Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14/04/2017

Batterij IBM 40Y6799

Een nieuwe filtertechniek die is ontwikkeld door student Chris van Heesch van de TU Eindhoven kan lcd-schermen tot tien maal zuiniger maken. Hij verdedigt zijn proefschrift op 18 april, maar verschillende industriële partijen hebben al interesse getoond.Lcd-schermen worden onder andere gebruikt in mobieltjes, televisies en laptops, maar Van Heesch stelt in zijn thesis dat deze displays energievreters zijn: 'Slechts vijf procent van al het licht wordt ook daadwerkelijk uitgezonden. De rest verdwijnt als nutteloze warmte in het apparaat.' Televisies hebben daarnaast nog extra energie nodig voor de koeling. Van Heesch zegt het rendement van de schermen te kunnen opschroeven naar vijftig procent door het gebruik van zijn nieuwe filter. Een lcd-scherm wordt hiermee tot tien keer efficiënter, waardoor een volgende generatie minder van de batterij zal eisen en met minder koeling toe kan.

In de huidige lcd-schermen valt wit licht van de backlight door verschillende filters voordat het wordt uitgezonden naar de buitenwereld. Zo is er een filter om het licht aan en uit te kunnen schakelen, een andere filter kiest de uiteindelijke kleur. Door deze laag van filters bereikt slechts vijf procent van de lichtbundel uiteindelijk de pixel die door de gebruiker wordt waargenomen. Van Heesch zegt een geheel nieuwe manier te hebben gevonden om een pixel de gewenste kleur te geven. Een speciaal filter buigt de ongewenste kleuren af om ergens anders te worden gebruikt. Dit wordt mogelijk door een slimme combinatie van tralies en diverse polymeren om de kleuren verschillende richtingen op te sturen. Het Dutch Polymer Institute, waar Van Heesch zijn promotieonderzoek deed, heeft octrooi aangevraagd op zijn vinding. Ook zegt de student dat verschillende partijen uit de lcd-industrie interesse hebben getoond in zijn filtertechniek.

Intel zou voor de marketing van het Napa-platform rond de 300 miljoen dollar uittrekken, bericht de Digitimes. Dit is Intels grootste marketinguitgave sinds het bedrijf begin 2003 een half miljard dollar aan promotie van het Centrino-platform uitgaf. Die uitgave was succesvol: al tegen het einde van 2003 voldeed maar liefst driekwart van alle verkochte nieuwe notebooks aan de Intel-specificatie. Het is de bedoeling dat de met een dual-core Yonah gebouwde Napa-machines tegen het derde kwartaal van 2006 vooral de zakelijke markt zullen domineren.'Centrino Napa', zoals het nieuwe platform eigenlijk heet, is de opvolger van het rond de Dothan-processor en de Alviso-chipset opgetrokken Sonoma. Die Centrino-variant wordt met de introductie van het nieuwe systeem, in januari van volgend jaar, geleidelijk van de markt gehaald. Napa moet op diverse terreinen verbetering brengen. Belangrijk zijn connectiviteit en vooral ook zuinigheid: Intel wil dat laptops in 2010 acht uur op een volle batterij kunnen werken. Overigens is dit, opmerkelijk genoeg, de tweede keer dat Intel de naam Napa gebruikt: in 2002 publiceerde het bedrijf een open-sourceprogramma onder de naam 'Network Applications Performance Analyzer'.

Het ontbreken van een optionele blu-ray-speler kwam Apple bij de aankondiging van de nieuwe Macbook- en Macbook Pro-laptops op kritiek te staan. Steve Jobs noemde de standaard een zegen voor de consument, maar een 'bag of hurt' voor Apple wat betreft de licentieperikelen van blu-ray.Psystar gaat niet in op het licentieverhaal en benadrukt de voordelen voor de consument. "Blu-ray is al als overwinnaar uit de bus gekomen. Niet alleen geniet de standaard volledige functionele en volwassen ondersteuning van besturingssystemen, ook kun je nu overal blu-ray-films huren en kopen", aldus Rudy Pedraza, topman van Psystar. Pedraza wijst ook op het feit dat op blu-ray-schijfjes 25GB aan bestanden gebrand kan worden.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Mac OS X nog geen ondersteuning biedt voor het afspelen van blu-ray-films en er ook geen andere applicaties voor het Mac-platform zijn die kunnen. Volgens een voorspelling van Kevin Rose zal deze ondersteuning mogelijk al in versie 10.5.6 van Mac OS X aanwezig zijn. Via omwegen is het wel mogelijk om de blu-ray-film te ontdoen van de aacs-beveiliging waarna deze in Mplayer zijn af te spelen.Psystar rekent voor de optie van een 6x blu-ray-brander een meerprijs van 310 dollar, terwijl voor 350 dollar extra een blu-ray/dvd-rw-brander geleverd kan worden. Apple biedt nog helemaal geen blu-ray-speler of -brander als optie aan. Ook op het gebied van videokaarten steekt Psystar Apple de loef af. Terwijl Apple zijn klanten bij aanschaf van zijn Mac Pro, toch een machine van minimaal 2799 dollar, slechts een optie biedt voor de Geforce 8800 GT, kunnen afnemers van het duurdere Openpro-model van Psystar kiezen voor een Geforce 9800 GT voor een meerprijs van 200 dollar. De goedkopere Open-versie kan optioneel worden voorzien van de Geforce 8600 GT, die dan de standaard meegeleverde Geforce 7200 GS vervangt.

Psystar is momenteel in een juridisch gevecht met Apple verwikkeld wegens vermeende schending van auteursrechten. Onlangs kondigden de twee kemphanen aan het dispuut buiten de rechtszaal op te lossen. De provocatie met de blu-ray-optie zal niet goed vallen bij Apple.Hoewel sommigen van mening zijn dat het umpc-concept nog een paar jaar moet rijpen, lijken anderen dan weer vastberaden te zijn nieuwe modellen op de markt te zetten. Op 18 april mag naar verluidt een nieuw Intel-model verwacht worden.Op de Intel Developer Forum-bijeenkomst in Beijing - die op 18 april van start gaat - zou de chipfabrikant de McCaslin gaan voorstellen. De umpc zal, als de geruchten kloppen, uitgerust zijn met een op 90nm gebakken Stealey-cpu met een kloksnelheid tussen de 600 en 800Mhz. De rekeneenheid moet daarmee gaan opboksen tegen VIA's C7M die onder andere in Samsungs Q1 gebruikt wordt. Met een GMA X3000-northbridge biedt de McCaslin zelfs ondersteuning voor Vista's Aero Glass-interface. Een logische vraag die daarbij gesteld kan worden, is of deze Glass-look wel het beste doel is om - over het algemeen bij umpc's toch al schaarse - batterijtijd aan te besteden. Voorstanders brengen daar tegenin dat Glass niet noodzakelijk meer energie verbruikt en dat Vista-laptops vaak zelfs een langere batterijgebruiksduur hebben dan hun XP-collega's.

Omdat umpc-apparaten in de regel geen ruimteoverschot hebben, zijn de chips met ongeveer tweederde kleiner gemaakt. In plaats van 2915mm² nemen ze nu slechts nog 975mm² van het moederbord in beslag. Met een tdp van 1,95W claimt Intel zelfs een batterijgebruiksduur van vijf uur te kunnen halen. Volgens een slide van Intel presentatie zou het bedrijf zelfs verwachten dat umpc's tegen 2010 al tien procent van de computermarkt in handen zouden kunnen hebben, waarbij geïntegreerde geheugencontrollers en randapparaten de batterijgebruiksduur zelfs naar 12 uur zouden opkrikken.Toen Apple eerder dit jaar zijn met PowerPC-processoren uitgeruste G5-machines van een upgrade voorzag, was de grootste teleurstelling wel dat er nog geen dual-coreprocessor in de catalogus was opgenomen. Omdat er bovendien technische problemen waren en de levering van IBM's 970FX-processors op 2,7GHz 'moeizaam' verliep, moest de upgrade als mislukt worden beschouwd: de verkopen bleven flink achter bij de verwachtingen. Volgens ThinkSecret is het mogelijk dat Apple daarom toch nog besloten heeft om 'binnenkort, mogelijk zelfs nog deze maand' Power Macs met de dual core 970MP op de markt te brengen. De 3GHz-versie van de 970FX zou nog steeds niet bruikbaar zijn, maar de 970MP levert ondanks de lagere kloksnelheid vijftig tot tachtig procent extra rekenvermogen ten opzichte van het huidige model; zodat Apple mag hopen dat de kritiek enigszins verstomt. Nieuwe PowerBooks worden dit jaar trouwens niet meer verwacht. Omdat vanaf volgend jaar de Intel-Macs meedoen, lijkt de kans op een G5-laptop weer een stukje kleiner te zijn geworden.

Toshiba brengt begin november de Portégé R600, die een gewicht heeft van 779 gram, naar de Nederlandse markt. De fabrikant voegt daarnaast de zwaardere maar goedkopere Portégé A600 en de Portégé M750-tablet pc aan het assortiment toe.De Portégé R600 is de Centrino 2-opvolger van de R500. Dat model had al een gewicht van 779 gram, mits deze uitgerust was met een 64GB-ssd en zonder optische drive geleverd werd. De R600 krijgt standaard een 128GB-ssd of een harde schijf van 200GB en komt daarmee uit op hetzelfde gewicht, maar inclusief de dvd-brander weegt deze ultraportable 999 gram. Verder is de zakelijke notebook uitgerust met de energiezuinige Intel Core 2 Duo SU9400-cpu, die zijn werk op 1,4GHz doet, 3GB ddr2-geheugen en een 12,1"-scherm dat 1280x800 pixels toont. De GMA 4500MHD-igp van Intel handelt het grafische werk af. Daarnaast bevat de laptop een geïntegreerde camera, 802.11n-wifi, bluetooth, een ethernet-poort, een expresscard-sleuf en drie usb-poorten waarvan er een ook dienst kan doen als esata-interface. De lichte notebook is vanaf begin november verkrijgbaar voor prijzen vanaf 1600 euro.

De A600 weegt standaard 1,46 kilogram en hoewel Toshiba zelf de specificaties nog niet heeft vrijgegeven, zou dit model worden geleverd met een harde schijf van 160GB en de Core 2 Duo SU9300-processor die op 1.2GHz draait. De overige specificaties zijn gelijk aan die van de R600, maar de prijs is dat niet: de A600 gaat 1200 euro kosten. De Portégé M750 ten slotte is een zogenaamde convertible tablet, wat betekent dat het model een draaibaar touchscreen heeft. In het geval van de M750 is dat een 12,1"-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels, dat zowel met de hand als met een stylus bediend kan worden. De op 2,4GHz geklokte P8600 vormt het hart van de tablet, die verder over 3GB ddr2-geheugen en een harde schijf van 250GB beschikt. Deze tablet weegt 2 kilogram en moet 1500 euro gaan kosten. Alle drie de notebooks kunnen overigens standaard hsdpa-netwerken gebruiken.

[CoSD]Headbanger schrijft: "VR-Zone heeft een roadmap waar de plannen van AMD wat betreft de laptop-markt op staan. Interessant is dat ook de Duron in het rijtje geplande laptops voorkomt; naast de Corvette en de Athlon PC133 worden ook de Duron en de Duron K7 SMA genoemd." De mobile Duron zal volgens deze nieuwsposting eind dit jaar komen. Hieronder volgens de specs van de mobiele procs en chipsets:Apple heeft in het laatste kwartaal van boekjaar 2008 een omzet van 7,9 miljard dollar en een winst van 1,1 miljard dollar geboekt. De jaaromzet kwam daarmee uit op 32,5 miljard, waarvan een nettowinst van 4,8 miljard dollar overblijft.Apple logoIn het kwartaal dat op 27 september eindigde, heeft Apple in totaal 936.000 desktops en 1,68 miljoen laptops aan de man gebracht. Deze twee productgroepen waren goed voor een omzet van 3,62 miljard dollar. In het vierde kwartaal heeft Apple verder 11,05 miljoen iPods verkocht en daarmee 1,67 miljard dollar aan omzet binnengehaald. Aan software, diensten en de verkoop van overige hardware en accessoires heeft Apple 977 miljoen dollar verdiend.

De grote klapper van de afgelopen drie maanden was echter de iPhone 3G: daar werden er 6,89 miljoen van verkocht en daarmee werd een bruto omzet van 4,6 miljard dollar mee gerealiseerd. Van de eerste iPhone werden er tussen maart 2007 en juni 2008 'slechts' 6,11 miljoen verkocht.De gaap-boekhoudmethode schrijft voor dat de omzet van de iPhone en Apple TV over hun economische levensduur van twee jaar verdeeld moet worden, zodat slechts een achtste deel van de met de iPhone 3G verdiende 4,6 miljard nu ten gunste van de kwartaal- en jaarcijfers komt. Als er naar de non-gaap-cijfers wordt gekeken, blijkt dat Apple in het laatste kwartaal een omzet van 11,7 miljard dollar en een winst van 2,44 miljard kon boeken. Uit deze niet-officiële cijfers blijkt ook dat de iPhone 3G goed was voor 39 procent van de kwartaalomzet. Daarmee zou het bedrijf wereldwijd de op twee na grootste producent van mobiele telefoons zijn, terwijl Apple nog geen twee jaar op die markt actief is, vertelde ceo Steve Jobs.

  1. http://retrouve3.comunidades.net/
  2. http://yourpot.com/users/dovendosi/blog.aspx
  3. http://dovendosi.gratisblog.biz/

Les commentaires sont fermés.