Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Envoyer ce Blog à un ami | Avertir le modérateur

23/02/2017

Accu ASUS K73S

Canonical biedt hardwarefabrikanten hulp om de Light-editie 'op maat te maken' voor hun netbooks, zodat de starttijden zo kort mogelijk kunnen blijven. Een andere feature die netbookfabrikanten, maar zeker ook kopers van netbooks over de streep moet trekken, is de mogelijkheid om het instant-on-OS in een dualboot-configuratie naast Windows te installeren. Volgens Shuttleworth is dit noodzakelijk voor de kansen van Ubuntu op de netbookmarkt, omdat veel consumenten een laptop met Windows nog als een vanzelfsprekendheid zien en fabrikanten hierdoor terughoudend zullen zijn om deze computers uitsluitend van een Linux OS te voorzien. Om het beheer van twee OS'en te vereenvoudigen, belooft Shuttleworth Windows-tools mee te leveren om de dualboot-functionaliteit te beheren.

Onderdeel van de plannen van Canonical om de netbookmarkt beter te gaan bedienen, is de ontwikkeling van de vereenvoudigde interface onder de naam Unity. Deze maakt gebruik van een aantal bouwstenen die later dit jaar in Gnome 3.0 te vinden zullen zijn, waaronder de window manager Mutter en de zoekmachine Zeitgeist. In Unity is het aantal beschikbare applicaties teruggebracht tot het hoogst noodzakelijke, waaronder een browser en een mailclient. De iconen zijn bovendien in een verticale balk opgenomen. Volgens Canonical levert deze ontwerpkeuze bij de compacte breedbeelddisplays van netbooks meer werkruimte voor de browser op.

Voor verdere ruimtebesparing zal de menubalk van een applicatie in de bovenste menubalk zichtbaar worden, een ontwerpkeuze waarop Canonical al eerder hintte. Unity zal ook met touchscreens moeten kunnen omgaan en ondersteunt drag-and-drop-operaties. Bestandsbeheer via Nautilus zal in de instant-on Light-versie nog niet beschikbaar zijn, omdat dit in een dergelijke omgeving niet nodig zou zijn. Canonical wil bestandsbeheer wel mogelijk maken in een toekomstige versie van Unity die in Ubuntu Netbook Edition 10.10 wordt opgenomen. Ook wil de Ubuntu-ontwikkelaar dat meer applicaties voor de Unity-omgeving ondersteund gaan worden.

Ontwikkelaars die al met de nieuwe Unity-omgeving willen experimenteren, kunnen via de Ubuntu Netbook Edition-ppa een testversie in bijvoorbeeld de onlangs uitgebrachte Ubuntu 10.04 installeren. Shuttleworth geeft toe dat nog veel werk moet worden verzet voordat Unity goed en wel in de Netbook Edition van Ubuntu 10.10 is opgenomen, maar hij stelt dat dit met behulp van de ontwikkelgemeenschap haalbaar moet zijn. Bovendien laat Shuttleworth in de aankondiging van de nieuwe plannen doorschemeren dat Gnome Shell, de nieuwe werkomgeving van Gnome 3, vermoedelijk alleen in de desktopversies van Ubuntu zal opduiken, omdat deze omgeving zich vooral op multitaskende gebruikers richt.Nvidia heeft in alle stilte enkele gpu's in de GeForce 600M-lijn aan zijn assortiment toegevoegd. Het gaat om bestaande low-end modellen die van een nieuwe naam zijn voorzien. AMD staat op het punt hetzelfde te doen met Radeon 7000M-videochips.

Nvidia heeft zoals verwacht drie 'nieuwe' notebook-gpu's op zijn site gezet. Het gaat om de GeForce GT 610M, 630M en 635M, die voor instap-, basis- en mainstream-notebooks bedoeld zijn. De specificaties zijn identiek aan die van de GeForce 520MX, 540M en 555M. Wel lijkt de naamgeving aan te geven dat de positionering verandert en de gpu's mogelijk in goedkopere notebooks komen dan nu het geval is. De eerste 28nm-gpu's op basis van de komende Kepler-architectuur van Nvidia worden niet eerder dan het eerste kwartaal van 2012 verwacht.

Hoewel concurrent AMD nog niets op zijn site heeft staan, claimt Anandtech dat ook deze fabrikant op het punt staat enkele low-end en mainstream-gpu's een nieuwe naam te geven. Bij AMD zou het om Radeon HD 7400M-, 7500M- en 7600M-gpu's gaan. Anders dan eind november werd bericht gaat het dus niet alleen om de low-end. Reden is volgens Anandtech dat de yields van TSMC's 28nm-productie nog lang niet goed genoeg zijn voor massaproductie en AMD zich toch genoodzaakt ziet met een nieuwe lijn te komen voor de komende lichting notebooks. Nog niet alle details van de nieuwe Radeon 7000M's zijn bekend dus niet duidelijk is of AMD de kloksnelheid wel verhoogd heeft en of alle specificaties correct zijn.

WeePee zal in maart onder de naam WeePeeTV beginnen met het aanbieden van een iptv-abonnement in Vlaanderen. Tot die tijd biedt WeePee een beperkt aantal zenders voor 10 euro per maand, waaronder een deel naar keuze, maar een settopbox is nog niet beschikbaar.Afgelopen zomer kondigde WeePee al aan met een iptv-pakket te zullen komen, maar details waren toen nog onbekend. Inmiddels heeft het bedrijf laten weten dat het vanaf maart een compleet iptv-pakket wil gaan aanbieden. Tot die tijd zal het bedrijf aan een selecte groep klanten een beperkt aantal zenders doorgeven voor 10 euro per maand. Het WeePeeTV-basispakket bestaat uit Eén, Canvas, Ketnet/Op12, VTM en 2BE. Ook kunnen uit een aanbod van zestien zenders tien extra tv-stations worden geselecteerd. Er kan uit Acht, BBC1, BBC2, BBC Entertainment, Kanaal Z, Life!TV, Al Jazeera English, Jim TV, Vitaya, VTM K-zoom, The Player Channel, VoxAfrica, RTP, TVL, ATV en Focus-WTV worden gekozen. De tien extra kanalen kunnen dagelijks aangepast worden.

Omdat WeePee nog geen geschikte settopbox in de aanbieding heeft, kunnen de iptv-uitzendingen voorlopig alleen via een laptops, tablets of smartphones worden bekeken. Ook is het mogelijk om een Apple TV-settopbox te gebruiken. Verder zou het in theorie mogelijk zijn om televisies met Smart TV-functionaliteit in te zetten, maar de benodigde applicaties zijn nog niet beschikbaar.WeePee belooft binnenkort met een energiezuinige iptv-decoder te komen, maar details hierover ontbreken nog. Verder laat het bedrijf weten dat het plannen heeft om begin 2013 ook vod-diensten te gaan aanbieden en tevens aan een versie van WeePeeTV te werken met lagere bitrates zodat ook op mobiele netwerken naar televisie kan worden gekeken. Ook hierover zijn verdere details nog onbekend.

In het basispakket ontbreken nog de commerciële zenders van SBS: Vier en Vijf. WeePee zegt nog met SBS in onderhandeling te zijn, maar onduidelijk is nog of er een deal zal volgen. Een mogelijke andere hindernis voor de start-up vormen de nog altijd bestaande downloadlimieten die Belgische internetproviders hanteren. WeePee schat dat er tijdens een uur kijken naar een iptv-zender circa 900MB wordt verstookt. Hierdoor loopt een internetabonnee de kans tegen zijn downloadlimiet te lopen door alleen televisie te kijken.AMD is de levering van zijn nieuwe apu, de Llano, aan computerfabrikanten gestart. Deze apu wordt op 32nm geproduceerd en bevat naast twee of vier cpu-kernen een DirectX 11-gpu. Computerfabrikanten kunnen de apu nu in hun systemen verwerken.

AMD maakt de start van de levering bekend op zijn blog. AMD kan nog niet precies aangeven wanneer de eerste systemen met Llano-apu's in de winkels liggen. Dit is onder andere afhankelijk van de productie- en leveringsmogelijkheden van AMD's oem-partners. Zij moeten de nieuwe apu nu in hun systemen gaan verwerken. AMD's financieel topman Thomas Seifert geeft wel aan dat de eerste systemen met Llano-apu's nog in het huidige kwartaal op de markt moeten komen.AMD's Llano concurreert met Intels Sandy Bridge-processors, die ook cpu- en gpu-onderdelen op een enkele chip bevatten. AMD's Llano-apu zou echter over een veel sterkere gpu beschikken, terwijl het cpu-gedeelte van Intel sneller is. Llano is daarnaast de eerste AMD-processor die op 32nm wordt geproduceerd, terwijl Intel al sinds januari 2010 cpu's op 32nm produceert. De Llano-apu biedt vooral voordelen voor laptops: het combineren van cpu- en gpu-onderdelen op één processor leidt volgens AMD tot een merkbaar lager verbruik.

AsusTek heeft volgens de Taiwanese krant Commercial Times een order voor 1,2 miljoen laptops in de wacht gesleept. Opdrachtgever is Apple, dat de machines op de markt zal brengen onder de iBook-vlag, in tegenstelling tot eerdere geruchten die van een 'MacBook' spraken. Uiteraard mag Intel de processors leveren. Belangrijker is het nieuws dat de AsusTek-machines met 13,3 inch grote breedbeeldschermen zullen worden uitgerust, die onder meer van LG Philips en AU Optronics worden betrokken. De 12"- en 14"-schermen die Apple tot nog toe in zijn laptops verwerkt, zouden daarmee uitgefaseerd worden. Over het uiterlijk van de nieuwe laptops wordt ondertussen uitgebreid gespeculeerd, maar verder dan dat de nieuwe schootcomputers 'lichtgewicht-achtig' zullen zijn, komen de meeste sites niet. Er zal echter snel duidelijkheid komen: volgens het bericht wordt nog deze maand met de productie begonnen, en vanaf juni moeten de AsusTek-iBooks in de winkel liggen.

MSI komt met nieuwe varianten van zijn Wind U160-netbook die zijn voorzien van nieuwe Atom-processors. De Wind U160DX gaat geleverd worden met een Atom N455 en N475 en zal met ddr3-geheugen uitgerust worden.MSI maakte de komst van de 10,1"-netbook bekend tijdens een pre-Computex-evenement in Amsterdam. De N455 en N475 zijn de komende Atom-cpu's die netbooks weer een kleine update gaan geven. De chips zijn nagenoeg identiek aan de huidige N450 en N470, en hebben bijvoorbeeld ook kloksnelheden van respectievelijk 1,66GHz en 1,83GHz, maar ze ondersteunen ddr3, terwijl de huidige generatie alleen ddr2 ondersteunt.

MSI gaat het model met een flinke accu uitrusten, die uitsteekt aan de achterzijde van de netbook. De fabrikant uit Taiwan claimt dan ook dat het model het 15 uur uit gaat houden op een volle acculading. Verder werd bekend dat MSI het apparaat gaat uitrusten met de Turbo Drive Engine-software, die de gebruiker in staat stelt uit vijf verschillende modi te kiezen die van invloed zijn op de accuduur en de prestaties: games, films, presentatie, Office en Turbo Battery.Samsung is gestart met de massaproductie van een transparant 22"-paneel. Het scherm komt uit in zowel een zwart-wit- als een kleurenversie en heeft een resolutie van 1680x1050 pixels. Het paneel zou 90 procent zuiniger zijn dan een normale lcd.

Zowel de kleuren- als de zwart-witversie heeft een resolutie van 1680x1050 pixels en kent een contrastverhouding van 500:1. De doorzichtigheid van de twee typen bedraagt respectievelijk 15 en 20 procent. Een normale lcd heeft een doorzichtigheid van 5 procent, zegt Samsung. Het paneel maakt gebruik van omgevingslicht en zou daarom 90 procent minder stroom verbruiken dan een conventionele lcd met backlight.Samsung verwacht dat de nieuwe technologie op verschillene vlakken zal worden ingezet, maar ziet vooral kansen voor bedrijven en scholen. Tevens zou de technologie geschikt zijn voor adverteerders. Samsung verwacht dat de markt voor transparante lcd's zal groeien en zegt in de toekomst met meer modellen te komen.http://www.accu-fabriek.com/toshiba.html

Akku Acer Aspire 5253g

Bei beiden Rechnern springen auch bei ruhendem Desktop immer wieder einmal kurz hörbar die Lüfter an. Zudem sorgt beim Tuxedo-Testgerät die Festplatte für ein ständiges leichtes Rauschen - sie läuft durch, obwohl wir sie nicht brauchten. Das Gehäuse des Tuxedo-Notebooks erwärmt sich im Test stärker als das des Dell. Die eingebauten Helligkeitssensoren bleiben bei beiden Probanden ungenutzt - die Helligkeit des Displays muss folglich immer über die entsprechenden Sondertasten selbst angepasst werden.Um die Akkulaufzeit zu ermitteln, lassen wir die beiden Testkandidaten bei voll aufgedrehter Bildschirmhelligkeit ein HD-Video im Vollbildmodus abspielen. Das Duo schaltet fast gleichzeitig nach etwas über 2,5 Stunden ab - unterwegs kann also durchaus ein Spielfilm mit Überlänge angesehen werden. Die von Ubuntus Energiestatistiken gelieferten Laufzeit-Vorhersagen erweisen sich häufig als übertrieben konservativ. Beide Notebooks wachen während der Tests problemlos aus dem Energiesparmodus auf.

Das Precision M3800 wie von uns getestet kostet bei Dell 2.279 Euro, für das XC1505 in der Testkonfiguration veranschlagte Tuxedo Computer 1.901 Euro. Speckt man bei der Ausstattung etwas ab, ist das Precision M3800 ab 2.022 Euro zu haben, der Einstiegspreis für das Tuxedo Book XC1505 liegt bei 1.400 Euro.Sowohl das Dell Precision M3800 als auch das Tuxedo Book XC1505 bieten genügend Leistung und Anschlüsse, um einen Desktop-Rechner zu ersetzen. Die Wahl hängt folglich vom Geschmack, der benötigten Ausstattung und nicht zuletzt vom Geldbeutel ab. Die üppige Hardwareausstattung sorgt aber für eine vergleichsweise geringe Akkulaufzeit. Nicht zuletzt sorgt das Gewicht dafür, dass sich die Notebooks wohl kaum für Arbeiten unterwegs eignen - vor allem das Modell von Tuxedo.

Das Tuxedo Book XC1505 bietet eine besonders üppige Ausstattung zu einem niedrigen Preis. Der Nvidia-Grafikchip sowie der Intel-Prozessor sind leistungsfähiger als die entsprechenden Komponenten im Dell Precision M3800. Dessen Gehäuse wiederum wirkt handlicher und robuster. Ubuntu läuft auf beiden Rechnern auf Anhieb problemlos - die flachen Geräte müssen nur aus dem Karton genommen, auf den Schreibtisch gelegt und eingeschaltet werden.Dieser Artikel erschien in der Ausgabe 06/15 des Magazins Linux User, das seit September 2014 wie Golem.de zum Verlag Computec Media gehört. Der Schwerpunkt des Heftes liegt bei den Shell-Tools und vermittelt einen umfassenden Eindruck, was mit ein paar einfachen Befehl auf der Kommandozeile alles bewirkt werden kann. Außerdem beschreiben weitere Artikel wie Kali Linux zur Netzwerksicherheit beitragen kann und wie auch Server zu Hause mit Cockpit und Linux Dash verwaltet werden können.

Lenovo hat ein neues Windows-Tablet, das die neuen Cherry-Trail-Atoms nutzt. Zur Auswahl stehen das SoC des Atom X5-8500 und des X7-8700 in 14-nm-Strukturbreite. Das verspricht lange Akkulaufzeiten und schnelle Grafik. Und das bei umfangreichen Ausstattungsoptionen. Lenovo hat ein neues Tablet vorgestellt, das mit Windows 10 ausgeliefert wird. Das Thinkpad 10 hat ein 10-Zoll-Display (1.920 x 1.080 Pixel, Gorilla-Glass-3-Schutzglas von Corning) mit IPS-Panel, Touchscreen und über den Digitizer eine aktive Stiftunterstützung. Pen Pro nennt Lenovo die Technik. Wer der tatsächliche Hersteller der Digitizer-Technik ist, ist derzeit unbekannt. Möglich wären unter anderem Wacom, Atmel oder der kürzlich von Microsoft übernommene Hersteller N-Trig. Üblicherweise setzt Lenovo auf Wacom.Die restliche Ausstattung (PDF-Datenblatt) ist recht gut, wenngleich in Teilen optional. Es zeigt sich aber, dass sich das Thinkpad 10 eher an Geschäftskunden richtet. Als Option gibt es beispielsweise ein 3G- oder LTE-Modem. Es gibt diverse Dock-Möglichkeiten und die Infrastruktur mit dTPM sowie Fingerabdruckleser oder auch Smartcards wird ebenfalls unterstützt.

Die Speicherausstattung variiert ein wenig. Zur Wahl stehen 64 oder 128 GByte interner eMMC-Speicher sowie 2 oder 4 GByte RAM. Zudem werden Micro-HDMI, MicroSD und USB 3.0 unterstützt. Drahtlos arbeitet das Gerät standardmäßig mit 802.11ac-WLAN sowie Bluetooth 4.0. Eine 5-MP-Hauptkamera sowie eine Frontkamera mit 1,2 MP sind ebenfalls verbaut.In dem Thinkpad 10 steckt wahlweise ein Atom X5-8500 oder ein Atom X7-8700. Es handelt sich hierbei um neue System-on-a-Chip-Angebote von Intel (SoC), die unter dem Codenamen Cherry Trail bekannt sind.. Die beiden SoCs (Vergleich bei Intel) nutzen einen Basistakt von 1,44 beziehungsweise 1,6 GHz für ihre vier Kerne und können die Frequenz im Bedarfsfall auf 2,24 beziehungsweise 2,4 GHz anheben. Das höhere Modell bietet zudem 16 statt 12 Ausführungseinheiten (Execution Units). Die Grafikkomponente ist verwandt mit der der aktuellen Broadwell-CPUs (Intel Core i der fünften Generation), aber nicht so schnell. Der Atom X5-8500 und X7-8700 sind noch vergleichsweise selten eingesetzte SoCs. Benchmarkwerte zum X7-Modell finden sich in unserem Test von Microsofts Surface 3.

Das Tablet ist 9,1 mm dick und wiegt 617 Gramm. In dem Gehäuse bringt Lenovo einen 32-Wattstunden-Akku unter und will damit Akkulaufzeiten bis zu 10 Stunden ermöglichen.Lenovo plant eine Auslieferung an den Handel für den August 2015, und zwar gleich mit Windows 10 Pro. Damit verrät Lenovo nebenbei auch gleich noch die Verfügbarkeit von Windows 10, wenngleich die Information mit einer "Voraussichtlich"-Fußnote gekennzeichnet ist. Einen Preis will Lenovo für Deutschland erst nahe der Verfügbarkeit nennen. Etwas später ist zudem eine Variante des Thinkpad 10 mit Windows 10 Home geplant.Bereits vor der Vorstellung des G4 sprachen viele von LGs neuem Topsmartphone: Insbesondere zur Kamera und dem Gehäuse mit Lederrückseite hatte der südkoreanische Hersteller im Vorfeld selbst schon einige Details bekanntgegeben. Als das Gerät dann Ende April 2015 gezeigt wurde, gab es eine zusätzliche Überraschung: LG hatte sich gegen Qualcomms aktuelles Top-SoC Snapdragon 810 entschieden und den etwas leistungsschwächeren Snapdragon 808 verbaut.

Neben den von LG angepriesenen Vorzügen der Kamera und des Displays hat Golem.de deshalb im vorliegenden Test ein besonderes Augenmerk auf die Prozessorleistung gerichtet. Insbesondere der direkte Vergleich mit dem 810er hat gezeigt, dass LG mit dem 808er alles richtig gemacht hat. Der Snapdragon 808 im Inneren des G4 hat statt acht Kernen, wie der Snapdragon 810, nur sechs: vier A53- und zwei A57-Kerne. Die Taktrate des SoC beträgt bis zu 1,8 GHz. Als Grund für den Einbau des kleineren Modells gibt LG die bessere Akkulaufzeit an - Überhitzungsprobleme, die Qualcomm als "Müll" zurückweist, sollen keine Rolle gespielt haben. Ein weiterer Grund könnte auch die bei längerer Benutzung bessere Leistung des Snapdragon 808 sein.

Erste aussagekräftige Vergleichsmessungen zwischen dem Snapdragon 810 und dem Snapdragon 808 zeigten bereits kurz nach der Veröffentlichung des Smartphones, dass der 810 tatsächlich nach einigen Minuten seine Leistung so weit herunterschraubt, dass er schwächere Benchmark-Werte liefert als der 808. Wir können dies komplett bestätigen: Im kalten Zustand erreicht das G4 mit seinem Snapdragon 808 im Geräte-Benchmark Geekbench 3 einen Single-Wert von 1.095 Punkten, das G Flex 2 mit seinem Snapdragon 810 erreicht mit 1.221 Zählern einen etwas höheren Wert. Die Multi-Ergebnisse liegen jeweils bei 3.509 und 3.982 Punkten.Bis hierhin ist die Welt noch in Ordnung: Wie erwartet schafft das G Flex 2 dank seines SoCs mit zwei zusätzlichen A57-Kernen bessere Ergebnisse als das G4. Nachdem wir allerdings mit beiden Geräten 15 Minuten lang das Rennspiel Riptide GP2 auf höchsten Grafikeinstellungen gespielt haben, wandelt sich das Bild komplett. Die A57-Kerne im Snapdragon 810 im G Flex 2 schrauben ihre Leistung dann so weit herunter, dass das SoC nur noch einen Single-Wert von 583 erreicht - ein Leistungsverlust von über 50 Prozent. Der Multi-Wert sinkt auf 2.108 Zähler.

Das G4 hingegen verliert deutlich weniger Leistung: Nach 15 Minuten Spielen kommen wir hier auf einen Single-Wert von 954 Zählern - also nur knapp 150 Punkte weniger als im kalten Zustand. Der Multi-Wert sinkt auf 3.038 Punkte. Bereits nach kurzer Zeit ist der Snapdragon 808 also tatsächlich deutlich leistungsfähiger als der auf dem Papier potentere Snapdragon 810 - und das bei einem nicht unrealistischen Benutzungsszenario einer 15-minütigen Dauerbenutzung. Der Leistungsabfall fällt durchaus auf: Riptide GP2 läuft auf dem G Flex 2 nach einigen Minuten bereits deutlich weniger flüssig als zu Beginn und nach 15 Minuten auch weniger geschmeidig als auf dem G4.Eine weitere Ursache hierfür ist bei der Betrachtung der Ergebnisse des Grafik-Benchmarks 3DMark ersichtlich: Das G4 kommt hier auf einen Kaltwert von 18.368 Punkten, im warmen Zustand haben wir mit 18.436 Zählern einen Wert auf gleichem Niveau gemessen. Das G Flex 2 mit dem Snapdragon 810 hingegen liegt im kalten Zustand bei deutlich höheren 22.492 Punkten, verliert im warmen Zustand aber fast 5.000 Zähler und sinkt auf 17.538 Punkte.http://www.akku-fabrik.com/sony.html

22/02/2017

Accu ASUS K75A

Voorstanders van afschaffing van het verbod wijzen er echter op dat op een door piloten opgestelde lijst met recente incidenten die veroorzaakt zouden worden door interferentie, vrijwel geen meldingen staan die aantoonbaar door consumentenelektronica zijn veroorzaakt. Bij enkele gevallen zouden oververhitte laptopaccu's voor problemen hebben gezorgd, terwijl zeker een melding op speculatie zou berusten.Zoals eerder gemeld, heeft Fujitsu een 2,5 SATA-harddisk met een capaciteit van 200GB aangekondigd, en claimt daarmee de laptop-hd met de grootste capaciteit te hebben gefabriceerd. Volgens Fujitsu ligt met de harddrive de weg open om laptops van PVR-functionaliteit te voorzien; de drive zou ook geschikt zijn voor fabrikanten van 'digital home'-apparatuur. Fujitsu's nieuwe schijf, de MHV2200BT, heeft een toerental van 4200 rotaties per minuut, en lees- en schrijftoegangstijden van respectievelijk 12 en 14 ms. De gegevensdrager, die over een cachegeheugen van 8MB beschikt, zou een maximale schokbestendigheid van 900G hebben; in operationele toestand is dat 300G. Het gemiddelde stroomverbruik zou 1,6W zijn, wat in rustmodus zou dalen naar 0,13 tot 0,5W. De MHV2200BT zal eind mei wereldwijd beschikbaar zijn.

Samsung heeft op de SID Display Week 2011-beurs in Los Angeles een 10,1-lcd met een plastic toplaag getoond. Het scherm is daardoor dunner en lichter dan een display met een glazen toplaag. Wel zijn de optische eigenschappen minder.Het 10,1-paneel heeft een resolutie van 1024 bij 600 pixels. De dikte bedraagt door het gebruik van de plastic toplaag een derde van die van een glazen variant, terwijl het gewicht een vijfde is. De precieze dikte en het gewicht van de lcd zijn niet bekend. Een bijkomend voordeel is dat een lcd met plastic substraat flexibel en daardoor onbreekbaar is.Engadget constateerde ook een nadeel van de plastic lcd. Zo is de kijkhoek zeer beperkt. In de video van Engadget is te zien dat het beeld alleen recht van voren gezien goed is en dat het beeld op zwart gaat als er schuin tegenaan wordt gekeken. Ook schuin van onderen bekeken wordt het beeld donker. Daarnaast is het oppervlak van het scherm niet mooi egaal, maar golft dit licht.

Samsung toont het scherm op de SID Display Week 2011-beurs met behulp van prototypes van een laptop en een Android-tablet. Het is niet bekend wanneer Samsung de plastic lcd kan leveren en of deze goedkoper zal zijn dan een glazen lcd.Intel zou van plan zijn om zijn Celeron-processors langzaam uit te faseren. In 2011 zouden de Celerons niet langer op de verkooplijsten voorkomen, maar moeten ze zijn vervangen door Pentium-processors en Atom-dualcores.Intel zou diverse notebookfabrikanten van zijn plannen op de hoogte hebben gebracht, zo weet website Digitimes te melden. In eerste instantie zouden Celerons minder geproduceerd gaan worden, om vervolgens helemaal door Pentiums en Atoms te worden vervangen. Vooral de dualcore-processors uit de Atom N-serie zouden wat prijs betreft met Celerons concurreren. De prestaties van een Atom blijven overigens wel achter bij die van de Celerons vanwege de beperktere instructieset van Atoms.

Het huidige aanbod Celeron-processors voor mobiele toepassingen bestaat uit vier dualcores en één singlecore-processor voor reguliere notebooks. Voor ultraportables heeft Intel nog twee dualcore- en twee singlecore-ulv-Celerons in het assortiment. Eind september zouden daar, ondanks de uitfasering, nog twee Celerons bijkomen. De P4600 en de T3500 moeten dan respectievelijk 86 en 80 dollar opbrengen. De dualcore Atom N550, de vermeende concurrent van de Celerons, moet eveneens 86 dollar gaan kosten.Microsoft heeft een draadloos toetsenbord uitgebracht dat via bluetooth met pc of laptop communiceert. Het keyboard zou Microsofts platste exemplaar tot dusver zijn en heeft geen numeriek eiland: dat wordt apart meegeleverd.

De Bluetooth Mobile Keyboard 6000, zoals Microsoft zijn nieuwste invoerapparaat heeft genoemd, heeft het ergonomische Comfort Curve-ontwerp en is dus gebogen in een hoek van zes graden. Een numeriek eiland ontbreekt, wat de draagbaarheid zou bevorderen. Wie behoefte heeft aan het snel invoeren van getallen kan een apart numeriek toetsenbord gebruiken: het eveneens nieuwe Bluetooth Number Pad wordt meegeleverd.Volgens Microsoft is het bluetooth-toetsenbord 'enkele millimeters dikker dan een AAA-batterij' en wordt het allengs dunner worden naar de voorzijde. Ook het gewicht zou laag zijn, maar cijfers geeft de fabrikant niet. Het toetsenbord is vanaf oktober verkrijgbaar voor een bedrag van negentig dollar. Het numerieke toetsenbord is ook los verkrijgbaar en kost dan vijfenveertig dollar.

Dell haalt de Alienware M15x uit zijn assortiment en vervangt deze door de M14x. De Amerikaanse fabrikant zal nog een model in de Alienware-serie uitfaseren. Dit betreft waarschijnlijk de Alienware M17x, die wordt vervangen door de M18x.De Alienware M15x staat nog wel op de site van Dell Nederland, maar de fabrikant bevestigt tegen Tweakers.net dat het model gaat verdwijnen. Op sites van Dell in Latijns Amerika en Australië is het model al niet meer beschikbaar. De beslissing komt niet als een verrassing; Alienware heeft onlangs de M14x met 14-scherm uitgebracht, die wat schermformaat betreft dicht bij de M15x ligt.Dell Nederland laat verder weten dat het aantal beschikbare Alienware-laptops later dit jaar van vier naar drie zal gaan. Aangezien er net nieuwe 11-, 14- en 18,4-modellen zijn uitgekomen, lijkt de M17x met 17,3-scherm de meest waarschijnlijke kandidaat om het veld te ruimen. Niet bekend is wanneer het vierde model uit het assortiment verdwijnt. Dell introduceerde de Alienware M15x en M17x in november 2007, toen nog met de aanduiding Area 51.

Nog dit jaar moeten de eerste optische Thunderbolt-kabels op de markt verschijnen, belooft Intel. De huidige interfaces kunnen overweg met de optische kabels, die data sneller over grote afstanden kunnen transporteren dan de huidige, koperen kabels.Intel ThunderboltAanvankelijk werkte Intel aan de optische netwerktechnologie onder de naam Light Peak, maar vanwege de hoge kosten van glasvezelkabels werd besloten om bij de introductie koperen kabels te gebruiken voor wat inmiddels Thunderbolt is gaan heten. De fabrikant introduceerde Thunderbolt een jaar geleden en belooft tegenover MacWorld nu dat de optische kabels nog in 2012 op de markt komen. De aankondiging komt op een moment dat steeds meer laptops en moederborden met de technologie aangekondigd worden.Volgens Intel zijn de koperen kabels adequaat voor datatransport op korte afstand, tot zes meter. De optische kabels garanderen ook hoge bandbreedte bij grotere afstanden, van tientallen meters. De optische varianten missen echter de mogelijkheid van koper om 10W aan vermogen te leveren, zodat sommige aangesloten onderdelen hun stroom via een adapter moeten betrekken, waar dit niet noodzakelijk is bij connectie via een koperen Thunderbolt-lijn.

De cijfers zijn afkomstig uit een rapport van onderzoeksbureau iSupply over de huidige en verwachte marktpenetratie van blu-ray voor inbouw in desktop-pc's en notebooks. Volgens Michael Yang, analist bij iSupply en de opsteller van het rapport, zijn er drie redenen waarom de overstap van dvd naar blu-ray als primaire optische drive zo traag verloopt.De belangrijkste oorzaak is volgens Yang dat blu-ray-drives nog altijd vrij hoog geprijsd zijn. Daarnaast wordt er nog relatief weinig blu-ray-content aangeboden, wat voor gebruikers de prikkel om blu-ray op hun pc te willen hebben vermindert. Als laatste reden noemt Yang dat veel gebruikers nog tevreden zijn met de opslagcapaciteit van dvd-schijfjes. Een omslagpunt waarbij ineens massaal naar een andere drive-technologie werd overgestapt, zoals destijds bij de overgang van de 3,5-diskette naar de beschrijfbare cd en vervolgens van de cd naar de dvd, is daardoor nog niet bereikt. Mogelijk heeft de hoge prijs van lege blu-ray-schijfjes de populariteit van blu-ray in pc's tegengewerkt.

Het staat buiten kijf dat blu-ray een beter beeld en geluid, en meer opslagcapaciteit biedt voor home entertainment. Maar deze voordelen hebben weinig tot geen waarde als de content op een relatief klein desktop-computerscherm of laptop-scherm wordt afgespeeld, en met slechte speakers, aldus Yang.Momenteel wordt slechts 3,6 procent van de geleverde desktop-pc's en laptops met een blu-ray-drive uitgerust. Yang verwacht dat dit in 2013 naar nog een steeds vrij schamele 16,3 procent gestegen zal zijn. Helaas is niet bekend wat de verhouding is tussen blu-ray-lezers en -branders.Intel, Cisco, Samsung, Sprint Nextel, Alcatel Lucent en Clearwire willen een organisatie oprichten die de naam Open Patent Alliance gaat krijgen. Door het samenvoegen van de patenten zouden hoge licentiekosten voor fabrikanten van hardware zoals mobieltjes en laptops voorkomen moeten worden en de acceptatie van de 3g-standaard versneld moeten worden. Doel van de organisatie daarbij is om de patenten te verzamelen en licenties aan hardwarefabrikanten te verlenen. Vooralsnog is de website van de Open Patent Allience nog 'under construction'.

Intel heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de optische kabels precies uitkomen, noch wat ze gaan kosten. Het gebruik van optische kabels zal geen snelheidswinst brengen; die is pas te verwachten als wordt overgestapt op ondersteuning voor pci-e 3.0 en als er een optische opvolger van de huidige generatie verschijnt. Dit gebeurt pas in 2013, respectievelijk 2015.De huidige snelheid is maximaal 10Gbps in beide richtingen, met de ondersteuning voor pci-e 3.0 zou elk kanaal een bandbreedte van 16Gbps in beide richtingen krijgen en in de toekomst zou een optische opvolger 50Gbps tot een afstand van 100 meter kunnen halen.In een poging om het computergebruik in Thailand te stimuleren heeft het Thaise ministerie van Information, Communications and Technology (ICT) een project gestart met goedkope notebooks. Met overheidssubsidies wordt de prijs van een laptop aanzienlijk omlaag gebracht. Aanvankelijk zou HP samen met lokale computerfabrikanten de notebooks leveren maar bij C|Net lezen we dat de laptops zo goed verkochten dat HP het niet meer bij kon benen. In plaats van HP zal het nu Dell zijn die in samenwerking met het Thaise Jade Quantum voor notebooks zal zorgen. Er worden zowel laptops met Linux als met Windows gesubsidieerd. Ook zullen de computers niet het merklogo dragen, maar het logo van het ICT-ministerie. De prijzen van de notebooks liggen ver onder de winkelprijzen die gelden in andere landen. Zo zal de Dell Latitude D500 ongeveer 870 dollar gaan kosten terwijl deze in omringende landen 1.400 dollar kost. Specificaties van de notebooks zijn nog niet bekend gemaakt.http://www.accu-fabriek.com/lenovo.html