Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03/05/2017

Batterij ASUS N75SF

Iedereen kent wel het beeld van een sciencefictionserie met pratende computers die de moeilijkste berekeningen en ingewikkeldste data in enkele milliseconden uitrekenen en die aangedreven worden door ingewikkelde energiebronnen zoals warppower of ruimte-energiegolven. Zoals de naam van dit genre al aangeeft, is deze fictie sterrenstelsels verwijderd van hoe het in de huidige ruimte-expedities daadwerkelijk met de computerkracht gesteld is. Op het gebied van processors is het juist zo dat simpelheid wordt geprefereerd boven snelheid en rekenkracht. Om een raket recht de lucht in te krijgen is niet enorm veel rekenkracht nodig en de precieze baan is altijd nog bij te stellen wanneer deze in de lucht is. Hiervoor is het wel belangrijk dat de berekeningen enorm precies zijn, maar snelheid is geen probleem.

Bovendien moeten de computers enorme versnellingskrachten weerstaan; dit is makkelijker wanneer ze zo simpel mogelijk gehouden worden. Een aantal decennia na de eerste bemande ruimtevluchten zou men verwachten dat de gebruikte apparatuur enorm up to date zou moeten zijn. Niets is minder waar: de vandaag de dag gebruikte Orbiter heeft de beschikking over vier parallelle redundante IBM AP101S-computers, met een vijfde als onafhankelijke backup. Deze allroundcomputers worden al gebruikt sinds het begin van de jaren tachtig. Het nieuwe ruimtestation ISS maakt gebruik van een even zo moderne technologie en beschikt over een aantal “hypermoderne” 80-386SX processors. Dat er voor de berekeningen van de koers van het schip geen modernere apparatuur nodig is, wil niet zeggen dat er geen snellere apparaten aan boord zijn.

De snellere computers aan boord worden meegebracht door de astronauten zelf: het zijn de laptops die zij onder andere gebruiken voor hun experimenten. Een aantal redenen om de boordcomputer niet up te graden zijn ten eerste het feit dat een upgrade niet nodig is: de oude computers doen nog prima hun werk. Bovendien hebben de nieuwere processors vele malen meer energie nodig dan hun oudere voorgangers, en energie is een schaars goed in de ruimte. Een derde punt is dat de oude rekenkernen minder warmte produceren en ook hier minder energie nodig hebben om deze warmte af te drijven. Ten slotte ondervinden de CPU’s last van de verhoogde straling in de ruimte in vergelijking met de straling op aarde. Hoe minder componenten een chip heeft, hoe minder last hij zal ondervinden van deze straling.

MarsDit is een extra reden om de chips zo simpel mogelijk te houden. Bipolaire transistors worden ook gebruikt in deze componenten, omdat zij beter bestand zijn tegen de straling. Een voorbeeld van deze verharde chips is te vinden in de Marsverkenners Spirit en Opportunity, die werkzaam zijn op de RAD6000, een verharde versie van IBM’s Power CPU. De derde verkenner Pathfinder maakt gebruikt van een verharde CMOS-versie van de Intel 8085. Voor wat betreft de dataopslag heeft de ruimtevaartindustrie de afgelopen jaren ook een beetje stil gezeten. In plaats van de op de grond gebruikte harde schijven, die niet werken in een vacuüm, maakt men buiten de dampkring nog gebruik van tapedrives.

In de nieuwe Cassini, die op dit moment rond Saturnus cirkelt, wordt echter gebruikgemaakt solid state recorders. Als werkgeheugen wordt magnetic core geheugen gebruikt, omdat dit bestand is tegen straling. Voor de toekomst is het echter nog maar de vraag of de trend van oude computers in de ruimte zal blijven voortbestaan. Veel individuen en bedrijven ontwikkelen ruimtecomputers die zijn opgebouwd uit hedendaagse hardware. Bij de satellieten Pong en Cube is gebleken dat deze moderne hardware beter bestand is tegen de ruimte-invloeden dan voorheen werd gedacht. Dit zou de deur kunnen openen tot een revolutie wat betreft het gebruik van moderne computers buiten de Aarde.Sony heeft nieuwe notebooks in zijn S-, Y- en F-serie uitgebracht, terwijl ook de netbooks in de W-serie een upgrade hebben gekregen. De modellen krijgen Core i5- en Core i7-cpu's, terwijl de netbook de overstap naar Pine Trail maakt.

De Vaio VPC S11V9E/B is een zakelijk model met 13,3"-scherm met led-backlight. De cpu is de Core i5-520M, die een kloksnelheid van 2,4GHz heeft. Sony heeft de GeForce 310M naast de standaard igp van Intel geplaatst voor meer grafische rekenkracht. De hoeveelheid ddr3 1066MHz-geheugen bedraagt 4GB. Verder is er een hdd van 500GB aanwezig, naast standaard-voorzieningen als wifi-n, bluetooth 2.1 + edr en een dvd-drive. Sommige S-modellen krijgen een verlicht toetsenbord met een sensor die de intensiteit van de verlichting regelt. De prijzen zijn nog onbekend.De Vaio VPC Y11S1E bevat eveneens een 13,3"-scherm, maar dit model moet een langere accuduur bieden dan de S-variant, terwijl ook het gewicht van 1,8 kilogram lager ligt dan de 2kg die de Vaio S11 weegt. De energiezuinige Core 2 Duo SU7300 moet een accuduur van negen uur bij normaal gebruik garanderen. Verder is er 4GB op 800MHz lopend ddr3-geheugen aanwezig, plus een harde schijf van 320GB. Het Y-model moet het zonder verlicht keyboard doen. De Amerikaanse adviesprijs voor het eenvoudigste model luidt 800 dollar.

De Vaio VPC F11Z1E/B1 is een multimediamodel met een Core i7-720QM, 8GB ddr3-geheugen en een hdd van 500GB. Het 16,4"-scherm geeft 1920x1080 beeldpunten weer, zodat de blu-raydrive hd-films in 1080p kan draaien. De in het apparaat aanwezige GeForce GT 330M is een middenmoter in Nvidias lijn van gpu's en zal games dus niet op de hoge settings af kunnen spelen. Dit F-model heeft een lichtsensor die de schermbrightness aanpast aan het omgevingslicht, terwijl de gebruiker met een aan/uit-knop het scherm kan uitschakelen als hij muziek luistert of, via de hdmi-connectie, op zijn tv een film bekijkt. Net als het nieuwe S- en Y-model komt de Vaio F11 eind januari uit. De prijzen beginnen in de VS bij 1000 dollar.

Ten slotte heeft Sony zijn Vaio W-netbook een Pine Trail-upgrade gegeven. Het 10,1"-scherm kan 1366 x 768 pixels weergeven. Naast de N450-Atom heeft de W21M2E 1GB geheugen en een hdd van 250GB. Sony plakt de noemer 'Eco Edition' op deze netbook, en de reden hiervoor is dat het scherm vrij van kwik zou zijn en dat 80 procent van het gebruikte plastic afkomstig zou zijn van gerecycled materiaal. De nieuwe W-netbooks komen in februari uit en de Amerikaanse prijs van dit model is 480 dollar.

EE Times bericht dat brandstofcellen weer een kleine stap dichter bij potentiële mobiele bruikbaarheid gekomen zijn. Het bedrijf MTI MicroFuel Cells heeft onlangs een prototype onthuld van de tot nu toe kleinste direct-methanol brandstofcel ooit, met een inhoud van negentig kubieke centimeter. MTI's aankondinging is de meest recente in een reeks doorbraken van diverse bedrijven op het gebied van brandstofcellen. Het bedrijf claimt dat het prototype relatief eenvoudig geproduceerd zou kunnen worden en poogt dan ook het product in 2004 op de markt te krijgen. De brandstofcel-industrie zal zich, in verband met vooralsnog hogere kosten, eerst richten op toepassing in duurdere producten als PDA's en PDA-GSM combinaties. Daar zullen de producten in eerste instantie gebruikt worden als batterijladers voor de nu standaard lithium-ion accu's, maar het uiteindelijke doel van MTI en andere bedrijven is om deze klassieke accu's geheel te vervangen door een brandstofcel.

Brandstofcellen hebben als grote voordeel dat ze een capaciteit zouden kunnen hebben die tot tien keer groter is dan die van conventionele accu's. Bovendien zou het opladen van het direct-methanol type, dat methanol direct omzet in elektrische stroom zonder tussenkomst van waterstof, simpelweg bestaan uit het vervangen van de methanol cartridge. Ondanks de eeuwig optimistische berichten, zetten sommige analisten echter vraagtekens bij de algemene bruikbaarheid van brandstofcellen in mobiele huis-tuin-en-keuken apparatuur:MTI Brandstofcel prototype "Fuel cell catalysts don't operate very well in the cold, nor do they perform very well in extreme dry climates," said Bob Hockaday, chief fuel cell scientist for Manhattan Scientifics. "That's why some of the wild enthusiasm to put them right into electronic products has died down a little. That may still be a couple of years away."

Fuel cell makers say they still don't have a handle on how much the devices would add to the cost of a cell phone or laptop. As a result, manufacturers expect their technology to initially come out on higher-end products, where its cost can be more easily absorbed. They say they also need to tread lightly in the beginning while they build public confidence. De mensen bij The Inquirer hebben een roadmap weten te bemachtigen met informatie over de te verwachten chipsets van SiS. Voor het laatste deel van dit jaar en het eerste halfjaar van 2003 staat een flink aantal producten gepland, te beginnen met de 655. Deze chipset voor de Pentium 4 zal in het vierde kwartaal gereleased worden en ondersteuning bieden voor een 533MHz FSB, AGP8x en dual-channel DDR333. Een zelfde soort chipset, maar voorzien van twee RDRAM-kanalen, zal vanaf volgend jaar onder de naam R658DX in de schappen te vinden zijn. De R658DX verschilt van de kortgeleden geïntroduceerde R658 door ook RDRAM1333 te ondersteunen. Nog dit jaar moet de 658DX geïntroduceerd worden, die zich onderscheidt door ondersteuning voor DDR400.

SiS Silicon Integrated Systems logoOp het gebied van draagbare computers wil SiS met de M652 haar slag slaan. Deze chipset, waarvan de eerste samples in het vierde kwartaal verwacht worden, zal een ingebouwde GPU bieden, alsmede ondersteuning voor DDR333 en een 400MHz FSB. In het tweede kwartaal volgend jaar brengt het bedrijf een mobiele chipset uit met ondersteuning voor een 533MHz FSB. Opvallend is dat SiS plannen heeft om al volgende maand te beginnen met het samplen van de 755 - een mobiele Hammer-chipset. Tot nog toe werd verwacht dat AMD de nieuwe processorlijn op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2003 in laptops zou laten verschijnen, maar deze informatie wijst erop dat dat wel eens sneller zou kunnen gebeuren.

SiS heeft naast de 755 nog een product voor de mobiele markt in de planning: de M760, waarvan de eerste samples begin volgend jaar beschikbaar moeten komen. Beide mobiele chipsets bevatten een geïntegreerde videokaart. Voor de desktop-versie van de Hammer wordt de 855 ontwikkeld, die op het moment al getest wordt. Een versie met ingebouwde grafische core gaat eind dit jaar in productie. Voor het K7-platform heeft de fabrikant nog één nieuw product gepland aankomend jaar, de 746FX. Deze chipset biedt ondersteuning voor DDR400 en AGP8x. Naast al deze ontwikkelingen die vooral de northbridges aangaan, wordt er ook aan de zuidelijke wederhelften ontwikkeld:De redactie ontving in de afgelopen week weer volop suggesties die, soms onder hevig hoofdschudden, soms met een brede grijns, naar de prullenbak konden worden verwezen. We gaan dan ook vrolijk door met onze blogserie 'Wat deze week het nieuws niet haalde'.

  1. http://dovendosi.allmyblog.com/
  2. http://dovendosi.blogas.lt/
  3. http://support.viralsmods.com/blog/main/2191940/

Les commentaires sont fermés.