Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09/03/2017

Accu IBM ThinkPad R60

De demonstratie was echter alles behalve overtuigend. De aanwezigen, waaronder ondergetekende, zaten te ver van de schermen om het verschil in kwaliteit te kunnen waarnemen. Daarnaast werd er geen vergelijkende hd-video getoond en was de gekozen film een animatie; deze zijn vanwege de relatieve geringere gedetailleerdheid van het beeld sowieso eenvoudiger om te zetten. Daar kwam bij dat de tv's kleurverschillen vertoonden – blijkbaar waren ze niet gekalibreerd –wat er voor zorgde dat de dvd-versie er zelfs beter uitzag. Toen na de bijeenkomst de televisies doodleuk uitgezet werden, ondanks de belofte dat de pers de beelden nog van dichtbij mocht aanschouwen, bleven de aanwezigen met een, zacht uitgedrukt, sceptisch gevoel achter.

Gelukkig reageerde de Nederlandse tak van Toshiba adrem en beloofde deze aan de Nederlandse persdelegatie een exclusieve demonstratie te houden op het hoofdkantoor in Breda. Zo gebeurde het dat vijf Nederlandse ict-journalisten vrijdagochtend op de stoep van het Toshiba-kantoor stonden. De medewerkers van het bedrijf hadden dit keer drie televisies gereed staan die op drie laptops aangesloten waren: een Qosmio-model zonder quadcore-chip, een met de Quad Core HD en een oudere Toshiba-laptop met hd-dvd-drive. Zo konden de door de chip geüpscalede dvd-beelden worden vergeleken met zowel de normale dvd- als de hd-beelden. De drie hdtv's waren op dezelfde wijze afgesteld. Gekozen was voor de film The Phantom of the Opera en geprobeerd werd om de drie films gelijk te starten.

Inderdaad was nu duidelijk te zien dat de met de Quad Core HD-processor realtime bewerkte beelden er beter uitzagen dan de dvd-beelden die zonder deze chip werden geüpscaled. De kleuren zagen er veel beter uit en er was ook iets meer detail te zien. Daar stond tegenover dat de beelden heel licht schokkerig leken te worden en dat de kwaliteit van de hd-beelden nog altijd veruit superieur was. Omdat ook de Nvidia 9600M GT-gpu van de Qosmio-laptop over beeldverbeterende opties bij het upscalen bezit, werd ook kort gekeken of hiermee een vergelijkbare kwaliteit behaald kon worden. Dit was niet het geval. Zowel ATI als Nvidia zijn echter hard bezig hun gpu's breder in te zetten dus Toshiba kan op dit vlak de nodige concurrentie tegemoet zien. Concluderend kan gezegd worden dat Toshiba's co-processor wel degelijk zijn werk doet, maar dat de claim dat hd-kwaliteit met sd-materiaal behaald kan worden, toch niet waargemaakt wordt.

Indrukwekkender was de, wat Toshiba noemt, 'upconversie' van een sd-mpeg2-bestand naar h.264-formaat op de volledige hd-resolutie. Via een Vista Sidebar-gadget was te zien dat de vier 128-bit sims risc-cores, die op 1,5GHz lopen, op volle kracht aan het werk waren om het bestand om te zetten. De taskmanager van Vista toonde aan dat de processor van de Qosmio-laptop echter nauwelijks belast werd. Het dvd-bronfragment van de film 'Apollo 13' was van slechtere kwaliteit dan de eerder getoonde ' Phantom of the Opera' en het resulterende videobestand dat de Quad Core HD er in enkele minuten uit wist te persen zag er stukken beter uit. Ook hier kan Toshiba echter concurrentie verwachten van ATI en Nvidia, die adverteren met de de- en encoderingskwaliteiten van hun gpu's

Tenslotte demonstreerde Toshiba nog de gezichts- en gebarenherkenningsmogelijkheden van de Quad Core HD. In combinatie met een eigen applicatie van het bedrijf maakt de chip het mogelijk de gezichten van een videobestand te indexeren. De applicatie geeft alle gevonden gezichten vervolgens weer en maakt deze doorzoekbaar. Hoewel afgevraagd kan worden hoe vaak deze feature gebruikt gaat worden werkt het prima. De chip indexeerde snel en en vond een enorm aantal gezichten in de gekozen film; door op een van de resultaten te klikken speelde het bijbehorende fragment af.

Toshiba gezichtsherkenning
Handiger was de gebarenherkenning. Via de webcamera herkende de Qosmio de opgestoken hand van de Toshiba-medewerker die achter de laptop zat. Hij kon zichzelf in een venster zien zitten, waarbij zijn hand in een groen vakje weergegeven werd. Toen hij zijn vuist bewoog, bewoog de muisaanwijzer in beeld mee. Door de hand te openen of de duim op te steken kunnen elementen aangeklikt worden. Het vergt enige oefening en bij snelle bewegingen gaat het fout, maar het bedienen van de Windows Vista Media Center en de mediaspeler verloopt vrij vlot. Ook op een afstand van twee meter herkent de camera de hand en is de laptop te bedienen. Ook websurfen is mogelijk, al werkt de bediening lastiger bij kleine aanklikbare objecten.

Toshiba hand gestures
Met de demonstratie heeft Toshiba een groot deel van onze scepsis weggenomen en laten zien dat de op de Cell-gebaseerde Quad Core HD interessante mogelijkheden biedt. Details over de processor, zijn prestaties en het energieverbruik, alsmede een uitgebreide review over de genoemde features brengen we eind augustus, als de Qosmio-notebooks in de Benelux beschikbaar komen.Foxconn, de grote Chinese fabrikant van elektronica, heeft toegegeven dat er veertienjarige jongeren in zijn fabrieken werkzaam waren. Daarmee heeft de gigant de Chinese arbeidswet overtreden; de minimumleeftijd is zestien jaar.Maandag beschuldigde China Labor Watch Foxconn ervan minderjarige stagiairs in dienst gehad te hebben bij zijn Yantai-fabriek. Een klein deel van de studenten die deze zomer als stagiair in dienst waren, was tussen veertien en zestien jaar oud, beweert China Labor Watch na eigen onderzoek. Bij de Yantai-fabriek werken ongeveer 80.000 personeelsleden en Foxconn maakt er Sony-laptops, printers, telefoons en lcd-tv's.

Volgens de non-profitorganisatie zijn vooral de scholen die de stagiairs te werk stelden schuldig aan de kinderarbeid, maar had Foxconn wel de leeftijd van de studenten moeten controleren. Foxconn heeft de inbreuk op de arbeidswet toegegeven, maar wil niet zeggen om hoeveel minderjarigen het gaat. Het concern doet nog onderzoek naar de gang van zaken en de rol die de scholen hebben gespeeld.We hebben de volledige verantwoordelijkheid genomen voor deze inbreuken binnen ons bedrijf en ons verontschuldigd tegenover de studenten, zei Foxconn in een verklaring. Als ons onderzoek aan het licht brengt dat Foxconn-medewerkers verantwoordelijk waren voor de schendingen, worden ze op staande voet ontslagen, verklaart het bedrijf.Samsung heeft een 13,3-laptop in de nieuwe Series 3 aan zijn line-up toegevoegd. De fabrikant komt met twee versies: een met Intel Core i5 en een met Core i3. De bezel van de mainstreamnotebooks zou dunner zijn dan gebruikelijk.

Samsung brengt voorlopig twee versies van de Series 3 300V in Nederland uit: de NP300V3A-S01NL en de NP300V3A-S02NL. De eerste bevat een Core i5-2410M, terwijl de tweede met een Core i3-2310M uitgerust is. De notebooks hebben een 13,3-scherm met een rsolutie van 1366x768. Ze hebben 4GB ddr3-geheugen en de gpu is de GeForce GT 520M. Bij de S01NL-versie beschikt de videochip over 1GB ddr3-geheugen, terwijl deze bij de S02NL-variant over 512MB geheugen beschikt.Een ander verschil is dat de NP300V3A-S01NL een hdd met opslagcapaciteit van 500GB heeft en de NP300V3A-S02NL een model met 320GB. Verder hebben de laptops dvd-drives, 1,3-megapixelcamera's, gigabitlan en ondersteuning voor bluetooth 3.0 en wifi-n. Usb 3.0-poorten heeft het model niet: het model moet het met drie usb 2.0-poorten doen. De accu heeft een capaciteit van 48Wh.Volgens Samsung is de bezel van het scherm de helft dunner dan die van de voorgangers en de fabrikant benadrukt de aanwezigheid van zijn Fast Start-functionaliteit voor snel opstarten. Eind juli moet de verkoop starten en de vanafprijs wordt dan 649 euro.

Sony is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe high-end, lichtgewicht laptop. De Vaio TZ, zoals het apparaat gaat heten, zal in augustus beschikbaar komen voor de Noord-Amerikaanse markt en 2200 dollar kosten.Vaio logoDe goedkoopste variant van de laptop zal worden uitgerust met een ultra low voltage 1,06GHz Core 2 Duo U7500-processor van Intel. Het apparaat zal 2GB ddr2-geheugen aan boord hebben, evenals een 100GB-harde schijf. Voor dit product zal 2200 dollar betaald moeten worden. Verder zal er ook een Vaio TZ-versie te koop zijn met een 1,2GHz Intel Core 2 Duo U7600-chip en een solid-statedisk van 32GB. Deze laptop zal voor 3200 dollar van eigenaar verwisselen. De Vaio TZ weegt ruim 1 kilo. Beide Sony-producten zijn voorzien van Intels 945GMS-chipset, Intels Graphics Media Accelerator 950, Windows Vista, wifi en Bluetooth. Het scherm van de Vaio TZ is 11,1 groot en uitgerust met een led-backlight. Sony is niet de eerste pc-fabrikant die zijn laptops uitrust met solid-statedisks. Dell ging het bedrijf met de Latitude D430-notebook al voor.

Microsoft heeft de prijzen voor de Pro-versie van zijn nieuwste besturingssysteem Windows 8 bekendgemaakt. Een upgrade van Windows 7 naar Windows 8 Pro kost zeventig dollar, maar de prijs kan na de introductie flink lager uitpakken.De oem-versie van Windows 8, bedoeld voor systeembouwers, gaat 100 dollar kosten; de Pro-versie moet 140 dollar opleveren. De prijs van zeventig dollar geldt voor een fysiek upgradepakket met een dvd in een kartonnen doos. De upgrade kan, in de Verenigde Staten, alvast besteld worden bij grote onlinewarenhuizen als Amazon en bij Microsoft zelf. Wie liever wacht tot Windows 8 formeel wordt geïntroduceerd, op 26 oktober, kan echter flink besparen. Vanaf die dag is ook een online-upgradepakket beschikbaar, waarmee voor veertig dollar naar Windows 8 Pro kan worden gemigreerd.

Consumenten die in de afgelopen tijd een complete pc of laptop kochten, kunnen hun Windows 7 besturingssysteem voor een lagere prijs upgraden naar Windows 8 Pro. Computers die tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 met Windows 7 zijn gekocht, kunnen voor vijftien dollar een upgrade naar Windows 8 Pro krijgen. Deze upgrade is pas vanaf de introductiedatum, 26 oktober, uitvoerbaar.In Nederland kost de upgrade van een in deze periode gekochte Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional of Ultimate vijftien euro. Dat kan betekenen dat de dollarprijzen rechtstreeks in euro's vertaald kunnen worden. Wat de volledige versies van Windows 8 gaan kosten, is nog niet bekend.Intel denkt dat tablets met zijn recentelijk aangekondigde Bay Trail-soc's een startprijs zullen krijgen die onder de 200 dollar ligt. Eerder liet het chipbedrijf al weten dat de nieuwe generatie soc's voor relatief goedkope mobiele apparaten moet zorgen.

Toekomstige Android-tablets die zullen draaien op een Atom-soc uit Intels Bay Trail-reeks zouden een prijskaartje hebben die well below the $199 price point zou kunnen liggen, zo liet Intel-topman Hermann Eul weten tijdens een presentatie op de Computex-beurs. Eul beloofde ook dat Bay Trail-tablets een accuduur van minimaal 8 uur zullen hebben, met schermdiagonalen tussen de 7 en 10. Welke fabrikanten dergelijke apparaten in de pijplijn hebben, blijft echter onduidelijk, al hebben Samsung en Asus inmiddels al wel Android-tablets aangekondigd die over een Intel-soc beschikken. Intel verwacht ook Windows 8-tablets met de Bay Trail-soc's.Eerder gaf Intel al aan te verwachten dat er laptops met Android op de markt zullen komen met een prijskaartje rond de 200 dollar. Varianten met Windows 8 worden mogelijk iets duurder. Volgens Intel kunnen tablets dus juist voor een lagere prijs op de markt worden gebracht. Waarschijnlijk hoopt Intel met goedkope tablets het marktaandeel van zijn soc's te vergroten ten opzichte van op ARM gebaseerde soc's, die veel voor mobiele apparaten worden gebruikt.

Les commentaires sont fermés.