Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23/03/2017

Accu Acer TravelMate 7740G

Intel heeft zijn winst het afgelopen kwartaal met 25 procent zien stijgen ten opzichte van een jaar geleden. De chipgigant wist met zijn mobiele processors te profiteren van de groeiende vraag naar laptops.Intel-logo voor gebouwIn het tweede kwartaal van het fiscale jaar kwam de omzet van Intel uit op 9,5 miljard dollar. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar 2 procent minder dan de omzet in het eerste kwartaal van 2008. De nettowinst bedroeg in de afgelopen drie maanden 1,6 miljard dollar en viel daarmee een kwart hoger uit dan in het tweede kwartaal van 2007. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 groeide de winst, ondanks de omzetdaling, met 11 procent. "We gaan de tweede helft van het jaar in met een sterke vraag naar onze processors en onze chipsets, in alle segmenten en alle delen van de wereld", verklaart Paul Otellini, topman van Intel.

Volgens Intel boekten de mobiele processor- en chipset-bedrijfsonderdelen recordresultaten in het afgelopen kwartaal. De winst werd echter gedrukt door de investeringen in nor-flash. Volgens de fabrikant lag de omzet uit dit geheugentype, dat vooral gebruikt wordt in mobiele telefoons, in het tweede kwartaal 'significant lager'. Intel verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal op een bedrag tussen de 10 miljard en 10,6 miljard dollar komt te liggen.De standaarden-organisatie Sata-IO heeft een nieuwe sata-connector in het leven geroepen die vooral voor gebruik in combinatie met kleine apparaten bedoeld is. Toshiba gebruikt de kleine mini-sata-connector al voor zijn nieuwste ssd's.De verkleining van de sata-connector moet het mogelijk maken sata-drives in kleinere behuizingen onder te brengen, zodat solid state drives makkelijker in bijvoorbeeld draagbare mediaspelers en kleine laptops geplaatst kunnen worden. De Serial Ata International Organisation, kortweg Sata-IO, zal de nieuw ontwikkelde standaard demonstreren tijdens het Intel Developer Forum, dat van 22 tot 24 september wordt georganiseerd. De nieuwe interface is mini-sata, ofwel msata, gedoopt en zou al de steun genieten van grote fabrikanten, zoals Dell, HP, Samsung en SanDisk.

Een eerste fabrikant heeft al solid state drives met de nieuwe connnectors aangekondigd. De msata-drives van Toshiba worden met de kleine connector geleverd en hebben een capaciteit van 30GB en 62GB. De ssd's worden geproduceerd met mlc-geheugen dat op 32nm wordt gebakken. Toshiba noemt zijn nieuwste ssd's SG2-modules. Er is een versie met de nieuwe msata-connector en de grootte van dit model is vergelijkbaar met een creditcard, terwijl de andere module een zogenoemd half-slim-type is die met een reguliere sata-connector is uitgerust.De solid state drives van Toshiba zouden volgens de Japanse fabrikant een sequentiële leessnelheid van 180MB/s realiseren, terwijl het wegschrijven van data met 70MB/s plaatsvindt. Opmerkelijk verschil tussen de msata-drive en de half-slim-drive is de benodigde voedingsspanning: de msata-versie is met slechts 3,3V tevreden, waar de andere variant gewoon 5V nodig heeft. De msata-versie is 30mm bij 51mm groot en is 4,75mm hoog; de half-slim-versie meet 39mm bij 54mm en is 4mm hoog. Zowel de 30GB- als de 62GB-uitvoering van beide type drives wegen negen gram.Nvidia heeft vijf nieuwe mobiele gpu's aangekondigd, die tot twee keer zo veel prestaties zouden bieden als de gpu's van de bestaande generatie. Zowel het 40nm-procedé, de DirectX 10.1-ondersteuning als het gddr5-geheugen zijn nieuw.

De G210M, de GT 230M, de GT 240M, de GTS 250M en de GTS 260M zijn de vijf nieuwe gpu's die Nvidia heeft uitgebracht voor gebruik in notebooks. Samen met de huidige GTX280M, GTX260M en de GTS160M maken ze Nvidia's nieuwste generatie van notebook-gpu's compleet. Opvallend aan de nieuwe gpu's is het 40nm-procedé waarop ze worden gebakken. Verder heeft Nvidia de gpu's van DirectX 10.1-ondersteuning voorzien, iets waarover tot nog toe alleen de gpu's van AMD beschikten. Tevens werd de geheugencontroller aangepast aan het gebruik van gddr5-geheugen.De GTS 250M en de GTS 260M verschillen alleen wat betreft kloksnelheden van elkaar. Beide zijn voorzien van 96 shaders en kunnen maximaal 1GB gddr5-geheugen aanspreken, via een 128bit-geheugenbus. De GT 230M en de GT 240 hebben 48 shaderprocessors aan boord en hebben ook een 128bit-geheugenbus, maar moeten het wel doen met gddr3-geheugen. De mainstream-gpu's verschillen verder wederom alleen in kloksnelheden. De G210M sluit het rijtje af met 16 shaderprocessors en maximaal 512MB gddr3-geheugen op een 64bit-geheugenbus.

Mede dankzij het 40nm-procedé zouden de gpu's bij hetzelfde energieverbruik tot twee keer betere prestaties neerzetten dan de gpu's van de oude generatie, die nog op 55nm worden gebakken. Wanneer de gpu's voor het eerst in notebooks zullen opduiken is nog niet bekend. AMD schijnt problemen te hebben met onder andere de op 40nm gebakken RV740-gpu, waardoor het niet onwaarschijnlijk is dat ook Nvidia moeite heeft om de gpu's in groten getale te produceren.De prijsverlagingen gaan op 15 juli in en gelden voor zowel KPN- als Hi-klanten. Gebruikers hoeven zelf geen actie te ondernemen om van het lagere tarief te kunnen profiteren, zo heeft KPN vrijdag bekendgemaakt. Voor mobiel internet op de laptop moeten klanten na de prijsverlaging 3,95 euro per megabyte afrekenen; internetten op het mobieltje kost 7,95 euro per megabyte. Overigens gelden deze prijzen alleen binnen de EU. Ook voor landen buiten de EU heeft KPN de datatarieven verlaagd, al meldt de provider daarbij geen concrete bedragen.

De prijsverlaging komt niet onverwacht. De Europese Commissie heeft de afgelopen tijd de druk op telecomproviders flink opgevoerd omdat zij van mening was dat de internationale roamingtarieven te hoog waren. In februari benadrukte Eurocommissaris Viviane Reding tijdens een treffen met de ceo's van telecomproviders nog, dat het voor Brussel onacceptabel is dat er tot twintig keer zoveel winst wordt gemaakt op internetters die in andere EU-lidstaten vertoeven, dan op klanten die in eigen land mobiel het web opgaan. De bewindsvrouw zei destijds dat als de marktpartijen niet voor 1 juli van dit jaar zelf maatregelen zouden treffen, er door Brussel ingegrepen zou worden.Intel is de productie gestart van de eerste 32nm-processors in de zogeheten Westmere-familie. De eerste modellen zijn de Clarkdales voor desktop-pc's en de Arrandales voor laptops. De chips bestaan uit een cpu en een grafische kern.

De overgang van het 45nm-procedé naar het 32nm-procedé waar de Westmere-chips op geproduceerd worden, is dit keer het hoofdonderwerp van het Intel Developer Forum, het jaarlijkse evenement waarin het bedrijf de stand van zaken en zijn visie omtrent de chipfabricage toelicht. In april stuurde Intel al de eerste Westmere-testexemplaren naar partners en nu zou de massaproductie van start zijn gegaan. De verwachting is dat de eerste lichting Arrandale-processors in het vierde kwartaal van dit jaar naar notebookfabrikanten wordt verzonden. De desktop-varianten van Westmere, Clarkdale, komen pas in het eerste kwartaal van 2010 uit.Intel maakt op het IDF eveneens de ontwikkeling van nieuwe system-on-chip-technologie voor de consumenten- en communicatiemarkt en de commerciële markt bekend. Ook laat het bedrijf weten dat het de eerste samples van Jasper Forest ontwikkeld heeft: dit zijn op Nehalem gebaseerde Xeon-cpu's die een i/o-hub aan boord hebben. Volgens Intel lieten de eerste testen met een quadcore Xeon zien dat deze integratie een besparing van 27W tot gevolg kan hebben. De IOH herbergt de pci-e-controller en is bij Intels nieuwste Core i5 en Core i7-cpu's reeds on-die te vinden. Jasper Forest wordt ontwikkeld voor embedded toepassingen en voor de storagemarkt.

MSI heeft de Wind12 U200 aangekondigd. Deze ultraportable is van een energiezuinige Intel-processor voorzien. Ook komt de Taiwanese fabrikant nog met een variant die met een AMD-cpu en een Radeon-igp is uitgerust.De Wind12 U200 is een kleine notebook met een 12,1"-scherm een gewicht van 1,4 kilogram. Het scherm bevat led-backlights en biedt een resolutie van 1366x768 pixels en een aspectratio van 16:9. MSI gaat de ultraportable leveren met een Celeron 723 of een Core 2 Solo SU3500, twee Intel-cpu's uit de energiezuinige culv-reeks. De Intel GMA 4500 MHD is de igp van deze laptop en een hdmi-interface is aanwezig om beelden uit te sturen.MSI rust de machine uit met maximaal 4GB ddr2-geheugen en optioneel ook met bluetooth. Wifi-n en een 1,3-megapixelcamera zijn wel standaard aanwezig. De grootste harde schijf die meegeleverd wordt is 320GB. Het gewicht van 1,4kg wordt overigens alleen gehaald in combinatie met de 3cell-accu maar MSI levert ook 6cells en 9cells accu's.

Daarnaast komt MSI met de Wind12 U210 die een AMD Athlon Neo NV-40 in plaats van Intel-chip bevat. De U210 komt in twee varianten: een met 1GB geheugen en 160GB hdd en een met 2GB geheugen en 250GB. De ATI Mobility Radeon X1250 handelt bij beide systemen het grafische rekenwerk af. De overige specificaties zijn identiek aan die van de U200. De goedkope variant van de U210 gaat volgens Netbook Italia 400 euro kosten, de variant met meer geheugen en opslagcapaciteit zou een adviesprijs van 450 euro krijgen. De adviesprijs van de Wind12 U200 begint bij 500 euro.Microsoft wil niet dat fabrikanten netbooks met Windows XP van hybride-opslag voorzien. Vooral MSI is hier met zijn Wind U115 de dupe van, aangezien deze netbook, met zowel een ssd als een harde schijf, al op de markt is.

Het verbod van Microsoft komt bovenop de eis dat de netbooks niet van meer dan 1GB geheugen mogen worden voorzien. Microsoft levert Windows XP met fikse korting aan netbook-fabrikanten en in ruil daarvoor mogen de systemen niet over al te hoge specificaties beschikken. Notebooks die betere prestaties leveren, moeten Windows Vista draaien, waar Microsoft meer op verdient. Donderdag werd duidelijk dat de softwarefabrikant liever ziet dat de term netbook helemaal verdwijnt, zodat beter onderscheid gemaakt kan worden tussen goedkope mini-notebooks en de duurdere versies met betere specificaties.De fabrikant die de meeste schade lijdt door de aangescherpte eisen van Microsoft is MSI. Het bedrijf introduceerde eind 2008 zijn Wind U115 Hybrid. Deze netbook draait Windows XP en gebruikt een ssd als primair opslagapparaat, terwijl ook een hdd aanwezig is. In Eco-modus wordt, om energie te besparen, de harde schijf uitgezet. Op het moment van schrijven is onbekend of MSI het model uit de handel haalt of dat het bedrijf het apparaat van een ander OS gaat voorzien.

Les commentaires sont fermés.