Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28/02/2017

Accu Asus UL30A

Door de introductie van de adapter voor bestaande drives uit Seagates GoFlex-serie, die voorzien zijn van modulaire interface-adapters, wordt het aantal beschikbare externe harde schijven met een Thunderbolt-interface op de markt flink vergroot; tot nu toe was het aantal beschikbare schijven met een dergelijke interface nog beperkt. Seagate rekent 50 dollar voor de GoFlex Thunderbolt-adapter. Er wordt echter geen kabel meegeleverd.Microsoft heeft versie 1.0 van de Kinect for Windows-sdk gepubliceerd. Er kunnen vier sensors op een systeem worden aangesloten; ten opzichte van de bèta zijn de stemherkenning en het tracken van meerdere personen tegelijk verbeterd.Microsoft heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd sinds de release van de tweede bèta, die drie maanden geleden verscheen. Naast het ondersteunen van vier sensors in een enkel systeem kan versie 1.0 beter meer mensen tegelijk registreren, waarbij softwaredevelopers kunnen kiezen op wie de sensor zich moet richten. Ook is het met de nieuwe Near Mode-ondersteuning mogelijk om objecten al te herkennen op een afstand van 40 in plaats van 50 centimeter. Daarnaast is de installer nu geschikt om door derden in hun applicaties geïmplementeerd te worden.

Verder is Microsoft begonnen met de levering van de Kinect for Windows-hardware, zoals Steve Ballmer tijdens de CES al aankondigde. De verkoop start in twaalf landen, maar Nederland is daar niet bij: het gaat om de VS, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Microsoft gaat de hardware 249 dollar kosten; later dit jaar zou voor onderwijsdoeleinden een sensor voor 149 dollar worden aangeboden. Met de release wil Microsoft tal van bedrijven overhalen om nieuwe applicaties voor de bewegingsgevoelige controller te ontwikkelen. Onlangs bleek al dat Microsoft samen met Asus werkt aan prototypes van laptops met een ingebouwde Kinect-sensor.

Halfgeleiderfabrikant Broadcom heeft een videochip ontwikkeld die in combinatie met Intels Pineview-platform gebruikt kan worden. De chip zou 1080p-videoweergave op netbooks met de Atom-cpu mogelijk maken.Het nieuwe Pine Trail-platform dat Intel deze week als opvolger voor Diamondville voor netbooks introduceerde, maakt van de op de cpu geïntegreerde Intel GMA 3150-igp gebruik voor de weergave van beeld. Net als bij de vorige versie is dit platform, met de Atom N450 en de NM10 Express-chipset, nauwelijks geschikt voor de weergave van hd-video.Uit een korte test met een Pine Trail-netbook met Windows 7 Starter en 2GB geheugen blijkt WMP HC moeite te hebben met zowel een 720p- als een 1080p-trailer in een mov-container en gecodeerd met de h264-codec. Ter contrast: een netbook met N270 en 945gsc-chipset speelde onder Windows 7 de 720p-trailer zonder problemen af en ook de 1080p-versie werd vrijwel zonder stotteren afgedraaid.

Teneinde netbooks de mogelijkheid te geven hd-content af te spelen, heeft Broadcom een chip ontwikkeld die videodecodering voor zijn rekening neemt. De halfgeleiderfabrikant noemt zijn technologie Crystal HD en deze is opgebouwd rond de BCM70015 hd-decoderchip. De chip kan onder meer h264, mpeg2, vc1, divx en xvid decoderen en biedt tevens ondersteuning voor flash 10 en windows media player.De BCM70015-chip zou energiezuinig zijn, maar de fabrikant geeft niet op hoeveel de chip verstookt. Netbook-fabrikanten kunnen de Broadcom-chip als optie in hun netbooks verwerken: de chip kan op het moederbord worden geïntegreerd, maar kan ook als mini-pci-express-insteekkaart ingebouwd worden. Intel heeft de Crystal HD-technologie gecertificeerd voor de weergave van hd-video en de chip van Broadcom moet in januari concurreren met Ion 2 van Nvidia.Intel heeft zijn vernieuwde Atom-platform voor netbooks en nettops geïntroduceerd. De chips, met geïntegreerde geheugencontroller en gpu, zouden 20 procent zuiniger zijn en daarmee voor een langere accuduur van netbooks zorgen.

De nieuwe Atoms zijn soc's die op 45nm zijn geproduceerd, en bevatten een geïntegreerde singlechannel ddr2-geheugencontroller en een grafische chip. De eerste processors van het nieuwe platform zijn de Atom N450 voor netbooks en de Atom D410 en D510 voor nettops. Deze chips worden gecombineerd met de NM10 Express-chipset, die in feite niet meer dan een i/o-controller is. Het geheel heet bij Intel het Pine Trail-platform.De geïntegreerde gpu is de GMA 3150; deze ondersteunt DirectX 9 en een resolutie van 1366x768, terwijl de vga-output bij netbooks 1400x1050 pixels is en bij nettops 2048x1536. Intel claimt dat het nieuwe platform voor netbooks ongeveer 20 procent zuiniger is dan de vorige generatie en dat de grootte van de cpu en chipset met 60 procent is teruggebracht, terwijl nettops met de nieuwe Atom 50 procent zuiniger zijn met een 70 procent kleinere chipset.

De kleinere omvang en de zuinigheid zijn de voornaamste wapenfeiten van het nieuwe platform. Sneller zijn de nieuwe chips namelijk niet: de eerste lichting Atom draait op 1,66GHz. Volgens Intel zullen fabrikanten als Asus, Dell, Lenovo, MSI, Toshiba, Samsung, Acer en Fujitsu op 4 januari hun netbook-modellen uitbrengen en zal het merendeel van de systemen met Windows 7 Starter en Home Basic uitgerust worden, terwijl enkele fabrikanten voor Intels eigen Moblin OS gekozen hebben.MSI heeft de Mega Book S262 uitgebracht, een notebook met een dualcore Intel 'Napa' Centrino Dual-processor die is gebaseerd op de 945GM-chipset, en waarbij gekozen kan worden uit versies met kloksnelheden tussen de 1,66GHz en de 2,16GHz. De laptop kan netwerkverbindingen maken via Intels PRO/Wireless 3945ABG-netwerktechnologie, Bluetooth en Intel gigabit LAN. De notebook huisvest tot 2GB DDR2 667-geheugen; de capaciteit van de harde schijf blijft evenals de prijs helaas onvermeld. De Mega Book S262, die voorzien is van een 12,1" widescreen met een resolutie van 1280x800 pixels, heeft een magnesium-aluminiumbehuizing en weegt circa 1,9kg. De laptop is 2,8cm dik. Het apparaat beschikt verder nog over een Azalia-audiochip met ondersteuning voor achtkanaalsgeluid voor Dolby surround sound, een dual layer dvd-brander en een 4-in-1 (MMC, SD, MS, MS Pro) kaartlezer. MSI weet ten slotte nog te melden dat de Mega Book S262 over een 'Advanced Cooling System' beschikt, wat voor een verbeterde warmteafvoer zou zorgen waardoor de laptop niet te heet wordt - wat ongetwijfeld goed nieuws is voor mannelijke gebruikers die hun laptop graag de naam eer aan willen laten doen en hem tegen de medische adviezen in op de schoot willen gebruiken.

Dell heeft zich gevoegd bij het rijtje fabrikanten die AMD Brazos-laptops uitbrengen. De Dell Inspiron M102z kan met de AMD E-350- of C-5-apu worden uitgerust en komt eerst in Australië en enkele Aziatische landen beschikbaar.De Dell Inspiron M102z is een ultraportable met een 11,6"-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. De fabrikant biedt zoals gebruikelijk de nodige configuratiemogelijkheden. Zo kan het model worden uitgerust met de E-350-apu van AMD met een kloksnelheid van 1,6GHz, maar ook met de langzamere C-50 met een kloksnelheid van 1GHz. Daarnaast is er de keuze tussen 2 of 4GB ddr3-geheugen.De harde schijf is een exemplaar met een opslagcapaciteit van 320GB en een rotatiesnelheid van 7200rpm. Verder beschikt het model over hdmi, wifi-n, bluetooth 3.0 en drie usb 2.0-poorten. Ook de 10/100-ethernetpoort, vga-aansluiting en lezer voor sd-geheugenkaarten ontbreken niet. Het model weegt inclusief zescellige accu 1,56 kilogram en is 35 millimeter dik. In Australië kost het model in zijn eenvoudigste configuratie omgerekend 437 euro. Het is nog niet bekend of de Dell Inspiron M102z naar Nederland komt.

Acer heeft een nieuwe lijn multimedia-laptops geïntroduceerd. De eerste twee modellen in de Aspire Ethos-lijn krijgen een opvallend design-uiterlijk met plat toetsenbord, Core i-cpu's en de AMD ATI Mobility Radeon HD 5850.De eerste modellen in de nieuwe lijn zijn de Aspire Ethos 5943G en 8943G. Deze laptops beschikken over respectievelijk een 15,6"- en een 18,4"-scherm. Acer geeft de modellen schermen met led-backlights en resoluties van 1366x768 pixels en 1920x1080 pixels. De fabrikant voorziet de modellen van Core i-cpu's uit Intels Arrandale-lijn.Acer voegt maximaal 4GB ddr3 toe, terwijl er harde schijven van 160GB tot en met 640GB worden ingebouwd. Hierbij moet worden vermeld dat de 18,4"-Aspire Ethos plaats biedt aan twee schijven, voor een maximum-opslagcapaciteit van 1,28TB. Beide notebooks krijgen een AMD ATI Mobility Radeon HD 5850-gpu, die meer dan voldoende rekenkracht biedt om de laatste generatie spellen soepel te kunnen draaien. Daarnaast krijgen de machines blu-ray-branders. De Aspire Ethos 5943G geeft audio weer met een 2.1-speakersysteem, terwijl de 8943G dit doet met maar liefst vijf speakers en een subwoofer.

Het touchpad ondersteunt multitouch en de laptops worden geleverd met tv-tuners voor dvb-t-ontvangst. De connectie verloopt via wifi-n of bluetooth 2.1 +edr. De aanwezige interfaces zijn een rf-aansluiting voor een antenne, drie usb 2.0-poorten, esata, hdmi met hdcp, vga en s/pdif voor digitale audio-output. Ook is er een cir-poort voor infrarood en verder beschikken de notebooks over een achtcellige accu van 4800mAh, een 5-in-1-kaartlezer en een vingerafdruklezer. Het gewicht van de 5943G is 3,3kg en dat van de Aspire 8943G is 4,6kg.Opvallend wat uiterlijk betreft zijn vooral het platte toetsenbord en het scherm, waarvan ook de bezels achter een glasplaat zijn verwerkt. Beide notebooks hebben een full qwerty-toetsenbord met numeriek gedeelte.http://www.accu-fabriek.com/asus.html

Akku Acer travelmate 5742-x742hbf

Das bereits fertiggestellte Windows 10 für Desktops, Notebooks und Tablets ist nur der Anfang. Weitere Updates kommen voraussichtlich in größeren Schüben. Noch für 2015 ist etwa das Update Threshold geplant. Darauf folgen 2016 dann die Updates Redstone 1 und Redstone 2. Was sie beinhalten, ist noch genauso unklar wie das tatsächliche Erscheinungsdatum.Zudem ist Microsoft ohnehin dabei, im Laufe des Jahres noch einige Werkzeuge fertigzustellen - insbesondere für Unternehmen. Zwar startet Windows 10 Enterprise offiziell bereits am 1. August 2015, doch das ist wohl eher als Start der Testphase der finalen Version des Systems zu interpretieren. Große Deployment-Werkzeuge sind teils erst für den Herbst 2015 geplant. Die beinhalten dann aber auch gleich die Verwaltung anderer Windows-10-Geräte und die Integration in das bestehende und kommende Server-Portfolio.

Microsoft arbeitet an einem grundsätzlichen Umbau seiner gesamten Betriebssysteminfrastruktur: weg vom Retail-Verkauf, hin zu Windows as a Service. Abomodelle für Unternehmen sind zwar an sich nichts Neues und seit Jahren ein üblicher Weg zur einheitlichen Beschaffung von Lizenzen, doch der Fokus rückt immer mehr auf diesen Servicegedanken und damit weg von der nächsten neuen Version. Stattdessen will Microsoft Windows 10 stetig weiterentwickeln.Das zeigt sich schon bei einigen Windows-10-Funktionen, die auch Anwender kleiner Unternehmen oder Privatanwender nützlich finden werden. Windows Update for Business wurde bereits angekündigt, trotz schon finalisiertem Windows-10-Build fehlt die Funktion jedoch noch.

Noch für dieses Jahr sind also einige Neuerungen zu erwarten, die wir hier mangels Informationen noch nicht besprechen können. In welchen Abständen diese kommen, lässt sich genauso wenig vorhersagen. Sicher ist nur: Ein Warten auf Windows 11 ist nicht notwendig - und das entlastet auch Anwender, die Windows 10 auf neue Hardware installieren wollen. Microsoft will sich nämlich auch an neue Hardware schneller anpassen. Kommt eine neue Komponente für ein Notebook ins Spiel, die bis dato noch nie in einem Notebook eingebaut wurde, soll Windows 10 sie nach kurzer Zeit unterstützen.Bisher war es so, dass tiefgreifende Änderungen bei der Hardware erst mit der nächsten Windows-Version unterstützt wurden, sozusagen als Verkaufsargument. Auch Microsoft nutzt mit Windows 10 diese Strategie, wie sich an dem genannten DirectX-12-Beispiel erkennen lässt.

Zu dem großen Windows-Umbau in Redmond gehören auch viele neue Gerätekategorien, die über Windows 10 unterstützt werden, eine einheitlichere Bedienung möglich machen und die Entwicklung für Programmierer vereinfachen sollen. Windows 10 kommt im Laufe des Jahres noch für Smartphones auf den Markt. Auch die Xbox One soll Windows 10 erhalten. Dazu kommen für Microsoft entwickelte Hardware wie Surface Hub, die Hololens und die sogenannten IoT-Geräte. Gerade, was das Internet of Things (IoT) angeht, lässt sich das Potenzial noch nicht abschätzen.Damit einhergehend wird auch die Cloud immer wichtiger. Microsoft will die Daten geräteunabhängig machen, lässt aber weiterhin die Option zu, sie nur lokal zu verwalten. Auch mit Windows 10 ist auf dem Desktop ein Microsoft-Konto keine Pflicht. Dieser Zugang erleichtert aber gerade das Arbeiten mit mehreren Geräten und natürlich mit Office as a Service und seinem Abomodell.

Auch hier wurde und wird kräftig umgebaut. Für das gesamte Potenzial von Windows 10 müssen aber erst einmal die anderen Versionen des Betriebssystems folgen. Dann lässt sich auch Continuum besser beurteilen. Hier macht Microsoft aus einem ARM-basierten Smartphone einen Desktop und verspricht, dass Word und Outlook wie gewohnt zu bedienen sein werden. Das gilt natürlich nicht für alle Office-Anwendungen. Der Universal-Gedanke wird für Access und Project beispielsweise nicht verfolgt. Dafür braucht es einen x86er-Prozessor.In der gesamten Entwicklung wird dabei Windows RT fallengelassen, das im Prinzip nur für eine Handvoll Geräte entwickelt wurde. Die Plattform hat kaum noch Bedeutung. Da Microsoft aber für lange Supportzeiträume bekannt ist, wird es noch ein kleines Windows-RT-Update im Laufe des Jahres geben, das einige Funktionen von Windows 10 auf Windows RT 8.1 portiert. Damit sind Windows-RT-Benutzer besser gestellt als Windows-8.1-Nutzer, die Windows-10-Neuerungen nur per Update bekommen.

Ein weiterer Teil der Strategie von Microsoft ist auch eine Änderung der Server-Infrastruktur, die Windows-10-Nutzer immerhin indirekt betrifft und auf die die Admin-Gemeinde teils schon gespannt wartet. Microsoft wird etwa seine Entwicklungen im Bereich Azure auch Windows-Admins bereitstellen. Kommende Serverversionen profitieren von den Verbesserungen rund um Software Defined Networking, Software Defined Storage und Storage Blobs. Besonders freuen dürften sich Admins über den neuen Nanoserver, der als Deployment-Option der regulären Server erheblich weniger Angriffsfläche bietet und damit potenziell deutlich sicherer als die normalen Windows-Server ist.Doch all diese Entwicklungen, die auch unter Windows 10 fallen, vollziehen sich erst im nächsten Jahr. Sie werden zudem voraussichtlich auch weiterhin unter dem alten Namenschema vermarktet, sprich: Es wird einen Windows Server 2016 geben.

Die Windows-7-Linie wird deswegen aber nicht komplett aufgegeben. Viele Embedded-, Industrial- und Kassensystemversionen des Systems bleiben aus Supportgründen bestehen, werden weiter vermarktet und entwickelt. Hier sind Produktunterstützungslaufzeiten von zehn Jahren, wie sie Microsoft für Windows 10 gewährt, viel zu wenig, weswegen auch heute noch Windows XP Embedded weiter unterstützt wird. Gerade mit Windows 10 Industry, Windows 10 Embedded Compact und Windows 10 IoT wird sich hier in Zukunft auch einiges tun. Bis es so weit ist: Wir haben Windows 10 IoT Core in der Vorschau bereits angetestet und auf einem Raspberry Pi 2 installiert.Makuladegeneration (AMD) ist eine Augenerkrankung, die das zentrale Sehen beeinträchtigt. Ein bionisches Auge soll Patienten einen Teil davon zurückgeben. Britische Ärzte haben es erstmals einem AMD-Patienten eingesetzt.
Ärzte in England haben einem Patienten eine Retina-Prothese eingesetzt. Es ist das erste Mal, dass ein Patient das System bekommt, der altersbedingte Makuladegeneration (AMD) hat. Das Implantat soll ihm einen Teil seines zentralen Sehens zurückgeben.

Der 80-jährige Patient hat einen Teil seiner Sehkraft durch AMD verloren. Dabei wird der Gelbe Fleck beeinträchtigt. Das ist der Bereich des Auges mit den meisten Sinneszellen. Im Zentrum des Gelben Flecks befindet sich die Sehgrube, die der Punkt des schärfsten Sehens ist. Der an Makuladegeneration Erkrankte verliert nach und nach das zentrale Sehen.Die Augenärzte des Manchester Royal Eye Hospital haben dem Patienten das System Argus II eingesetzt, das von dem kalifornischen Unternehmen Second Sight entwickelt wurde. Es besteht aus einem Implantat, das auf die Retina aufgesetzt wird, und einer externen Einheit.

Das Implantat ist eine Matrix aus 60 Elektroden, die mit dem Sehnerv verbunden sind. Hinzu kommen ein Empfänger und ein Akku. Zu dem externen Teil gehören eine Brille, an der eine Kamera und eine Sendeeinheit befestigt sind, und ein kleiner Computer, der am Gürtel getragen wird und die Kamerabilder in elektrische Signale wandelt.Die Signale werden auf das Implantat übertragen, das wiederum die Sehzellen stimuliert. Die Information gelangt dann über den Sehnerv ins Gehirn. Die Auflösung von 60 Pixeln soll ausreichen, damit der Träger einfache Formen erkennen oder Bewegungen erfassen kann. Auch große Buchstaben soll er damit lesen können. Das Argus-System ermöglicht nur Schwarzweiß-Sehen.

Der Unterschied zwischen RP und trockener AMD ist, dass RP vor allem das periphere Sehen betrifft. AMD hingegen betrifft vor allem das zentrale Sehen. Retina-Implantate können Patienten mit AMD einen Teil ihres zentralen Gesichtsfelds wiedergeben, das durch die Degeneration der Sehzellen nicht mehr arbeitet, sagt Paulo Stanga. Er leitet die Studie mit den AMD-Patienten in Manchester.Zwei Wochen nach dem Einsetzen wurde das System aktiviert. Es zeigte sich, dass der Träger einen Teil seines Sehens wiedergewinnen konnte. Positive Ergebnisse aus der Studie könnten neue Möglichkeiten für die Behandlung von trockener AMD eröffnen, sagt Stanga.Wahnsinnig schnell und sehr feinfühlig: Den Simulus Quadrocopter QR-X350.Pro zu fliegen, ist ein Erlebnis. Doch bis wir losfliegen können, ist uns die Lust nach dem quälenden Zusammenbau schon fast vergangen - und dann fällt das Fluggerät auch noch wie ein Stein vom Himmel.
Leistungsfähige Quadcopter mit steuerbaren HD-Kameras waren lange Zeit engagierten Amateurfliegern und Profis vorbehalten. Erst die DJI Phantom Serie machte Drohnen in der Preisklasse von über 1.000 Euro einsteigerfreundlich mit GPS-unterstütztem Flug und einfacher Bedienung. Diesem Vorbild ziemlich ähnlich ist der aktuelle Quadcopter von Simulus: der Quadrocopter QR-X350.Pro. Wir haben ihn zusammengebastelt und hatten schon vor dem ersten Start beinahe die Nase voll. Gut, dass wir trotzdem durchgehalten haben! Das Flugerlebnis entschädigt für vieles - zumindest so lange, bis die Drohne unvermittelt abstürzt.http://www.akku-fabrik.com/acer.html

27/02/2017

Accu Asus G73JH-TZ128V

IBM en Sanyo hebben bekend gemaakt gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van brandstofcellen voor laptops, zo lezen we bij Reuters. De laptops van IBM gaan werken met een hybride systeem. Met zowel een brandstofcel als accu aan boord, kan na een uur of acht nieuwe brandstof, methanol, worden toegevoegd zonder dat de laptop uitgeschakeld hoeft te worden. Het prototype dat is gepresenteerd is nog wel een flink apparaat. Een gewicht van ongeveer twee kilogram en een formaat groter dan de Thinkpad waaraan de cel gekoppeld is. Sanyo verwacht dat de technologie rond 2007 of 2008 klaar zal zijn voor de markt. Ook andere firma's zijn actief in het ontwikkelen van brandstofcellen. Zo hebben NEC en Toshiba eerder al prototypes gepresenteerd. De eerste PDA met brandstofcel komt naar verwachting dit jaar nog uit bij Hitachi.

Linus Torvalds heeft fel uitgehaald naar de in zijn ogen overdreven strenge beveiliging in OpenSUSE. De Linux-goeroe is woedend dat voor ongevaarlijke acties, zoals het wijzigen van de tijdzone, steeds om een rootwachtwoord wordt gevraagd.Torvalds, die bekend staat om zijn woede-uitbarstingen, meldt in een posting op Google+ dat hij enige tijd OpenSUSE op zijn Macbook Air geïnstalleerd had omdat deze Linux-distributie op de Apple-laptop goed zou draaien. Al snel begon hij zich te ergeren over het feit dat voor het wijzigen van de tijdzone of het aanmelden op een nieuw wifi-netwerk elke keer werd gevraagd om het rootwachtwoord. In Torvalds' ogen is een dergelijk streng beveiligingsregime 'debiel' en 'verkeerd'.Zijn ergernis nam nog verder toe toen bleek dat Torvalds' dochter niet in staat was om op school een printer toe te voegen, omdat OpenSUSE bleef verzoeken om een rootwachtwoord. Torvalds stelt dat alleen 'geestelijk gestoorden' er voor kiezen om voor dergelijke eenvoudige en ongevaarlijke acties het rootwachtwoord te blijven vragen.

Opslaghardware beslaat 10 tot 15 procent van de totale productiekosten van een notebook. Het gebruik van een hybride hdd, die de helft kost van een ssd, kan daarom de prijs sterk verlagen. De ceo van Acer, Jim Wong, verwacht daarom dat de prijzen van ultrabooks zullen dalen naar 600 tot 700 dollar, eind 2012.Intel, de geestelijke vader van het ultrabook-platform, stelt enkele eisen aan fabrikanten voordat zij ultrabooks mogen maken. Zo moeten zij bepaalde schrijf- en leessnelheden halen, waarvoor ssd's of hybride hdd's nodig zijn. Een hybride harde schijf combineert een reguliere hdd met een kleine ssd, die als cache dient, door gebruik te maken van de Smart Response Technology.

Sun heeft maandag zijn eerste laptop voorgesteld. Met de Sun Ultra 3 Mobile Workstation wil het bedrijf ontwikkelaars van software voor mobiele systemen overtuigen om voor Sun-oplossingen te kiezen. De laptop is verkrijgbaar vanaf 3400 dollar, is voorzien van een Sparc-processor en biedt dezelfde mogelijkheden als de workstations en servers van de computergigant. In aanvulling hierop heeft Sun ook een nieuw workstation ontwikkeld voor de veeleisende gebruikers. Naar eigen zeggen is de Sun Ultra 20 Workstation het krachtigste werkstation ooit. Voor 29,95 dollar per maand gedurende drie jaar krijgt men een systeem dat uitgerust is met Solaris 10, Java Studio Enterprise 7 en Java Studio Creator 2004Q2.Hitachi Global Storage, de opslagtak van Hitachi, heeft een laptopschijf met een hoogte van 7mm geïntroduceerd. Het opmerkelijke aan de drive is echter de capaciteit, gekoppeld aan de draaisnelheid; de enkele platter draait op 7200rpm.

In zijn betoog stelt Torvalds indirect dat een dergelijke ontwerpkeuze in de beveiliging van een Linux-OS een gemiddelde gebruiker alleen maar zal afschrikken en uiteindelijk de veiligheid van het OS niet ten goede komt. Daarnaast meldt de Linux-voorman dat hij OpenSUSE in de ban heeft gedaan om op zoek te gaan naar een andere distributie voor zijn Macbook Air.Smartbook AG probeert op grote schaal het gebruik van de term 'smartbook' te verhinderen. Ook Tweakers.net ontving een brief van het Duitse bedrijf, dat claimt het alleenrecht op de term te hebben. Qualcomm vindt de actie onterecht.Smartbook AG heeft in de afgelopen weken ict-redacties wereldwijd verzocht om de term 'smartbook' niet meer te gebruiken, omdat de rechten op de term bij het Duitse bedrijf zouden liggen. Ook Tweakers.net ontving een dergelijke brief, maar heeft het verzoek vooralsnog naast zich neergelegd.

Smartbook logoQualcomm en diverse andere technologiebedrijven gebruiken de term smartbook om kleine notebooks met ARM-processors aan te duiden. De Duitse notebookfabrikant Smartbook AG klaagde Qualcomm vorig jaar aan en wist van de rechter gedaan te krijgen dat de chipfabrikant de term niet meer mocht gebruiken, tenzij erbij werd vermeld dat Smartbook AG eigenaar van de term is. We bestrijden deze tijdelijke beslissing en ondernemen stappen om het merkenrecht ongedaan te maken, reageerde Qualcomm, dat het standpunt huldigt dat 'smartbook' een generieke term is die niet als merknaam toegewezen had mogen worden.De Duitse rechtbank heeft zijn voorwaardelijke vonnis niet uitgebreid naar andere partijen dan Qualcomm en de beslissing reikt niet verder dan de landsgrenzen van Duitsland, heeft Qualcomm nu in reactie op de brieven van Smartbook AG laten weten. Ook verbiedt de uitspraak nieuwsorganisaties niet om nieuws te verslaan.

Qualcomm claimt dat Smartbook AG de rechten op de term in Duitsland probeert te verkopen: Waarschijnlijk zijn de pogingen om journalisten en anderen te dwingen om de term niet meer te gebruiken, bedoeld om de waarde van het merk te verhogen. Smartbook AG bezit het merkenrecht op de term 'smartbook' in een groot aantal andere landen, waaronder België en Nederland, zo bevestigt de World Intellectual Property Organization. Het is echter verre van zeker dat het bedrijf daarmee ook het exclusieve recht op het gebruik van de term in die landen heeft.De introductie van de nieuwe generatie Ivy Bridge-processors van chipfabrikant Intel, die aanvankelijk begin dit jaar zou worden uitgebracht, was al uitgesteld tot april. Inmiddels lijkt een verdere vertraging tot juni aannemelijk.

Volgens Sean Maloney, hoofd van de Sales and Marketing Group van Intel, wordt de introductie van Ivy Bridge uitgesteld tot juni dit jaar. Daarmee zou Ivy Bridge een extra vertraging van acht tot tien weken oplopen, zo vertelde Maloney aan The Financial Times. Om welke processors het precies gaat is daarbij echter onduidelijk; mobiele processors lopen volgens geruchten de meeste kans op vertraging.De 22nm-processors met codenaam Ivy Bridge zijn een zogeheten die shrink van de huidige generatie 32nm-Sandy Bridge-processors, waarbij echter vooral de ingebouwde gpu aanzienlijk verbeterd zou zijn. De chips waren oorspronkelijk gepland voor een introductie in januari, maar dat werd uitgesteld omwille van computerfabrikanten. Die bleven, onder meer wegens problemen met Intels Sandy Bridge-chipset, met onverkochte voorraden zitten. Om hen de gelegenheid te geven vooral voorraden laptops te verkopen, werd Ivy Bridge al tot april uitgesteld.Volgens Maloney zou de vertraging niet terwille van laptopfabrikanten zijn, maar te wijten zijn aan de complexiteit van het 22nm-productieprocedé. Formeel houdt Intel overigens vast aan een introductie in het tweede kwartaal van 2012; zowel april als juni valt daarin.

HP werkt aan drie tablets die op Windows 8 gaan draaien. Twee modellen zullen gebruikmaken van Intel Atom-processors, terwijl een tabletvariant wordt uitgerust met een ARM-chip van Qualcomm. Zeker twee modellen moeten dit jaar uitkomen.Dat meldt Cnet op basis van anonieme bronnen. Een van de modellen, die voorzien zou worden van een 32nm dualcore Atom-processor uit de Clover Trail-serie, zou het midden houden tussen een laptop en tablet, en is gericht op de consumentenmarkt. Een tweede Atom-tablet is ontworpen voor de zakelijke markt en zou geen eigenschappen van een hybride hebben. De twee x86-tablets van HP zouden in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt moeten komen.Naast de Intel-modellen zou HP ook werken aan een Windows 8-tablet op basis van een ARM-processor van Qualcomm. Vermoedelijk gaat het daarbij om de Snapdragon-soc. Of het ARM-model nog dit jaar op de markt zal komen is nog onduidelijk: een en ander hangt af van de geplande release van Windows 8 voor het ARM-platform.

Het voornemen van HP om eind dit jaar tablets op basis van Windows 8 op de markt te zetten, komt niet als een verrassing: ceo Meg Whitman liet in oktober al weten dat de Personal Systems-divisie bezig is met het opzetten van een nieuwe tabletlijn. Details over HP's tabletplannen gaf Whitman echter niet.De online retailer Dell heeft bevestigd dat het zijn 12-netbook, de Dell Inspiron Mini 12, gaat uitfaseren. De reden voor deze beslissing zou in de grotere populariteit van kleinere, handzamere 10-modellen als de Mini 10 zijn gelegen.De Dell Inspiron Mini 12 werd in oktober 2008 geïntroduceerd. De kleine laptop week met zijn 12,1-beeldscherm en zijn Intel Atom Z520- of Z530-processor af van de norm voor netbooks, die veelal van 9- of 10-beeldschermen worden voorzien en Intels N270-cpu aan boord hebben. Ook de chipset van de Mini 12 week af: Dell gebruikt de US15W-chipset met de marginaal krachtigere GMA500-igp. De Mini 12 zal echter spoedig van het netbooktoneel verdwijnen, zo bevestigt Dell.

Het bedrijf zal zich niet terugtrekken uit de netbook-markt, maar volgens Dell zijn zijn klanten meer geïnteresseerd in 10-netbooks. In dat segment handhaaft Dell de Mini 10 en de Mini 10v. Dell zou met het uitfaseren van de Mini 12 bovendien tegemoet komen aan Intel, dat in laptops met relatief grote schermen liever duurdere hardware ziet, zoals de Core 2 Duo of Intels culv-platform. Beide hebben een aanzienlijk hogere marge dan de Atom-processor met bijbehorende chipset.Acer verwacht dat de prijzen van ultrabooks tegen eind 2012 zakken naar 600 tot 700 dollar. Taiwanese fabrikanten zouden onder meer hybride harde schijven gaan gebruiken om de prijzen van de Ivy Bridge-ultrabooks omlaag te krijgen.UltrabookIntel gaat de fabrikanten een prijskorting geven van 60 à 70 dollar om de verkoop van Ivy Bridge te stimuleren, volgens DigiTimes, maar dat zou niet volstaan om de ultrabook-prijzen laag genoeg te krijgen. Een ultrabook kost nu 900 à 1000 euro. Intel zou, om zijn marktaandeel te vergroten, de gemiddelde prijs van de dunne laptops graag dik onder de 1000 euro zien.http://www.accu-fabriek.com/hp.html