Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12/05/2017

Batterij Fujitsu FMVNBP198

De Acer Aspire S5 zou wel eens een nieuw begin kunnen zijn voor Acer. Waar Techzine in het verleden niet onverdeeld positief was over de ultrabooks die Acer ons presenteerde, beginnen we vandaag met een schone lei aan de beoordeling van de Aspire S5. Deze laptop oogt in eerste instantie niet anders dan de gemiddelde laptop, maar blijkt toch al gauw wat interessante zaken aan boord te hebben.Om enkele voorbeelden te geven, deze laptop bevat een dubbele SSD die in RAID 0 geplaatst zijn, wat de prestaties van het systeem ten goede zou moeten komen. Daarnaast lijkt de laptop op het eerste oog vrijwel geen aansluitingen te bevatten, omdat deze middels een uitklapmechanisme verborgen zitten in de behuizing. Met een simpele druk op een knop naast het toetsenbord klapt de behuizing open en komen de aansluitingen tevoorschijn. Bij de aansluitingen behoort ook een Thunderbolt-poort, wat een unicum is voor Windows-laptops. De Aspire S5 is voorzien van een Intel Core i5-3317U-processor welke draait op een kloksnelheid van 1,7 GHz. Verder bevat het systeem 4 GB aan werkgeheugen en de reeds beschreven SSD biedt 128 GB opslagruimte. Een discrete videokaart behoort helaas niet tot het arsenaal en daarmee schrijven we deze ultrabook alvast af als simpel game-systeem.

Acer is overigens voornemens om zichzelf meer op de midrange- en high-end-markten te richten en dat is bij de Aspire S5 ook duidelijk te merken. Waar het merk vorig jaar nog met relatief goedkope ultrabooks op de markt kwam, is dat in het geval van de Aspire S5 zeker niet te zeggen. Deze laptop kost namelijk zo’n 1.200 euro. In de prijsvergelijker van Techzine vind je de Aspire S5 op het moment van schrijven voor een prijs van 1.179 euro terug.De Series 9 Ultra passeerde bij Techzine al eerder de revue. Destijds was ik erg positief over de laptop en deelde ik een Must Have-award uit in combinatie met een beoor deling van een 8,5. Het enige nadeel dat ik kon verzinnen was dat Samsung geen VGA-aansluiting op het systeem had gemonteerd en ook niet voorzag in een adapter. Positieve punten waren daartegenover onder andere de Ivy Bridge-processor, de hoge resolutie van het scherm en het ontwerp.Nu zijn we zo’n vier maanden verder en ligt ineens een verpakking van Samsung met vrijwel dezelfde ultrabook opnieuw op mijn bureau. Schijn bedriegt, want het gaat inmiddels om een 15 inch-variant op de eerdere versie. Samsung noemt deze wijziging MaxScreen. Volgens Samsung wordt er dankzij deze techniek gezorgd voor een veel groter scherm, zonder de afmetingen van de laptop te moeten vergroten. Je reinste onzin in mijn ogen, de nieuwe Series 9 is immers een stuk groter dan de laptop die we eerder langs zagen komen. Het gaat om een afmeting van 313,8 x 218,5 x 12,9 tegenover 356,9 x 237 x 14,9.

Qua hardware is er verder echter weinig gewijzigd ten opzichte van de voorganger, zo lijkt. Dat is natuurlijk gek, omdat er dankzij het grotere ruimte in de behuizing wel degelijk extra ruimte is vrijgekomen. Wellicht blijkt uit de prestatietests verderop in het artikel alsnog iets anders of wordt juist bevestigd dat deze Series 9 ongeveer dezelfde prestaties biedt.De Samsung Series 9 Ultra vind je in Techzine’s prijsvergelijker momenteel voor een prijs van ongeveer 1198 euro. Daarmee is de Series 9 Ultra zeker geen goedkoop apparaat, maar wel ongeveer even duur als de Series 9 Ultra-variant van 13 inch.Het is inmiddels al weer even geleden dat Apple de eerste MacBook Pro met een Retina-scherm aankondigde. De eerste MacBook Pro met Retina-scherm had een schermafmeting van 15 inch, maar gelijk deden al geruchten de ronde dat Apple ook een variant met een schermafmeting van 13 inch wilde lanceren. De geruchten bleken waarheid en enkele maanden later werd de kleinere variant aangekondigd. Vandaag gaan we aan de slag met deze laptop.De verschillen tussen de 13 inch- en 15 inch-variant zitten hem natuurlijk in de grootte van het systeem zelf, hoewel de 13 inch-versie opvallend genoeg iets dikker is dan zijn grote broer. Ook de schermresolutie, de processor en de afwezigheid van een discrete videokaart zijn verschillen ten nadelen van de 13 inch-versie. Dat laatste betekent natuurlijk dat de MacBook Pro Retina van 13 inch een stuk minder geschikt is voor het afspelen van videogames. Wat betreft aansluitingen zijn de twee MacBook’s bijvoorbeeld gelijk aan elkaar.

De MacBook Pro van 13 inch met Retina-scherm heeft een prijs vanaf 1.799 euro in Apple’s officiële online winkel. In de prijsvergelijker van Techzine vind je de laptop momenteel terug voor een prijs vanaf 1.681 euro. Bij een derde partij ben je dus iets goedkoper uit.Windows 8 is inmiddels enige tijd op de markt en de eerste producten met dit besturingssysteem hebben we inmiddels de revue laten passeren. We zijn echter nog lang niet klaar, vandaag is het de beurt aan de Envy TouchSmart Ultrabook 4 van HP. Deze laptop heeft als belangrijkste kenmerken een touchscreen, ondersteuning voor Beats Audio en een elegant ontwerp. Zoals het laatste gedeelte van de naam al doet vermoeden, is deze laptop wat HP betreft een ultrabook, al valt daar aan de hand van de specificaties wel iets op af te dingen.Met de lancering van Windows 8 lijkt een nieuwe markt te ontstaan, namelijk voor laptops met een aanraakgevoelig scherm. Natuurlijk bestonden dit soort laptops al jarenlang, maar van een doorbraak was geen enkele sprake, mede doordat oudere versies van Windows niet ontworpen werden voor touchscreens. Met Windows 8 is dit een heel ander verhaal, dankzij een volledig nieuwe interface die de naam Modern UI draagt. De aanwezigheid van een touchscreen op een laptop veranderde in één klap van gimmick-status naar een grote meerwaarde, zo lijken fabrikanten van mening.

HP heeft een adviesprijs van 1.046 euro vastgesteld voor de Envy TouchSmart Ultrabook 4. De eerste prijsvechters bieden de laptop inmiddels echter al aan voor een prijs van net geen 1.000 euro.Toshiba lanceerde met de Satellite U920T-100 (review) onlangs een gewaagd product, maar het Japanse merk zet niet al zijn geld op één paard. Met de Satellite U940-100 biedt Toshiba een redelijk eenvoudige Windows 8-laptop aan. De hardware is verre van het beste van het beste te noemen, maar voor sommigen is dit desondanks meer dan genoeg.Er zijn op het eerste oog dan ook geen aspecten aan de Satellite U940-100 waarop deze laptop er qua hardware echt uitspringt. Vorige week publiceerde Techzine een review over de Asus VivoBook S400CA, een laptop die qua hardware aardig wat wegheeft van de Satellite U940-100. Beide systemen hebben bijvoorbeeld een Intel Core i3-processor, een scherm van 14 inch, een hybride harde schijf en 4GB werkgeheugen. Natuurlijk zijn er hier en daar wel subtiele verschillen, maar er is ook veel hetzelfde. Het grootste verschil tussen de laptops is dat Asus’ model een touchscreen aan boord heeft, een eigenschap die in combinatie met Windows 8 aardig waardevol is.

Om dan ook maar direct met de deur in huis te vallen: de prijs van de Satellite U940-100 lijkt me erg hoog. De laptop gaat op het moment over de toonbank voor een prijs ongeveer 640 euro, waar Asus voor de VivoBook zo’n 700 euro vraagt.Lenovo is een fabrikant die zich vooralsnog niet echt bezig heeft gehouden met de Benelux, maar daar is onlangs verandering in gekomen en dat zal het Chinese bedrijf de komende jaren ongetwijfeld ook door willen zetten. Reden genoeg voor Techzine om voor het eerst een laptop van Lenovo aan de tand te voelen. Het gaat om de Lenovo Yoga 13 IdeaPad, een ultrabook met Windows 8.De Lenovo Yoga 13 heeft vooral één leuk trucje achter de hand en dat is een scherm met een scharnier dat vrij veel veiligheid biedt. Vandaar ook de naam Yoga. Je kan het scherm namelijk verder openen dan 180 graden en dat is niet erg gebruikelijk te noemen. Als je wil kan je het scherm van de Yoga 13 namelijk zelfs bijna 360 graden draaien ten opzichte van de onderkant van de behuizing. Doordat de ultrabook is uitgerust met een touchscreen blijft het systeem met die invoermethode natuurlijk gewoon bruikbaar, zelfs als het toetsenbord naar de ondergrond gericht is. Daar tussenin zitten natuurlijk ook nog allerlei andere posities, zie ook onderstaande video van Lenovo.

Lenovo pretendeert met de Yoga 13 dus eigenlijk dat het een laptop en tablet in één product aanbiedt. Die bewering hebben we al talloze keren gehoord, bijvoorbeeld bij de Dell XPS 10 (review), Dell XPS 12 (review), Microsoft Surface Pro (review), Sony VAIO Duo 11 (review), Toshiba Satellite U920T-100 (review). Bij die producten zagen we dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is en dat het perfecte product in deze categorie misschien niet eens bestaat. Lenovo doet er echter toch een gooi naar en in dit artikel moet duidelijk worden in hoeverre het bedrijf daar succes bij heeft.De Lenovo Yoga 13 IdeaPad heeft een adviesprijs van 1.499 euro. In de prijsvergelijker van Techzine vinden we het systeem op het moment van schrijven terug met een prijs vanaf 1.050 euro. Daarbij moet ik wel de kanttekening plaatsen dat de adviesprijs een variant met 256GB opslagruimte betreft, de variant in de prijsvergelijker heeft de helft van de opslagruimte. Andere varianten zijn via internet al minder goed beschikbaar, dat heeft misschien met leveringsproblemen te maken, maar waarschijnlijker is dat er een opfrisbeurt aankomt met onder andere een Haswell-processor van Intel.

Dell heeft de XPS 12 van een update voorzien. De opvallende laptop is nu uitgerust met een nieuwe Haswell-processor van Intel en dat zal de gebruiker volgens Dell voornamelijk een langere accuduur op moeten leveren. Ook de grafische prestaties van de laptop gaan erop vooruit.Krap een jaar geleden heeft Techzine de Dell XPS 12 van een recensie voorzien en de laptop die we nu hebben ontvangen is grotendeels dezelfde als zijn voorganger. Daarom is ervoor gekozen om in dit artikel niet de gehele laptop opnieuw te behandelen, maar enkel de wijzigingen ten opzichte van de voorganger. Voor een volledig beeld over de XPS 12 kan je dus terugvallen op de recensie van het exemplaar uit 2012.De XPS 12 werd in december 2012 voorzien van een Gouden Award. Dat had Dell onder andere te danken aan de goede prestaties van het systeem, de puike bouwkwaliteit en het innovatieve ontwerp van het systeem. Omdat de laptop extern weinig is veranderd blijven die laatste twee punten natuurlijk sowieso staan voor deze nieuwe recensie, de prestaties van het nieuwe model worden gezien de interne update opnieuw behandeld en waar mogelijk tegenover elkaar gezet.

Dell biedt de XPS 12 op zijn eigen website aan met een vanafprijs van 1.249 euro. Dat is een stevige prijs voor een laptop, maar niet heel ongewoon. Met deze prijs en schermgrootte vindt de Dell XPS 12 bijvoorbeeld concurrentie in Apple’s MacBook Pro met Retina-scherm en Samsung’s ATIV Book 9 Plus. Omdat Dell het bij een Full HD-scherm heeft gehouden kan bij voorbaat al gesteld worden dat Dell het op dat gebied aflegt tegen deze concurrenten, maar dan moet er wel direct bij vermeld worden dat het scherm in de XPS 12 kleiner is, wat de pixeldichtheid weer wat compenseert.In de prijsvergelijker van Techzine vind je de XPS 12 momenteel niet terug omdat de Nederlandse winkels de nieuwe Dell XPS 12 niet hebben. Je bent echt aangewezen op Dell als je dit model wil aanschaffen.Het is al enige tijd terug dat de eerste Chromebook op de markt werd gebracht. Vooralsnog kunnen we niet stellen dat Google een grote revolutie teweeg heeft gebracht, maar langzaam maar zeker lijkt Chrome OS wel voet aan wal te zetten. Steeds meer fabrikanten komen op de proppen met een Chrome-product en ook HP behoort tot die groep. We testten in het verleden al eens de HP Pavilion 14 Chromebook.

  1. http://dovendosi.blogpage.eu/
  2. http://dovendosi.cafeblog.hu/
  3. http://en.donkr.com/blog/dovendosi

Les commentaires sont fermés.