Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11/03/2017

Accu HP Compaq 2210b

Google-logo 1.0Hoewel Google pas op 4 september 1998 als bedrijf werd geregistreerd, waren de oprichters van de zoekgigant toen al een paar jaar bezig met het project. Larry Page en Sergey Brin, twee Stanford-studenten van begin twintig, begonnen twee jaar eerder een zoekmachine met de naam BackRub, die draaide op servers van de universiteit.De zoekresultaten van BackRub leunden op de gedachte dat een website belangrijker en betrouwbaarder is als er meer verwijzingen door andere websites naar worden gemaakt. Daardoor kon BackRub betere zoekresultaten leveren dan zijn concurrenten, die leunden op de vermelding van keywords en daardoor makkelijk om de tuin te leiden waren: een pagina die vol staat met keywords, is immers niet per se betrouwbaar. Niet veel later wijzigden Brin en Page de naam van de zoekmachine naar Google, een verbastering van het googol, een term voor cijfer dat bestaat uit een '1' en honderd nullen.

Op dat moment waren Brin en Page nog fel tegenstander van het gebruik van advertenties door zoekmachines, omdat daarmee de integriteit van de zoekresultaten in het geding zou zijn, schreven de internetmiljairders-in-spé in een onderzoekspaper. Van dat standpunt kwamen ze later terug, en die ommekeer heeft hen en Google geen windeieren gelegd: het bedrijf verdiende talloze miljarden met de verkoop van advertentieruimte, zowel binnen Google als op externe websites, en dat verdienmodel zorgde dat Page en Brin zich bij de rijkste mensen ter wereld konden voegen. Later zou Google advertentiegigant DoubleClick overnemen, waarmee de dominantie van Google op de online-advertentiemarkt nog verder toenam.De eerste jaren van zijn bestaan was Google een zoekmachine en een advertentiebedrijf, maar het bedrijf sloeg zijn vleugels al snel uit naar andere delen van het internet. Op 1 april 2004 kondigde Google aan met de webmaildienst Gmail te komen, die gebruikers een mailbox van 1 gigabyte zou geven. De aankondiging, die werd gedaan in een tijd waarin mailboxes met een opslaglimiet van 2MB geen uitzondering waren, zorgde voor de nodige scepsis onder internetters - niet in de laatste plaats omdat de aankondiging op 1 april werd gedaan. De dienst bleek allerminst een grap. Andere webmailaanbieders volgden al snel met vergelijkbare opslaglimieten. Later in 2004 ging Google naar de beurs, wat het bedrijf en de werknemers van het eerste uur een flinke hoeveelheid geld opleverde.

De verbreding stopte niet bij e-mail: in 2008 introduceerde Google een eigen webbrowser, Google Chrome, die volgens de zoekgigant sneller, betrouwbaarder en veiliger was dan bestaande webbrowsers. Chrome had onder meer de snelle V8-javascript-engine aan boord, waardoor pagina's relatief snel laadden. Wat opvalt is dat na de introductie van Chrome ook andere browsermakers steviger begonnen te sleutelen aan de snelheid van hun browsers. Ook vond de simpelere browser-interface van Chrome zijn weg naar concurrerende browsers.Ook maakte Google met Android een introductie op de smartphonemarkt. Android vloeit voort uit een overname van het destijds totaal onbekende bedrijf Android. Oorspronkelijk moest Android gaan draaien op telefoons met een toetsenbord, maar na de introductie van de keyboardloze iPhone werd toch gekozen voor een smartphone zonder toetsenbord. Inmiddels heeft Android het grootste deel van de smartphonemarkt in handen.

De introductie van sociale netwerken ging Google minder goed af: Orkut werd alleen in Brazilië echt populair, niemand snapte wat Google Wave precies was en Buzz werd compleet genegeerd. Google+ lijkt het beter te doen, hoewel die sociale-netwerksite nog niet eens in de buurt van Facebook komt. Ook met Chrome OS, Googles 'web-besturingssysteem' voor laptops, weet nog geen serieus marktaandeel te behalen.De zoekgigant lijkt vooralsnog nog niet te zijn gestopt met het aanboren van nieuwe markten: het bedrijf werkt aan zelfrijdende auto's, de 'slimme bril' Google Glass en mogelijk ook aan een eigen smart watch. Ondertussen maken privacyvoorvechters zich druk over de invloed van Google. Niet alleen de Google Glass-bril, die over een camera beschikt, maakt hen ongemakkelijk: ook het feit dat de Google-servers continu van locatiegegevens van Android-bezitters worden voorzien en dat Google automatisch het internetgedrag van honderden miljoenen internetters analyseert om hen advertenties op maat te serveren, zorgt voor onrust.

De nieuwe iPhone waarover geruchten de ronde doen zou een videocamera, 7,2Mbps-hsdpa en een processor met een kloksnelheid van 1,2GHz krijgen. De derde generatie van de Apple-smartphone zou in de zomer van dit jaar verschijnen.Sinds Apple eind vorige week een bèta van versie 3.0 van zijn iPhone-besturingssysteem Apple iPhone met software 3.0aankondigde, doen diverse geruchten over de volgende iPhone de ronde. Zo bleek de testsoftware een verwijzing te bevatten naar de mogelijkheid om video's te uploaden en zou de maximale downloadsnelheid van de telefoon worden verdubbeld naar 7,2Mbps.Volgens MacRumors wordt de nieuwe iPhone bovendien van de Marvell PXA168-chipset voorzien. Deze chipset, die Marvell in januari aankondigde, doet zijn werk op 1,2GHz. Volgens Marvell zou de cpu de prestaties van een instap-laptop bieden, terwijl ook de opstarttijd zeer kort zou zijn. Verder zou de chipset zuinig met energie zijn. De specificaties van de PXA168 vermelden overigens alleen ondersteuning voor Windows CE en Linux, zodat smartphones met deze chipset ook met Windows Mobile of Android uitgerust zouden kunnen worden.

Update 11:07: Een andere geruchtensite, Boy Genius Report, noemt nog een aantal andere vermoedens, namelijk een U-Verse-applicatie die het mogelijk maakt een harddiskrecorder te bedienen met de nieuwe iPhone. Bovendien zou een nieuwe iPhone-introductie in juni een jaarlijkse traditie worden volgens de site, die zijn informatie zou hebben gekregen van provider AT&T.Acer wil later dit jaar vier nieuwe smartphones uitbrengen. Ook wil het bedrijf nieuwe mobile internet devices uitbrengen; in mei moeten de eerste modellen in de winkels liggen. Over de specificaties van de apparaten is nog weinig bekend.Van de vier smartphones is weinig meer bekend dan dat ze dit jaar nog moeten worden uitgebracht. Welk mobiel besturingssysteem Acer wil gaan gebruiken is evenmin bekend. Eerder bracht de fabrikant een aantal Android- en Windows Phone-smartphones uit. Het is aannemelijk dat Acer weer van beide besturingssystemen gebruik gaat maken. Eerder gaf het bedrijf al aan Windows Phone 7-smartphones te willen uitbrengen.

Ook over de mid's wilde Acer weinig kwijt. Wel zou de fabrikant alle modellen van 3g-netwerktechnologie wil voorzien. Ook moeten de mid's onderling data kunnen uitwisselen. In mei moet een aantal apparaten op de markt verschijnen, maar het is nog niet bekend welke functionaliteit deze zullen hebben. De mid's van Acer zullen waarschijnlijk geen tablet-computers zijn zoals de iPad, aangezien het bedrijf eerder dit jaar aangaf geen plannen te hebben om met de tablet van Apple te concurreren.Vooralsnog leunen de inkomsten van Acer voor een groot deel op laptops en netbooks. In het eerste kwartaal van dit jaar was 69 procent van de inkomsten afkomstig uit de verkoop van mobiele computers. Volgens Acer-topman J.T. Wang wil zijn bedrijf meer apparaten voor de Chinese markt gaan maken. Volgens Wang kijken Chinezen vooral naar de grootte van het scherm en de aanwezigheid van een aparte grafische chip in mobiele apparaten.De nieuwe versie van iPhone OS krijgt volgens een gerucht ondersteuning voor mms en tethering. Apple heeft diverse Amerikaanse media uitgenodigd om volgende week te komen kijken naar de nieuwigheden in de derde versie van iPhone OS.

De media zijn uitgenodigd bij Apple in Cupertino voor een 'sneak peek', schrijft Ars Technica. Apple zal dan laten zien wat de nieuwigheden zijn in iPhone OS 3.0, de opvolger van het huidige OS, dat tegelijkertijd verscheen met de introductie van de iPhone 3G in juli vorig jaar.Het is onbekend of het nieuwe OS ook dit keer tezamen met een nieuwe versie van de iPhone zal worden gelanceerd. Een Chinese geruchtensite noemt april als releasedatum voor een 'iPhone Nano'. Overigens is in het verleden gebleken dat deze site er soms flink naast zit, maar in andere gevallen bleken de geruchten te kloppen.Het nieuwe OS zal in elk geval ondersteuning bieden voor mms en tethering, waardoor gebruikers met een laptop kunnen internetten via de internetverbinding van het toestel, zo meent de doorgaans welingelichte site Boy Genius Report. Apple heeft in de uitnodiging niets gezegd over de nieuwe functies die het OS zal bieden.Een Noorse hacker heeft zijn Eee PC grondig aangepakt. Hij zette er twee usb-hubs in om zo een gps- en bluetooth-ontvanger, een kaartlezer en een extra flash-drive aan te sluiten. Ook de interne wifi-kaart kreeg een upgrade en de mini-notebook kreeg eveneens een fm-zender en modem.

Vrijwel elke denkbare modificatie - alleen een touchscreen ontbreekt nog - van de Eee PC is door een Noorse hobbyist keurig in een wiki gedocumenteerd. Middels twee interne usb-hubs sloot hij een gps-module met antenne, een bluetooth-ontvanger, een kaartlezer voor sd-kaartjes en een extra flashdrive van 4GB aan.Naast de usb-mods wist de knutselaar ook nog een fm-zender om muziek naar radio's te streamen in te bouwen. Ook bouwde hij een modem in, een optie die alleen door de oudere bios-versie 8804 ondersteund wordt. De ingebouwde mini-pci b/g express wifi-kaart werd door een b/g/n-exemplaar, inclusief derde antenne, vervangen. Alle extra hardware is bovendien individueel uit te schakelen via dip-switches, zodat de accu van de Eee PC gespaard kan worden.Alle mods zijn keurig in de behuizing weggewerkt, zodat van buiten niets zichtbaar is. Met name de bedrading, inclusief aansluitpunten voor 3,3V, 5V en aarde, verdient aandacht van modders in spé. Ook de plaatsing van de diverse, waar nodig op maat gemaakte, hardware is een blijk van vernuft en een goede leidraad voor wie zelf met mods aan de slag gaat. De kosten van het gehele project bedroegen, naast de aanschaf van de notebook zelf, ongeveer 310 euro.

Microsoft heeft plannen om zijn nieuwe besturingssysteem Windows 7 met netbookaanbiedingen van telecombedrijven te gaan bundelen. De softwaregigant zou al met diverse partijen uit de telecombranche in onderhandeling zijn.Microsoft is met telecombedrijven aan het bekijken hoe netbooks waarop Windows 7 is geïnstalleerd, gebundeld kunnen worden met diverse mobiele data-abonnementen, zo heeft Neil Holloway, vice president business strategy, ZDnet laten weten. Daarbij verwijst hij naar Carphone Warehouse, een Britse telco die op grote schaal pc's, laptops en mobieltjes bundelt met zijn abonnementen en hiermee veel nieuwe klanten weet binnen te halen. Namen van de telecombedrijven waar de softwaregigant mee in onderhandeling zou zijn, wil de Microsoft-strateeg echter niet noemen.Holloway, die stelt dat de netbook-markt inmiddels volwassen is geworden, bevestigt dat Microsoft voor de mini-notebooks met een uitgeklede Windows 7 Starter Edition op de markt zal komen. Momenteel draait naar schatting tachtig procent van de netbooks op Windows XP, nadat Microsoft de opkomst van Linux-distributies in het netbooksegment pareerde door de licentiekosten van XP voor deze toepassing fors te verlagen. Microsoft-topman Ballmer heeft al laten doorschemeren dat de Starters Edition van Windows 7, die de beperking heeft dat er slechts drie applicaties tegelijkertijd kunnen draaien, hetzelfde prijskaartje zal krijgen als Windows XP voor netbooks.

Het duurt enkele weken langer voor de nieuwe MacBook Pro-laptops met 17-schermen van Apple geleverd kunnen worden, zo maakt de fabrikant uit Cupertino bekend. Oorspronkelijk zouden klanten hun notebook eind januari krijgen.Apple MacBook ProAnders dan dat de vertraging 'onverwacht' is geeft Apple in zijn mail aan klanten weinig details over de redenen voor de verlate levering. In ieder geval één klant zou echter van de fabrikant te horen hebben gekregen dat Apple wacht op de levering van enkele componenten voor het model. Het gereedmaken van de nieuwe 17-MacBook Pro duurt een paar dagen langer dan voorzien, liet Apple woensdag aan duizenden klanten weten; We zijn daarom niet in staat de 17-MacBook Pro voor 19 februari 2009 te leveren. Zelfs klanten die hun bestelling onmiddelijk na de introductie van het model, begin januari, hebben geplaatst, wachten nog op levering.

Les commentaires sont fermés.