Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

15/02/2017

Accu ASUS N53JL

De nanobuizen die door de Illinois-medewerkers werden gebruikt, zijn zowel enkel- als meerwandige koolstofbuizen. De buisjes werden bevestigd aan metalen contactpunten en het phase change-materiaal werd in zogeheten nanogaps, of kleine onderbrekingen in de buisjes, aangebracht. Een toplaagje siliciumoxide werd gebruikt om de levensduur van de constructies te verlengen. Uit metingen bleek dat de stroom die nodig is om de toestandsveranderingen teweeg te brengen tussen de 1 en 8 micro-ampère bedraagt. Dat zou twee ordegroottes minder zijn dan in opstellingen met metaaldraden.De lagere schakelstromen worden vooral mogelijk gemaakt door de zeer kleine phase change-bits die het systeem van de Amerikanen mogelijk maakt; alleen het materiaal tussen de nanogaps moet van toestand veranderen. Het zuinige phase change-geheugen zou in de toekomst kunnen worden ingezet in draagbare apparatuur zoals mobiele telefoons, laptops en tablets.

Met de OptiBay Hard Drive van MCE, een Amerikaanse fabrikant van Apple-accessoires, kan een extra harde schijf in een Macbook worden geplaatst. De OptiBay neemt de plaats van de de optische drive in de Apple-laptops in.De OptiBay Hard Drive wordt geleverd zonder harddisk, zodat de koper zelf een 2,5-hdd met een maximale capaciteit van - op dit moment - 500GB kan uitkiezen. Fabrikant MCE Technologies produceerde al eerder adapters waarmee de optische drive van Powerbooks door een harde schijf vervangen kon worden. Inmiddels heeft het Californische bedrijf ook voor de Macbook en Macbook Pro een geschikte adapter ontwikkeld, die ook met de aluminium unibody-Macs functioneert.

MCE claimt dat het gebruik van de OptiBay Hard Drive, inclusief harde schijf, het gewicht van een Macbook of Macbook Pro met ruim honderd gram vermindert. De twee schijven van een Macbook met een Optibay kunnen in raid0 of raid1 of als jbod worden geconfigureerd. Als de tweede schijf als aparte drive gebruikt word, kan een backup van de andere hdd worden gemaakt met behulp van het meegeleverde BounceBack Express. Ook kan voor een dualboot-setup gekozen worden, omdat er vanaf een harde schijf in de OptiBay Hard Drive opgestart kan worden.De uitgebouwde optische drive kan via een optioneel meegeleverde behuizing als externe usb- of firewire-drive worden gebruikt. MCE levert de OptiBay Hard Drive, al dan niet met de externe behuizing voor de SuperDrive, als losse accessoire; de koper moet zelf voor het inbouwen zorgen. Wie een dergelijke operatie niet aandurft, kan de installatie ook door een van de MCE-servicecentra laten uitvoeren. In Nederland en België heeft MCE overigens geen vestigingen.

De tekorten aan lithium-ion-batterijen zullen waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar afnemen, zo heeft een manager van notebookbatterijfabrikant Simplo Technology verklaard.De tekorten ontstonden door een brand begin maart in een fabriek van het Zuid-Koreaanse LG Chem. Door het tekort aan li-ion-accu's konden veel hardwarefabrikanten niet voldoen aan de vraag naar laptops en umpc's. Zo meent Asus dat het meer Eee PC's had kunnen verkopen als er voldoende aanvoer van li-ion-accu's was geweest. Toch houdt het bedrijf vast aan het doel om 5 miljoen Eee PC's in 2008 te leveren. In oktober 2007 stokte bij Matsushita in Osaka ook al de productie van li-ion-batterijen wegens brand.Asus kwam onlangs nog in opspraak toen bleek dat productieversies van de nieuwe Eee PC 900 waren uitgerust met een kleinere accu dan waarover de testexemplaren beschikten die reviewers kregen toegestuurd. Het bedrijf besloot na de kritiek om de li-ion-accu's alsnog gratis om te wisselen.

Het verwachte grotere aanbod van de accu's in het derde kwartaal komt op een goed tijdstip, omdat in de Verenigde Staten dan weer de 'back-to-school'-acties beginnen. Veelal schaffen scholieren en studenten in die periode laptops aan voor hun werkzaamheden op school. Tot de productie weer goed op stoom komt, zullen de vele recent aangekondigde umpc's zoals de HP Mininote en de MSI Wind waarschijnlijk moeilijk leverbaar zijn.Onder meer de autoindustrie krijgt ook te maken met de tekorten. Zo heeft elke Tesla-elektrosportwagen 6831 li-ion-batterijen nodig, terwijl ook andere autofabrikanten zoals Smart werken aan elektrisch aangedreven vierwielers.De eerste Celeron- en Pentium-processors op basis van de Sandy Bridge-architectuur zijn opgedoken. De goedkope dualcoremodellen moeten het zonder hyperthreading en Turbo Boost doen en hebben een tdp van 65W.

De Pentium G850, G840, G620 en G620T zijn op 32nm geproduceerde dualcores zonder ondersteuning voor hyperthreading en met een L3-cache van 3MB. De G850, G840, G620 hebben kloksnelheden van respectievelijk 2,9GHz, 2,8GHz en 2,6GHz en een tdp van 65W. De igp draait op 850MHz, met een turbo naar 1100MHz. De G620T heeft een kloksnelheid van 2,2GHz, een lagere basiskloksnelheid voor de igp van 650MHz en een lagere tdp van 35W. Onbekend is wat de prijzen van de modellen worden, maar de verwachting is dat die bij afname van duizend stuks onder de 100 dollar blijft.De introductiedatum is ergens in het tweede kwartaal van dit jaar, maar de Chinese site Inpai wist een Pentium G840 te simuleren door onder andere de kloksnelheden van de Core i3-2100 te verlagen. Uit de tests blijkt dat de processor in theorie aanzienlijk beter presteert dan een gelijkgeklokte Pentium G6950.

Intel heeft de Celeron B810 aan zijn prijslijst toegevoegd. Deze dualcore voor fcpga-sockets voor laptops met 2MB L3-cache loopt op 1,6GHz en gaat bij afname van een partij van duizend stuks 86 dollar kosten. Dit is net zo duur als de Pentium P4500 en P4600. De kloksnelheden van die chips liggen hoger, maar waarschijnlijk hebben de verbeteringen van de Sandy Bridge-architectuur tot gevolg dat de prestaties van de B810 niet onderdoen voor die van de oudere Pentiums.AnandTech heeft een artikel gepubliceerd waarin vanuit het standpunt van een fanatieke pc-gebruiker wordt gekeken naar de gebruikerservaring die het Apple-platform biedt. In een eerder artikel bekeek Anand Lai Shimpi hoe een Apple PowerMac G5 presteert als werkstation ter vervanging van een reguliere pc. In dit tweede artikel bekijkt hij hoe een PowerBook 15 presteert als laptop in plaats van zijn Sony X505/SP-notebook.

Het artikel gaat over het algemeen weinig in op pure technische aspecten en zaken als benchmarks en concrete vergelijkingen vind je niet terug in dit artikel. Anand is van mening dat een Apple-laptop voor veel mensen interessanter is dan een Apple als werkstation, omdat laptops niet veel gebruikt worden voor het spelen van spellen. Dit laatste punt is namelijk een van de zwakke punten van Apple, aldus de auteur. Anand heeft de Apple PowerBook 15 gebruikt tijdens een reis naar Taiwan. Aan de orde komen zaken zoals het gebruik van MacOS X op een laptop met 15-scherm, wat uiteraard andere eisen aan het besturingssysteem stelt dan wanneer het wordt gebruikt als besturingssysteem op een dual-processor werkstation met 21 TFT-scherm.

Over de PowerBook is Anand erg tevreden. Zijn grootste (persoonlijke) bezwaar is dat de PowerBook een stuk zwaarder is dan zijn Sony laptop die hij normaliter altijd gebruikte. De Sony is echter ook een van de lichtste laptops die momenteel verkrijgbaar zijn, aldus Anand. Over de prestaties van de Apple laptop is de auteur ook erg tevreden. Hij had niet al te hoge verwachtingen aangezien hij op de Dual PowerMac G5 af en toe de prestaties van het besturingssysteem vond tegenvallen en hij dus veronderstelde dat dit op de G4 helemaal matig zou zijn. Het grootste minpunt vindt Anand de afwezigheid van een tweede muisknop, iets wat hij in het vorige artikel ook al aanwees als de belangrijkste zwakheid van Apple-systemen.

Hij gaat in het artikel, net als in het eerste artikel, in op allerlei handigheden die in MacOS X aanwezig zijn. Hierbij wordt naar het besturingssysteem gekeken vanuit het oogpunt van een Windows-gebruiker, aangezien bijvoorbeeld gebruikers van Linux veel punten van herkenning zullen tegenkomen, met name wanneer Anand de organisatie van het bestandssysteem bespreekt. Wanneer men geen bijzondere applicaties nodig heeft die alleen onder Windows werken is MacOS X volgens AnandTech een beter besturingssysteem dan Windows omdat veel kleine dingen net wat handiger geregeld zijn.Concluderend is het artikel voornamelijk bedoeld voor mensen die overwegen de overstap naar het Apple-platform te maken en die nu vrijwel uitsluitend met Windows hebben gewerkt. Het is duidelijk dat de auteur inmiddels een redelijk fanatieke Mac-aanhanger is geworden (wat ook op zijn weblog kon worden gevolgd) en er wordt geen directe vergelijking gemaakt met andere besturingssystemen zoals Linux en in mindere mate Windows.

Sygic heeft als eerste navigatiemaker software uitgebracht voor Maemo, de Linux-distro die draait op Nokia's smartphone N900. Het navigatiepakket van 1,8GB met kaarten kost bijna 60 euro. Nokia maakt zelf geen navigatie voor Maemo.Het was al langer bekend dat Sygic navigatiesoftware zou uitbrengen voor Maemo 5, maar nu is het programma ook te downloaden. Het programma Mobile Maps heeft kaarten voor Europa, Rusland en het Midden-Oosten aan boord. Nokia heeft standaard Ovi Maps op de N900 gezet, maar dat betreft een oude versie van de kaartensoftware.Sygic is de eerste aanbieder van navigatiesoftware op Nokia's Linux-platform Maemo 5. Het zal vermoedelijk ook de enige blijven: Nokia heeft aangekondigd dat Maemo 5 wordt samengevoegd met Moblin van Intel. Dit nieuwe OS, bedoeld voor smartphones, laptops en cartech, gaat MeeGo heten. De kans lijkt groot dat een volgende Linux-smartphone van Nokia de software niet kan draaien, omdat de chip waarschijnlijk een Intel is: Intel heeft voor smartphones de Moorestown-processor in zijn assortiment. LG maakte al een eerste toestel met deze processor, de GW990.http://www.accu-fabriek.com/powertool-accu.html

Les commentaires sont fermés.