Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21/03/2017

Accu Toshiba PABAS259 PABAS260

Samsung is gestart met de productie van ssd's met een capaciteit van 256GB. Dankzij het gebruik van een nieuwe geheugencontroller zouden de nieuwe solid state drives de prestaties van de bestaande, kleinere ssd's van Samsung overtreffen.Met de nieuwe ssd's verdubbelt het Koreaanse bedrijf de opslagcapaciteit van de grootste solid state disk in zijn assortiment: tot op heden leverde de hardwarefabrikant ssd's tot 128GB. Samsung verdubbelde echter niet alleen de capaciteit, maar ook de snelheid van zijn ssd's met de nieuwe 256GB-drives. Het bedrijf claimt dat de 256GB-ssd's schrijfsnelheden van 200MB/s halen, terwijl de leessnelheden tot 220MB/s zouden oplopen. Daarmee komen de lees- en schrijfsnelheden dichter bij elkaar te liggen dan bij de huidige generatie ssd's. De huidige generatie mlc-ssd's en de slc-varianten die Samsung produceert, halen leessnelheden van respectievelijk 90MB/s en 100MB/s en schrijfsnelheden van respectievelijk 70MB/s en 80MB/s.

Volgens Samsung kunnen zijn ssd's die snelheden halen dankzij een nieuwe geheugencontroller, die het bedrijf zelf ontwikkelde. De geheugenfabrikant produceerde al zijn eigen nand-chips, en heeft nu de productie van de gehele ssd in eigen huis. Bovendien kan Samsung met de nieuwe controller eenvoudig overstappen naar nandgeheugen dat op 40nm wordt gebakken. De ssd's verbruiken 1,1W en zullen in een standaard form factor van 2,5" bij een dikte van 9,5mm geleverd worden. Voor gebruik in onder meer laptops kan de datastroom op de ssd's desgewenst versleuteld worden, zij het met een eigen algoritme van Samsung. De fabrikant maakte nog geen prijs of verwachte beschikbaarheid bekend, maar aangezien de massaproductie van de 256GB-ssd's gestart is, zou de marktintroductie niet al te lang op zich moeten laten wachten.

Op de website van Yahoo lezen we dat de Taiwanese hardwareboer Elitegroup Computer Systems is begonnen met het verschepen van een nieuwe barebone, de Desknote i-Buddie A980 genaamd. Voor 300 dollar ben je de gelukkige eigenaar van deze zeer flexibele barebone, welke uiteraard zonder componenten als een processor en dergelijke wordt geleverd. De Desknote producten van ECS houden het midden tussen een desktop computer en een laptop. Qua uiterlijk is het meer een laptop, van binnen is het meer een desktop. De i-Buddie A980 wordt aangeboden zonder processor, geheugen, harde schijf, cd-romspeler, grafische kaart of display. Voor het besturingssysteem krijgt de klant de keuze uit een van de vele smaken van Microsoft.

ECS Desknote i-Buddie A980 Aan de buitenkant bevinden zich vier USB2.0-aansluitingen en één FireWire-poort. De SiS651 chipset biedt ondersteuning voor 10/100Mbps ethernet en biedt een 533MHz FSB voor de Intel Pentium 4. Om de barebone te vullen dient de klant te kiezen tussen een Pentium 4 of een Celeron processor. Voeg daarbij maximaal 512MB geheugen, een 8x dvd-romspeler of 24x combodrive, een 2,5" harde schijf tot 40GB en je bent klaar om te gaan. Het grafische gebeuren wordt verzorgd door een GeForce 4 420 Go onboard videochip. Uiteraard is de prijs van bovenstaande componenten niet inbegrepen bij de aanschafprijs van 300 dollar.

Het tekort aan Intel-chipsets voor notebooks is de afgelopen weken toegenomen en dit betekent dat de Taiwanese fabrikanten van deze draagbare computers hun productie zullen verlagen tegen het einde van het jaar, aldus analist Simon Yang. Op dit moment is de vraag naar de chipsets ongeveer 20 procent groter dan het aanbod van Intels zijde. Volgens Yang is dit tekort veroorzaakt door een onverwachte grote verkoop van notebooks en laptops in de afgelopen maanden, waardoor Intels eigen productieramingen ruimschoots werden overschreden. In het derde kwartaal van dit jaar heeft Intel zijn prijzen voor desktop- en notebook-cpu's drastisch verlaagd om de omzet te bevorderen. De afgelopen weken heeft het chipbedrijf daarentegen een conservatief prijsbeleid gevoerd en minder sterke prijsveranderingen doorgevoerd.

LG Display, Sharp en Chungwa Picture Tube hebben tegenover de Amerikaanse justitie toegegeven verboden prijsafspraken te hebben gemaakt. De bedrijven moeten forse boetes betalen en kunnen schadeclaims tegemoet zien.De grootste boete komt voor rekening van LG Display. Volgens de toezichthouders is LG Display medeschuldig aan het maken van verboden prijsafspraken, waardoor de prijzen van tft-lcd's tussen september 2001 en juni 2006 kunstmatig hoog gehouden werden. De displays werden niet alleen gebruikt voor televisies, maar ook voor computermonitoren, mobieltjes en diverse draagbare apparaten. De Zuid-Koreaanse firma moet na de schuldbekentenis 400 miljoen dollar betalen: de op een na hoogste boete ooit die door het Amerikaanse ministerie van Justitie is opgelegd. De hoogste boete, 500 miljoen dollar, werd in 1999 uitgedeeld aan geneesmiddelenproducent F. Hoffmann-La Roche.

Het Taiwanese Chungwa Picture Tube moet op zijn beurt 65 miljoen dollar naar de Amerikaanse Staat overmaken omdat het deelnam aan de illegale prijsafspraken met LG Display. Het Japanse Sharp heeft tegenover de Amerikaanse justitie toegegeven dat het Dell, Motorola en Apple bewust te veel heeft laten betalen. De tft's werden ingekocht voor respectievelijk pc's en laptops, Razr-mobieltjes en iPods. Aan Sharp is een boete van 120 miljoen dollar opgelegd.Analisten stellen dat de lcd-fabrikanten destijds tot de verboden prijsafspraken zijn gekomen om de snelle daling van marktprijzen voor tft-panelen af te remmen, zo schrijft The New York Times. Overigens zijn de drie firma's met hun schuldbekentenissen en de opgelegde boetes nog lang niet uit de gevarenzone. In de Verenigde Staten lopen al enkele civiele zaken die door consumentenorganisaties en getroffen bedrijven zijn aangespannen. Naar alle waarschijnlijk zullen zij de bekentenissen met beide handen aangrijpen om hogere schadevergoedingen te kunnen eisen. Bovendien lopen er tegen de drie bedrijven ook onderzoeken in Europa, Japan en Zuid-Korea.

Acer werkt aan een netbook die zowel het Android-besturingssysteem als Windows 7 draait. De netbook moet eind dit jaar op de markt komen. Het model krijgt een touchscreen zodat de gebruiker de netbook met zijn vingers kan bedienen.Acer-logo (klein)De netbook met twee OS-en kwam het afgelopen jaar al een paar keer in het nieuws. Aanvankelijk werd aangenomen dat deze in augustus zou uitkomen en met Windows XP geleverd zou worden. Die deadline is niet gehaald, maar eind dit jaar komt de netbook dan toch uit - met Windows 7 naast Android in plaats van XP."Ik heb de prototypes vorige week gezien", aldus Marc Pauly, directeur van Acer Benelux, vrijdag tegenover Tweakers.net. "Ik verwacht dat het eerste model eind dit jaar, misschien begin volgend jaar op de markt komt." Tevens bevestigt de directeur dat de netbooks met Android en Windows 7 uitgerust worden en dat deze een aanraakgevoelig scherm bevatten. "Android zonder touchscreen heeft niet zoveel zin." Ook de keuze voor Windows 7 lijkt logisch aangezien dit OS meer mogelijkheden heeft op het gebied van aanraakbesturing. Wat de netbooks gaan kosten en welke specificaties ze nog meer bevatten is nog onbekend.

Meerdere fabrikanten experimenteren met alternatieve besturingssystemen op netbooks. Onder andere Dell, HP en Asus hebben eerder aangekondigd Android naar netbooks te brengen, maar Acer is de eerste fabrikant die concrete plannen heeft een model met het OS op de markt te brengen. Android is oorspronkelijk ontwikkeld voor mobieltjes. Google werkt ondertussen aan Chrome OS dat in eerste instantie voor netbooks beschikbaar zal komen. Dit besturingssysteem zal waarschijnlijk pas halverwege 2010 op zijn vroegst geïntroduceerd worden.Om een webcam in de browser te kunnen gebruiken, dient de Gmail-gebruiker eerst een 2MB grote plugin te installeren. Deze is geschikt voor Windows XP- en Vista-pc's, en Apple Macs met een Intel-cpu. Verder is een courante browser nodig, zoals Firefox 2 en hoger, Internet Explorer 7, Google Chrome, of Safari 3.0. Gebruikers die niet over een webcam beschikken, kunnen desgewenst ook alleen via spraak communiceren, een mogelijkheid die onder de naam 'Google Talk' al langer bestaat. Onduidelijk is nog of Google plannen heeft om ook een Linux-versie van de videoplugin uit te brengen.

Google gebruikt open standaarden als xmpp, rtp en h.264-videocompressie voor de nieuwe functionaliteit, zodat, volgens de ontwikkelaars ook met software van anderen contact met Gmail-gebruikers kan worden gelegd. Volgens de zoekgigant is Gmail de eerste webmaildienst waarbinnen videochat volledig is geïntegreerd. Het videovenster is te verplaatsen binnen het browservenster en kan de beelden desgewenst full screen vertonen. Google stelt dat videobellen ook mogelijk is voor gebruikers van Google Apps.De zoekgigant heeft de nieuwe mogelijkheid naar eigen zeggen ontwikkeld om in te spelen op een groeiende behoefte vanuit gebruikers. Ook in het bedrijfsleven zou de webcam terrein winnen, omdat er reiskosten mee kunnen worden bespaard. Bovendien zijn laptops in het goedkopere marktsegment steeds vaker uitgerust met een ingebouwde webcam, zodat losse randapparatuur niet langer nodig is.

In een persbericht heeft AMD bekendgemaakt een nieuwe processor voor lichte draagbare computers te lanceren. De Mobile Sempron 3000+ tikt op 1,8GHz en beschikt over 128KB L2-cache. Daarnaast ondersteunt ook deze nieuwkomer in AMD's gamma de NX-bit-technologie wanneer hij aangestuurd wordt door Windows XP met SP2. Met al deze features zou deze processor een energieverbruik hebben dat maximaal 25W bedraagt. Verschillende laptopfabrikanten, waaronder Packard Bell en Gericom, hebben al toegezegd laptops uit te rusten met deze chip.Mobile Sempron LogoDe Packard Bell EasyNote E6 zal deze maand nog beschikbaar zijn in Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen. Voor de Gericom Blockbuster Advance Excellent 7000 kunnen geïnteresseerden volgende maand naar Duitsland reizen. Er mag echter verwacht worden dat ook andere fabrikanten zoal Acer en Fujitsu Siemens deze processor in hun gamma zullen opnemen.Lenovo stopt de verkoop van netbooks met Atom-processors en wijst er bij navraag hierover op dat het succes heeft met zijn IdeaPad-tablets. Lenovo is daarmee na Dell het tweede bedrijf die de netbookmarkt voor een groot deel verlaat.

De IdeaPad S-netbooks van Lenovo zijn volgens de website van de fabrikant in de Verenigde Staten en bijvoorbeeld Duitsland niet meer verkrijgbaar. Navraag hierover van Computerworld leverde het antwoord op dat de voorraden niet meer bijgevuld worden in de nabije toekomst. Of Lenovo ook de winkelverkoop van zijn netbooks stopt is niet bekend. "We hebben succes met onze IdeaPad Tablet K1 en IdeaPad Tablet A1 en die trekken veel verkeer op onze website", was het enige wat Lenovo-woordvoerder Ray Gorman er verder over kwijt wilde.Op de Nederlandse website van het bedrijf staan de IdeaPad-netbooks niet. Afgaande op de Pricewatch werd in Nederland de laatste IdeaPad S10 met Atom N455 in november vorig jaar verkocht. Lenovo heeft echter nog wel ThinkPad X121-notebooks met 11,6"-scherm en AMD E-450-, E-350- of C50-apu's in zijn assortiment. Eind december verscheen er ook informatie dat er een Ideapad S110 met nieuwe Cedar Trail-Atom op de markt zou komen. Onduidelijk is hoe het met deze introductie zit. De afgenomen interesse van Lenovo voor de productgroep bewijst opnieuw dat de populariteit van netbooks verder daalt. Eind vorig jaar bleek al dat Dell stopte met zijn Inspiron Mini 10 voor consumenten. De adoptie van het nieuwe Atom Cedar Trail-platform lijkt ook veel lager te zijn dan bij voorgaande versies van de kleine zuinige processor het geval was. Wel geven Intel en sommige netbookfabrikanten aan dat de producten nog wel goed verkopen in opkomende markten.

Les commentaires sont fermés.