Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19/05/2017

Batterij HP HSTNN-CB0C

En dan hebben we nog het probleem met de accu. De beloofde negen tot tien uur wordt niet behaald en als we de zeven uur halen op een volle batterij, dan is dat veel te noemen. Dat probleem is natuurlijk op te lossen door altijd je acculader mee te nemen. Ben je op zoek naar een krachtige 2-in-1 die je als laptop en tablet kunt gebruiken en wil je je de komende jaren niet bezighouden met het upgraden van de hardware, dan is de Lenovo Yoga 900 zijn prijs wel waard. Want de prestaties van dit high-end-model zijn subliem – minus die software, dan.Met de komst van nieuwe iPads moeten er natuurlijk ook nieuwe accessoires gelanceerd worden. Logitech speelt hier meteen op in met de introductie van de Logitech Keys-To-Go, een slank stand-alone Bluetooth-toetsenbord, geschikt voor elke iPad. Daarnaast komt Logitech met een update van zijn huidige productlijn van iPad cases met geïntegreerde toetsenborden, waaronder de Logitech Type+ en de Logitech Ultrathin die nu compatibel zijn met de nieuwe iPad Air 2.

De Logitech Keys-To-Go is een stand-alone, draagbaar toetsenbord dat volgens de fabrikant ook ideaal is voor onderweg dankzij de dikte van 6,1 mm en een gewicht van 180 gram. De toetsen geven net als bij een laptop een lichte respons voor een comfortabele typ-ervaring. De waterafstotende FabricSkin beschermt het toetsenbord tegen morsen en vuil. De oplaadbare batterij gaat tot drie maanden mee, indien volledig opgeladen. Het toetsenbord is compatibel met alle generaties van de iPad en iPad mini en is verkrijgbaar in drie kleuren (zwart, rood en blauwgroen) voor een adviesprijs van 69,99 euro.De Logitech Type+ is een alles-in-een keybord case voor de iPad Air 2. Het heeft eenzelfde dubbelzijdig beschermende case als zijn voorganger. De Logitech Type+ beschikt over een Bluetooth-toetsenbord dat is ontworpen om dezelfde typ-ervaring te bieden als een laptop. Het scherm van de iPad hecht zich in de typ-stand direct via een magneet aan het toetsenbord en zorgt ervoor dat het scherm altijd binnen handbereik. De Logitech Type+ beschikt ook over een automatische aan/uit-functie. Wanneer de iPad rechtop in typ-positie wordt geplaatst, gaat het Logitech Type+ toetsenbord automatisch aan en wanneer de iPad plat ligt om te surfen op het web gaat het toetsenbord vanzelf uit. Daarnaast zorgt de auto-wake- en auto-sleep-functie ervoor dat de iPad automatisch aan- en uitgaat gaat wanneer de case wordt geopend of gesloten. De Logitech Type+ is verkrijgbaar in zwart en rood voor een adviesprijs van 99,99 euro.

De Logitech Ultrathin is een dunne en lichte magnetische clip-on keyboard cover voor de iPad Air 2. De cover beschermt het scherm van de tablet en is gemaakt van aluminium. Daarnaast heeft het toetsenbord een batterijduur die tot twee jaar meegaat en kan de batterij indien nodig worden vervangen. Door de verstelbare magnetische gleuf kan het scherm van de iPad in dezelfde positie geplaatst worden als het scherm van een laptop voor de juiste typ-hoek. De Logitech Ultrathin voor iPad Air 2 is verkrijgbaar in grijs en zilver voor een adviesprijs van 89,99 euro.Vorige week heb ik mijn Acer Aspire S7 review gepubliceerd en dat was onze eerste review van een laptop (ultrabook) met touchscreen en Windows 8. In onze zoektocht naar de beste apparaten en dus aanraders voor mensen die in de markt zijn voor een Windows 8 apparaat is het vandaag de beurt aan de ASUS VivoBook x202e. Deze 11.6-inch machine is volgens ons erg interessant om eens te bekijken, niet omdat het lijstje specificaties indrukkend is maar maar vooral omdat het het prijskaartje dat wel is. Voor zo’n 520 euro kan je met de VivoBook namelijk een knappe Windows 8 laptop kopen met specs die in principe voor een prima gebruikservaring moet kunnen zorgen.

De VivoBook is geen Ultrabook omdat het niet aan (alle) eisen van Intel voldoet om deze beschrijving te mogen dragen. De laptop is gewoon net iets te dik maar in praktijk valt het allemaal reuze mee en is de VivoBook op z’n minst als strakke laptop te omschrijven. De specificaties in opgesomde vorm:11.6-inch TN scherm met een 1366 x 768 resolutieIntel Core i3 dual-core 1.8GHz processor4GB RAM500GB HDD720p WebcamVGA en HDMI (volledig) aansluitingen2 USB 2.0 poorten1 USB 3.0 poortSD kaart readerEthernet poortBluetooth 4.0Wifi 802.11b, 802.11g, 802.11n38 KWh accuAfmetingen: 200mm x 303mm x 21,9mm (lxbxh)De ASUS VivoBook zit mooi strak in elkaar en qua materialen heeft ASUS gekozen voor een combinatie van aluminium, glas en plastic. Het touchscreen wordt beschermd door een glasplaat en de achterkant en binnenkant zijn van (two-tone) aluminium. De toetsen op het keyboard zijn van plastic en de onderkant van de laptop is van plastic dat voorzien is van een rubberen coating. De machine heeft qua kleurstelling iets dat ik als typisch voor ASUS zou willen omschrijven, een soort donkergrijs gecombineerd met zwarte en aluminiumkleurige elementen.

Het scherm van de VivoBook is duidelijk één van de elementen waarop is bezuinigd. Er is niet voor de luxere en duurdere IPS-techniek gekozen waardoor de kijkhoeken, kleurweergaven en contrastratio’s niet erg indrukwekkend zijn. Ook de resolutie zal sommige gebruikers misschien wat tegenvallen maar persoonlijk vind ik die meer dan prima voor een 11.6-inch display. Het scherm oogt gewoon wat flets en qua helderheid kan het scherm ook niet erg hoog gezet worden. In combinatie met het glanzende glasplaat kan dit voor felverlichte omgevingen en buitenshuis gebruik wel voor wat problemen zorgen. Het touchscreen daarentegen is prima de luxe en reageert snel en soepel. De randen rondom het scherm zijn wel vrij fors maar niet per se erg storend.Een Intel Core i3-processor (derde generatie) in combinatie met 4GB werkgeheugen moet in principe garant staan voor een fijne ervaring bij de meest gangbare taken die je op de VivoBook wilt uitvoeren. Het is echt geen krachtpatser of een gaming-pc maar voor browsen, e-mailen en simpele spelletjes is er meer dan voldoende kracht en geheugen. Ook multitasken met dit soort taken mag geen problemen geven. Het wordt pas lastiger bij zwaardere applicaties en naast dat het allemaal wat langzamer werkt merk je dan ook redelijk snel de beperking van 4GB geheugen.

Ik was blij verrast met de kwaliteit van het toetsenbord op de VivoBook. Te plastic chicklet-style (eiland) toetsen hebben een fijne aanslag en dus een goed balans tussen mate waarop ze moeten worden ingedrukt (travel) en weerstand. Binnen no-time kon ik hele lappen tekst wegtikken op de VivoBook en ondanks dat de machine vrij klein is voelde het op geen enkele manier als gekrompen of beperkt aan.Het trackpad daarentegen is een enorme tegenvaller. Hoewel er ondersteuning is voor multitouch gebaren zoals scrollen met twee vingers of de bekende swipe-bewegingen van Windows 8 werkte het maar ongeveer de helft van de tijd. En terwijl ik dit tik voel ik me redelijk genereus in de beschrijving. Of het een echt hardwareprobleem is of dat er verbeteringen mogelijk zijn met software is mij niet helemaal duidelijk, aan beiden kanten van het verhaal vind ik via Google genoeg resultaten om verward en onzeker achter te blijven. Er zijn zelfs mensen die drivers van Samsung installeren om de problemen met het trackpad op te lossen, met zo te zien redelijk positieve resultaten.Een 720p webcam is zo’n beetje de standaard voor laptops en de VivoBook is geen uitzondering. Net als bij de meeste andere webcams moet je wel zorgen dat de verlichting goed is want anders heb je al snel korrelige en onscherp ogende beelden. Maar in principe is het zeker prima bruikbaar voor zaken als Skype-gesprekken of gekke bekken trekken tijdens verveelde momenten.

Met twee USB 2.0 poorten, een USB 3.0 poort, HDMI, VGA, Ethernet en een SD-kaart reader heeft ASUS een prima aanbod van poorten in de VivoBook weten te verwerken. Vooral indrukwekkend vind ik dat we het hier over poorten van volledig formaat hebben, dus geen goede met HDMI verloopstekkertjes en ook het kaartje uit je digitale camera is gewoon in de machine te stoppen.Drie USB poorten moet je in principe genoeg aansluitingen bieden om in combinatie met de HDMI of VGA poort de VivoBook als ‘desktop’ te gebruiken met extern scherm, toetsenbord en muis. Ook qua draadloze verbindingsmogelijkheden zit het wel snor. De VivoBook heeft ondersteuning voor WiFi B/G/N en de moderne versie van Bluetooth, 4.0.Voor laptopspeakers kunnen de speakers in de x202e best hard en geven ze een fijn geluid. Het is natuurlijk niets om echt over naar huis te schrijven maar vooral het volume maakt dat ik het toch wel als erg bruikbaar ervaar. Zeker zaken als YouTube filmpjes of muziek luisteren is best goed te doen, en zoals je straks verderop in deze review kan lezen ook wel nodig om het geluid van de ventilatoren en HDD een beetje te verbloemen.

De 38 KWh accu van de VivoBook zorgt ervoor dat je de laptop zo’n 3.5 uur kunt gebruiken, in ieder geval in mijn ervaring. Op momenten dat je de helderheid van het scherm volledig open hebt staan en je kijkt wat YouTube filmpjes en andere relatief intensieve toepassingen dan kan je na 2.5 uur al op zoek gaan naar de oplader. De meegeleverde oplader is van een heel fijn formaat, eigenlijk net als een oplader van een tablet.Dit is natuurlijk top omdat het veel makkelijker mee te nemen is in bijvoorbeeld een tas maar kent echter een enorm nadeel: het opladen van de VivoBook duurt lang, echt heel lang. Ik gok dat het zo’n 5 uur duurt om de machine volledig op te laden, en dat is zeker voor een mobiele machine niet echt heel handig.De ASUSVivoBook wordt geleverd met de volledige versie van Windows 8. Omdat de machine op een Intel-processor draait is het dus mogelijk om naast de apps in de moderne omgeving ook traditionelere software die je kent van Windows 7 en eerder in de desktopomgeving te draaien.

In de moderne omgeving van Windows 8 vind je natuurlijk de tegeltjes met live informatie en de mogelijkheid om nieuwe apps te installeren via de Windows Store. Dit is de plek waar het touchscreen het meeste tot zijn recht komt. Zeker het switchen van apps en het creëren van split-screen is gewoon een stuk makkelijker met je vingers. Ook de spelletjes (waar er gelukkig steeds meer van komen in de Windows Store) zijn veelal geoptimaliseerd voor besturing met je vingers.In de desktopomgeving kan je dan je oudere software draaien. De Intel Core i3-processor en 4GB werkgeheugen zorgen er zoals gezegd voor dat dit op een redelijk soepele manier te doen is, zolang je het maar niet te gek maakt. Vooral het tegelijkertijd draaien van meerdere zwaardere programma’s zorgt soms voor flinke vertragingen, het lijkt er zelfs op dat de processor langzamer wordt in plaats van sneller tijdens dit soort situaties.

ASUS levert in de moderne kant van Windows 8 alvast een paar spelletjes mee maar ook een rekenmachine, wereldklok en een programma om eenheden om te rekenen. In de desktopomgeving is er een programma met de naam “easy interaction” geïnstalleerd waarmee je op je scherm (desktop dus) kan tekenen en screenshots kan maken. Ook de standaard vervelende en irritante software van McAfee heeft van ASUS alvast een plekje gekregen op de machine, en natuurlijk zeurt die software via pop-ups constant om een abonnement af te sluiten. Schande. Zoals altijd raad ik Microsoft Security Essentials aan, deze gratis te downloaden software van Microsoft zelf is meer dan prima in staat een Windows machine tegen narigheid te beschermen.De uitvoering van de VivoBook die ik in deze review getest heb is niet de goedkoopste beschikbare configuratie maar waarschijnlijk wel degene die ik zou aanraden. Voor zo’n 500 euro is het een van de meest betaalbare opties die ik ken die om Windows 8 te kunnen draaien op hardware waarop het goed tot zijn recht komt. Een laptop die zowel een keyboard, trackpad en natuurlijk een touchscreen heeft.

  1. http://dovendosi.microblr.com/
  2. http://www.getjealous.com/dovendosi
  3. http://plaza.rakuten.co.jp/dovendosi/

Les commentaires sont fermés.