Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16/02/2017

Accu Asus A42-U53

De end-of-life-status die de processors deze week hebben gekregen komt niet als een verrassing; de betreffende Core-i3-modellen worden al sinds begin 2011 aangeboden, en zijn dus al twee jaar oud. De Pentium- en Celeron-chips werden in de loop van 2011 uitgebracht en hebben dus in Intels ogen ook hun langste tijd gehad. Bovendien lijkt Haswell, de volgende generatie Intel-chips, in de eerste helft zijn opwachting te maken.In totaal stopt Intel met de productie van 28 processors, waaronder ook één model uit de Core i5-serie. Het uitfaseren van de Celeron G4xx-processors betekent voor Intel het einde van de fabricage van singlecore-cpu's voor desktops. De eenvoudigste Ivy Bridge-Celeron voor de desktop heeft momenteel namelijk al twee rekenkernen. Voor embedded apparatuur en laptops blijft Intel nog wel singlecores produceren. De betreffende 28 processors zullen nog wel even leverbaar blijven; tot 23 augustus kunnen ze nog besteld worden.

Zoals verwacht heeft Sony eind vorige week een terugroepprogramma voor de accu's van zijn eigen Vaio-laptops afgekondigd. De actie zou alleen notebooks betreffen die in Japan en China zijn verkocht; Sony zou daar 90.000 accu's willen vervangen. Sinds in juni de eerste berichten over spontaan ontbrandende Dell-laptops opdoken, moesten in totaal al 9,6 miljoen verdachte batterijen worden vervangen. Naast Dell moesten onder andere Apple, IBM/Lenovo, Toshiba en Fujitsu recallprogramma's voor gevaarlijke LiIon-accu's organiseren, die allemaal door Sony zijn geproduceerd.

Het bedrijf moest bovendien bevestigen dat het een 'memo' van Toshiba heeft ontvangen, waarin dat bedrijf Sony aansprakelijk stelt voor merkschade die het gevolg zou zijn van de brakke batterijen. Sony rekent inmiddels op een kostenpost van 51 miljard yen oftewel 340 miljoen euro voor vervanging van de heethoofdige accu's. Als echter ook vervolgschade vergoed moet worden, kan dat bedrag nog flink oplopen. De Japanners lieten weten dat een herziening van de winstverwachting aanstaande is, waarop de aandelenkoers van Sony wederom enkele procenten daalde. Momenteel rekent het bedrijf officieel nog op een winst van 1,1 miljard dollar voor het boekjaar 2006, maar de analisten van Morgan Stanley zeggen dat 458 miljoen dollar waarschijnlijk dichter bij de waarheid ligt.

Bij TT Hardware heeft men wat gegevens opgeduikeld over een vergelijking tussen een Toshiba laptop met de nieuwe Geforce4 GO chip en een Dell laptop met een Mobility Radeon M7. De vergelijking is niet helemaal eerlijk omdat de eerstgenoemde laptop een 1066Mhz processor heeft en de Dell 1133Mhz. De hoeveelheid geheugen was wel gelijk. Hoewel een directe vergelijking dus niet helemaal opgaat kun je wel voorzichtige conclusies trekken uit de 3DMark2001 scores die vermeld worden. Omdat de ATi chip 64MB geheugen tot zijn beschikking heeft, is deze natuurlijk in het voordeel en dat blijkt ook uit onderstaande cijfers:Verder lieten OEM's weten dat de nVidia chip bijna twee keer zoveel stroom verbruikt en dat er ook een 64MB versie van de Geforce4 Go zal verschijnen. Een uitgebreide test op twee identieke laptops zou dan moeten uitwijzen wie de winnaar van deze strijd is.

Hewlett-Packard heeft vandaag bekendgemaakt dat de afdeling voor handheld apparaten afgescheiden wordt van de overige divisies. HP doet dit om beter te kunnen profiteren van de groeiende markt voor mobiele communicatieapparaten die telefoon-, kalender- en e-mailfuncties combineren. De verkoop van traditionele pda's is de afgelopen jaren gestaag gedaald, terwijl multifunctionele handhelds zoals HP's eigen iPaq hw6500-serie juist een stijgende populariteit kende. De nieuwe afdeling zal geleid worden door David Rothschild, die eerder werkzaam was voor Sun Microsystems en Netscape. Door de scheiding zal HP uit vier divisies komen te bestaan: handheld apparaten, laptops, desktopsystemen en workstations.HTC ontwikkelt een Android-toestel met een 4,3"-scherm en ondersteuning voor de 4g-techniek wimax. Het toestel, met de codenaam Supersonic, zou draaien op een 1GHz-chipset uit de Snapdragon-lijn. Verder is er weinig bekend over het toestel.Het toestel heeft een scherm van 480x800-pixels en een scherm dat 65.000 kleuren kan weergeven, zo blijkt uit informatie die Tweakers.net verkreeg. De Supersonic zou draaien op Android 2.1 en HTC's eigen Sense-interface meekrijgen, schrijft Engadget. Het toestel zal ook in Europa worden uitgebracht.

HTC bracht tot nu toe één wimax-toestel uit: de Max 4G, bedoeld voor de Russische markt. Het toestel was een aangepaste versie van de Touch HD. Wimax strijdt samen met lte om de vraag welk van deze protocollen de nieuwe 4g-standaard zal worden. Doordat onder meer Nokia, T-Mobile, KPN en veel andere bedrijven al een voorkeur voor lte hebben uitgesproken, lijkt het erop dat wimax die strijd zal verliezen of alleen in een nichemarkt zal overleven.Nederland kent één commercieel wimax-netwerk: provider Aerea biedt in Amsterdam internet via wimax aan, al kan dat alleen nog in combinatie met een laptop gebruikt worden. Het is onduidelijk of de Supersonic de door Aerea gebruikte wimax-frequentie ondersteunt; de Max 4G deed dat in ieder geval niet.

Het aantal gebruikers dat de dienst alleen via een telefoon gebruikt steeg afgelopen maanden van 83 miljoen naar 102 miljoen. Facebook laat zich er niet over uit waar die groei vandaan komt, maar vermoedelijk zitten daar veel gebruikers uit ontwikkelingslanden tussen: in Afrika is Facebook een van de populairste sites om op telefoons te bezoeken, terwijl desktops en laptops daar veel minder gangbaar zijn.Het cijfer komt uit een eigen document van Facebook, dat voor de Amerikaanse overheid moet worden aangeleverd omdat het bedrijf beursgenoteerd is. De mobiele gebruikers vormen een bedreiging voor de toekomstige winstgevendheid van het sociale netwerk, omdat Facebook aan mobiele gebruikers lang niet zoveel geld verdient als aan gebruikers op de desktop: op het kleinere scherm van de telefoon passen bijvoorbeeld minder advertenties. Wel werkt Facebook aan het integreren van advertenties in de stream van gebruikers.

Ondanks het grote gebruik van Facebook op telefoons, klagen gebruikers nog altijd steen en been over de trage applicaties voor smartphones. Het sociale netwerk gaat zijn iPhone-app daarom volledig herschrijven: een nieuwe versie moet in de komende maanden al verschijnen. Facebook-ceo Mark Zuckerberg toonde zich overigens afkeurend tegenover het gerucht dat Facebook samen met HTC een eigen telefoon zou maken: het zou volgens Zuckerberg 'niet logisch' zijn om dat te doen.Facebook heeft al meerdere manieren gezocht om zijn aanwezigheid op telefoons te vergroten: zo kunnen fabrikanten, vermoedelijk tegen betaling, een knop met Facebook-logo op telefoons zetten. Onder meer HTC deed dat vorig jaar met de ChaCha. Sony integreert Facebook-diensten in zijn Android-skin. Ook krijgt de iPhone met iOS 6 Facebook-integratie.

Crucial heeft zijn nieuwe V4-ssd's aangekondigd die bedoeld zijn voor gebruikers met een systeem dat geen ondersteuning voor sata-600 heeft. De ssd's hebben door hun sata-300-interface geen hoge prestaties, maar de prijs is dan ook relatief laag.Crucial mikt met de V4-lijn naar eigen zeggen op gebruikers die een laptop of pc hebben die voor 2011 gekocht is en die daarom hoogstwaarschijnlijk geen ondersteuning heeft voor de sata-600-standaard. Moderne ssd's zouden volgens de fabrikant overkill zijn in een dergelijk systeem, maar de tragere V4-schijven zouden voor deze gebruikers een goede vervanger zijn van hun traditionele harde schijf.Het 256GB-model kan volgens de fabrikant sequentiële lees- en schrijfsnelheden halen van respectievelijk 230MBps en 190MBps; de snelheid die in de praktijk wordt gehaald is nog niet bekend. Modellen met lagere capaciteit hebben minder kanalen naar het nand-geheugen en zijn in de praktijk wat trager. De ssd's maken gebruik van Microns 25nm-flashchips, maar welke ssd-controller voor de aansturing van het geheugen gebruikt wordt, is niet bekend.

Micron levert de schijven zowel los als in een pakket met een verloopkabel van sata naar usb. De schijven zijn per direct verkrijgbaar en prijzen variëren van ongeveer 45 euro voor het 32GB-model tot 170 euro voor de variant met 256GB. Daarmee zijn de V4-ssd's niet veel goedkoper dan modellen van concurrenten die wel van een sata-600-aansluiting voorzien zijn, en dus hogere snelheden kunnen behalen.De Free Software Foundation is een petitie gestart tegen de mogelijke gevolgen van de 'secure boot'-mogelijkheid waar Windows 8 van gebruik gaat maken. De vrees is dat computerfabrikanten onder druk van Microsoft andere OS'en niet laten opstarten.Secure boot-zorgenHoewel Microsoft ontkent dat het gebruik van de secure boot-optie in uefi door Windows 8 de gebruiker zal beperken in zijn keuzevrijheid, stelt de Free Software Foundation dat zij ernstig bezorgd zijn over de nieuwe feature. De stichting verklaart dat gebruikers bij secure boot niet zelf kunnen aangeven welke software zij vertrouwen omdat het systeem gebruikmaakt van cryptografische sleutels die uitsluitend door softwarefabrikanten aangemaakt kunnen worden.

Ook bestaat volgens de organisatie de kans dat computerfabrikanten niet de mogelijkheid gaan geven om de secure boot-functie in bios-opvolger uefi uit te schakelen, waardoor een besturingssysteem als Linux niet gestart kan worden en de gebruiker dus alleen Windows kan booten. Linux krijgt waarschijnlijk geen ondersteuning voor de feature, beweerde Red Hat eerder, omdat dit in strijd met de gpl-voorwaarden zou zijn.De FSF, die dit scenario restricted boot noemt, roept dan ook het publiek op om een petitie te tekenen. Daarin worden computerfabrikanten opgeroepen om in elke uefi-implementatie de mogelijkheid te bieden om het secure boot-mechanisme uit te schakelen of om een alternatieve methode te bieden waarmee niet-Windows-besturingssystemen gestart kunnen worden. Mochten hardwarefabrikanten dit nalaten, dan stelt de FSF dat zij hun volgers zullen adviseren om dergelijke pc's en laptops niet te kopen.De Japanse firma Logitec heeft een usb-dongle voor dualband-wifi uitgebracht die brutodoorvoersnelheden tot 450Mbps zou behalen. Daarvoor gebruikt de dongle, die compatibel is met de standaarden 802.11a/b/g/n, een uitklapbare antenne.http://www.accu-fabriek.com/dell.html

Les commentaires sont fermés.