Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08/03/2017

Accu Lenovo ThinkPad X100e

Onderhuids is de draagbare computer uitgerust met always-on-connectiviteit die bestaat uit een combinatie van wifi, wimax en gsm. De laptop schakelt automatisch naar het netwerk met de beste verbinding. Intel hoopt aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar chips met dergelijke verbindingsmogelijkheden op de markt te brengen. Om ruis van ventilators bij gebruik van voip te beperken, zijn diverse filterende microfoons ingebouwd. Ook de beveiliging staat hoog in het vaandel; zo is er voorzien in een vingerafdruksensor en de harde schijven kunnen op afstand onleesbaar gemaakt worden. Dankzij gebruik van energiezuinige technieken, zoals onder andere een flash-hd, is de accuduur maar liefst veertien uur. Dat de laptop in deze configuratie op de markt komt, is hoogst onwaarschijnlijk vanwege de hoge kosten en de daarmee gepaard gaande kleine markt die er voor een dergelijk apparaat bestaat. Toch is er een nog onbekende laptopfabrikant die aangekondigd heeft het ontwerp in enige vorm in productie te nemen. Welke fabrikant dat is, is nog niet bekend, maar de introductie van de laptop zou in de loop van dit jaar plaatsvinden.Gigabyte brengt zijn Booktop M1305 uit en levert voor deze thin & light-notebook een dockingstation mee die over een GeForce GT220 met 1GB geheugen beschikt om de laptop meer interfaces en extra grafische rekenkracht te geven.

De Gigabyte Booktop M1305 is een ultraportable met een energiezuinige Core 2 Duo, Pentium of Celeron en een 13,3-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Het model bevat 2GB of 4GB ddr3-geheugen en de harde schijf biedt een opslagcapaciteit van 320GB of 500GB, afhankelijk van de configuratie.De chipset is de GS45 van Intel en deze bevat de 4500MHD-igp als videochip. Wie meer grafische rekenkracht wil, bijvoorbeeld voor het spelen van een 3d-game, kan het dockingstation inzetten. Deze bevat namelijk een Nvidia GeForce GT220 met 1GB ddr3-geheugen. Deze gpu wordt op 40nm geproduceerd en ondersteunt DirectX 10.1. De prestaties liggen hoger dan die van een GeForce 9500GT of een Radeon HD 4650.

Verder zorgt de het dockingstation voor zes extra usb 2.0-poorten en een vga-, dvi- en hdmi-aansluiting. Ook bevat de accessoire een ethernetpoort en een extra paar audio-aansluitingen. De laptop zelf bevat drie usb-poorten waarvan een gedeeld wordt met een esata-interface, terwijl er standaard ook al hdmi, vga en een ethernetpoort aanwezig zijn. Ook ondersteunt de 2,9cm dikke laptop bluetooth 2.1+edr en wifi-n, en is er een 4-in-1-kaartlezer aanwezig. De dvd-brander kan worden ingewisseld voor een optioneel verkrijgbare accu, die voor vier uur extra accutijd zou zorgen, bovenop de 6,5 uur die de standaard-accu van 3800mAh biedt.Het dockingstation zal standaard meegeleverd worden met de notebook en deze komt in december in Nederland op de markt, meldt de Nederlandse distributeur Advance Technology. De prijs zal zo'n 1100 euro bedragen en voor dat bedrag krijgt de koper de meest uitgebreide configuratie van de M1305.

Toshiba komt met een nieuwe netbook die gebaseerd is op AMD's nieuwe Brazos-platform. De NB550D wordt aangedreven door een Ontario C-50-apu en is daarnaast voorzien van speakers uit de stal van Harman Kardon.Toshiba heeft de netbook nog niet officieel aangekondigd, maar Notebook Italia merkte op dat er op de Duitse Toshiba-site al wel een productpagina te vinden is. De 10,1-netbook is voorzien van een led-backlit lcd met een resolutie van 1366x768 pixels en wordt aangedreven door AMD's nieuwe C-50-apu. Deze chip combineert een dualcore-cpu die op 1GHz loopt met een Radeon 6250M-gpu op een enkele die. Daarnaast is de netbook voorzien van 1GB ddr3-geheugen en een harde schijf van 250GB.Aan de buitenzijde zijn naast drie usb 2.0-poorten, ook een hdmi-poort, webcam, ethernetpoort en audioaansluitingen terug te vinden. De speakers worden geleverd door fabrikant Harman Kardon en zijn aan weerszijden van het touchpad onder het toetsenbord geplaatst. Het apparaat weegt 1,32kg en met de 6-cells accu zou de netbook het bij gemiddeld gebruik 9,5 uur uit kunnen zingen.

Waarschijnlijk zullen er op de CES-beurs, die begin januari in Las Vegas gehouden wordt, nog meer laptops aangekondigd worden die gebruikmaken van AMD's nieuwste chips. Van Acer en MSI doken recentelijk al modellen op die aangedreven worden door AMD-apu's.Apple heeft naar verluidt het gebruik van zijn Snow Leopard-besturingssysteem in combinatie met Atom-processors geblokkeerd bij versie 10.6.2 van de software. Onduidelijk is waarom de ondersteuning ongedaan gemaakt wordt.Er is een levendige scene op internet van netbook-gebruikers die hun kleine notebook van Apples besturingssysteem Mac OS X voorzien heeft. Het OS draait redelijk soepel op de toch weinig krachtige laptops, die veelal met Microsofts aloude Windows XP-besturingssysteem geleverd worden, mede omdat Vista teveel resources vraagt. Apple lijkt de gebruikers echter buiten te willen sluiten, getuige een posting op Stell's Blog, waarin wordt geclaimd dat de fabrikant gebruik in combinatie met de Atom onmogelijk heeft gemaakt in build 10.6.2 die momenteel in ontwikkeling is.

Of de blokkade ook in de uiteindelijke versie toegepast zal worden, is nog niet bekend. Het weblog raadt gebruikers aan voorlopig bij Leopard 10.5.8 of Snow Leopard 10.6.1 te blijven. Onduidelijk is waarom de fabrikant de Atom-systemen buitensluit, maar waarschijnlijk wil Apple gewoonweg niet dat zijn OS zonder zijn toestemming op hardware komt die niet door de fabrikant zelf is gemaakt. Apple voert ook al tijden een juridische strijd met Psystar om deze reden.Fujitsu begint in 2012 met de verkoop van een draadloze oplader voor elektronica, die niet is gebaseerd op elektromagnetische inductie. Het bedrijf wil het product daarna verder ontwikkelen zodat het auto's tijdens het rijden kan opladen.Het product zou in 2012 geschikt moeten zijn voor de consumentenmarkt. Het idee van Fujitsu is dat de oplader in een tafel of bureau wordt geïntegreerd. De gebruiker kan zijn telefoon of laptop opladen door deze op het bureau te zetten. Losse laders zijn ook beschikbaar in 2012.

Fujitsu Laboratories, het researchcentrum van Fujitsu, is sinds 2006 bezig met magnetische resonantie als techniek voor de draadloze oplader. Deze techniek maakt gebruik van een spoel en een condensator om resonantie tussen de oplader en het apparaat te genereren en zo elektriciteit over te dragen. De meestgebruikte techniek voor draadloze energieoverdracht is momenteel elektromagnetische inductie, maar het nadeel hiervan is de korte afstand. Volgens Fujitsu zou met hun methode uiteindelijk enkele meters te overbruggen moeten zijn en een enkele zender zou meerdere apparaten van stroom moeten kunnen voorzien.De techniek wordt op dit moment nog belemmerd door de complexiteit van laptops en notebooks. Het opladen wordt ook lastiger naarmate het apparaat kleiner is, zoals een mobiele telefoon. Ook het ondersteunen van verschillende apparaten tegelijk is op dit moment lastig. Fujitsu wil dit voor 2012 gereed hebben. De energie-efficiëntie van de oplader is volgens Fujitsu nu 85 procent. Het bedrijf wil dit, naast alle andere zaken, voor 2012 te verbeteren.

Op internet is een video verschenen waarin een Sony Vaio Duo met 13-scherm wordt gedemonstreerd. Ook staan er productfoto's online, waardoor het waarschijnlijk is dat een introductie van een grotere variant van de Sony Vaio Duo 11 aanstaande is.De video zou geschoten zijn tijdens een trainingssessie van de Britse elektronicaketen Dixons, volgens een lid van het NotebookReview-forum, en toont een demonstratie van het in- en uitklappen van de convertible tablet-pc en het werken met een stylus op het apparaat. Verder worden enkele specificaties genoemd. Naast het SurfSlider-schuifmechanisme, waar ook de Vaio Duo 11 over beschikt, en het backlit keyboard, bevat de Duo 13 ClearAudio+-en ActiveSleep-functionaliteit, wat waarschijnlijk op respectievelijk opgepoetste audiokwaliteit en het blijven functioneren van programma-onderdelen in sleepmodus betrekking heeft.

Verder maakt de video melding een accuduur van 10 uur en ondersteuning voor nfc. De ingebouwde camera zou een Sony Exmor RS-sensor hebben. Verder zou de Duo 13 over een niet nader aangeduide Core i5 beschikken, evenals 4GB werkgeheugen en een ssd van 128GB. Wat ontwerp betreft lijkt de Vaio Duo 13 sterk op zijn kleinere broer. Wel lijkt het komende model aan de zijkanten aanzienlijk dunnere randen te hebben. Sony zelf heeft nog geen details vrijgegeven over het apparaat.Asus wil de derde positie op de wereldwijde notebookmarkt innemen en denkt aan overnames om dat doel te bereiken. Het Taiwanese bedrijf zou in gesprek zijn met het Japanse Toshiba om diens notebookdivisie over te nemen.Dat Asus de notebookdivisie van Toshiba op het oog heeft, maakt Digitimes op uit een bericht in de Taiwanese krant Commercial Times, waarin Jonney Shih, voorzitter van de raad van bestuur bij Asus, uitlatingen in die richting doet. Shih zou gezegd hebben dat er gesprekken zijn geweest tussen Asus en Toshiba, maar dat de twee partijen nog geen overeenstemming hebben bereikt. Het is niet duidelijk of het in die gesprekken om een overname of om een fusie van de notebook-divisies is gegaan.

Het doel van Asus is om in 2011 de derde plek op de wereldwijde notebookmarkt in te nemen. Die plek wordt nu ingenomen door Dell, dat zijn tweede plek vorige maand verloor aan Acer. Toshiba neemt de vijfde positie in op de notebookmarkt. Asus staat lager op de ranglijst maar het bedrijf heeft als voordeel dat het van oorsprong een odf is die voor andere bedrijven produceert en die de overstap naar oem heeft gemaakt. Vooral met zijn Eee PC-lijn van netbooks heeft Asus de afgelopen jaren bekendheid op de notebookmarkt gekregen.De Olpc-organisatie zegt door slinkende reserves en de verzwakte wereldeconomie genoodzaakt te zijn om de helft van zijn personeel te ontslaan. Ook legt Olpc het werk aan de ontwikkeling van de opensource Sugar-interface neer.

De 32 werknemers van het One Laptop Per Child Project die na de ontslagronde overblijven, zullen een salarisverlaging moeten accepteren. De forse reorganisatie is bekendgemaakt door Nicholas Negroponte, de initiatiefnemer van het Olpc-project. Negroponte noemt de ingrepen 'zeer triest', maar hij stelt dat de organisatie trouw blijft aan de doelstelling om goedkope laptops aan schoolkinderen in arme landen te leveren.Met het staken van de deelname in de ontwikkeling van het opensourceproject 'Sugar', wil Olpc middelen vrijmaken voor de ontwikkeling van zijn tweedegeneratie-XO-laptop. Sugar zal volgens de Olpc voortaan geheel door de opensourcecommunity moeten worden ontwikkeld. Wel wil de organisatie een business unit voor Zuid-Amerika optuigen, terwijl het ook kansen in het Midden-Oosten ziet. Negroponte heeft verder aangegeven dat hij een programma wil opzetten om gratis schoolboeken te verspreiden. Ook wordt er gewerkt aan een project om Olpc-gebruikers kosteloos internettoegang te bieden.

Les commentaires sont fermés.