkt het systeem heel intuïtief. De tegels zijn gebleven, wel is het nu mogelijk om de transparantie ervan aan te passen zodat de achtergrond goed of juist slecht zichtbaar wordt.

Met Windows 10 introduceert Microsoft ook een nieuwe browser. De Edge browser werkt prima en biedt de mogelijkheid om favorieten en leeslijst van mobiele apparaten en pc te synchroniseren. Wel opmerkelijk is de keuze van Microsoft om de adresregel onderin te plaatsen, terwijl dat in vrijwel alle andere browsers juist bovenin het scherm staat.

Ook de muziekdienst is nieuw. Groove Music biedt voor €10 per maand de mogelijkheid onbeperkt muziek streamen. Daarnaast is het via de app mogelijk muziek vanaf de pc te kopiëren, muziek toe te voegen aan One Drive en Muziek te kopen in de Music Store.

Om de muziek af te spelen moeten de muziekbestanden die nu bij Mijn Bestanden staan in een speciale muziekmap gezet worden. Op het toestel zelf lukt het niet om de mp3’tjes naar de muziekmap in OneDrive te verplaatsen. Op de computer is het wel heel eenvoudig om de bestanden naar de muziekmap te slepen en zie ik ze direct terug in de juiste map op mijn mobiel en kan ik ze afspelen.

Niet alleen bij de muziekdienst gaat het af en toe mis. Hoewel Windows 10 prima mogelijkheden biedt, lijkt het systeem nog niet helemaal goed getest. Er zitten nog wat vreemde fouten in, zo stoppen apps er soms zomaar mee. Microsoft voorziet het systeem met regelmaat van updates waardoor het wel de verwachting is dat het in de loop van de tijd stabieler wordt.

Prijs en vergelijkbare toestellen
Aan de Lumia 950 XL hangt een prijskaartje van €699. Voor €100 minder is het kleinere broertje de Lumia 950 verkrijgbaar. Dit toestel met een 5,2 inch scherm heeft nagenoeg dezelfde specificaties. Een stuk voordeliger is de Lumia 550 (€129). Ook dit toestel, dat een 4,7 inch scherm heeft, draait op Windows 10. Je krijgt waar voor je geld. Het scherm is prima en met de 5 megapixel camera zijn prima plaatjes te schieten. Wel is het toestel wat traag en het app-aanbod blijft beperkt. Gebruikers die graag de nieuwste apps uitproberen, kunnen beter kiezen voor Android (Huawei Nexus 6P, 32GB, vanaf €649/Samsung Galaxy S6 edge 32GB, vanaf €600) of iOS (iPhone 6 16GB, vanaf €749/iPhone 6S Plus 16GB, vanaf €859).

Conclusie
Op de hardware van de Lumia 950 XL valt weinig aan te merken. Het scherm is van uitstekende kwaliteit, net als de camera. Ook de irisscanner is een leuke extra. Dat geldt in mijn ogen niet voor Continuum. Leuk dat je je mobiele telefoon in kan zetten als pc, maar wie gaat dat doen? Het grootste probleem blijft echter het besturingssysteem. Op wat kinderziektes na werkt Windows 10 prima, maar om de telefoons tot een succes te maken is het van het grootste belang om ontwikkelaars zo ver te krijgen om ook massaal apps te maken voor Windows Mobile. Ik zie dat helaas niet zomaar gebeuren.

Als je laptop niet aan het stopcontact hangt, ben je afhankelijk van één specifiek onderdeel: de accu. Dit is één van de onderdelen waarop wordt bezuinigd bij de meeste laptops. In dit artikel leer je onderzoeken hoe het gesteld is met jouw accu.

Stap 1: BatteryInfoView
Een accu is een onderdeel dat onderhevig is aan slijtage. Dit merk je bij de accu van je auto, smartphone, tablet en ook van je laptop. Veel goedkope laptops hebben een matige accu, simpelweg om de kosten te drukken. Hier kun je beperkt iets aan doen. Als je geïnteresseerd bent in de technische speculaties van je accu heeft BatteryInfoView alle antwoorden in huis. Het programma toont een lijst met onder andere de fabrikant, temperatuur, spanning en stroom. Bij Chemistry zie je het type accu. In de meest gevallen zal hier Lithium Ion staan. Lees ook: 6 apps om de batterij van je Android-smartphone te sparen.

Stap 2: BatteryBar
Als je wilt weten hoe snel of langzaam je accu leegloopt (en of dit nog lineair verloopt), kun je BatteryMon inzetten. BatteryMon toont het 'leeglopen' van je accu in een grafiek en kan dit voor je bijhouden. Zo krijg je een betere voorspelling hoe lang (of kort) je in de praktijk kunt werken op je accu.

Omdat de standaard accu-indicator van Windows zeer summier is, kunnen we BatteryBar aanraden. BatteryBar toont een groot icoontje van een accu in je systeemvak. Zo zie je in één oogopslag hoelang je nog kunt doorwerken. Klik op het BatteryBar-icoontje om de tijd te wisselen met een percentage.

Stap 3: Energiebeheer
Om langer op je accu door te werken, is het aan te raden om de energie-instellingen van Windows na te lopen. Deze vind je in het configuratiescherm. Het beeldscherm is één van de grootste stroomverbruikers van je laptop. Zorg er voor dat je je beeldscherm snel uitschakelt. Schakel ook je schermbeveiliging uit.

Als je accu nauwelijks meer oplaadt of extreem snel leeg is, is vervangen de enige optie. De garantie op de accu is meestal slechts enkele maanden. De aanschaf van een compatibele accu is de voordeligste optie. Deze zijn niet alleen goedkoper, maar hebben vaak meer capaciteit dan de standaard accu van je laptopfabrikant.

Les commentaires sont fermés.