Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20/05/2017

Batterij Samsung NP-R50

Met een batterijduur tot vijftien uur (bij normaal gebruik) kunnen gebruikers net geen twee volledige werkdagen lang gamen of productief zijn zonder de Satellite Click 10 op te hoeven laden. Het laadsysteem zorgt dat de tablet altijd als eerste oplaadt en wordt ontladen na het toetsenbord om het gebruik ervan te maximaliseren wanneer het is losgekoppeld. De Satellite Click 10 weegt 1,1 kg als laptop en 552 gram als tablet, wat de mobiliteit nog meer ten goede komt. Prima dus om mee naar de collegebanken of voor in de trein.Dankzij de nieuwe generatie van de Intel Atom-processor en tot 4GB ingebouwde werkgeheugen, moet de Satellite Click 10 uitstekende prestaties leveren voor een mobiel apparaat en zou responsief browsen en efficiënt multitasken mogelijk moeten zijn. Tot 64GB eMMC biedt voldoende opslagruimte voor muziek, foto’s en werkmateriaal, wat verder via de microSD-kaartsleuf op de tablet met een maximale capaciteit van 128GB kan worden uitgebreid. Ook is deze tablethybride geoptimaliseerd voor Windows 10, net als de Radius-modellen.

Bekijk ook 'Windows 10 zet straks automatisch laptop/tablet op slot'
De Satellite Click 10 heeft aan de zijkanten stereo luidsprekers met Dolby Digital Plus die in elke omgeving surround sound-kwaliteit nabootsen. Vooraf geïnstalleerde Toshiba TruRecorder-software analyseert verschillende stemmen bij het opnemen van gesprekken – het identificeert automatisch de spreker – en maakt ook het afspelen op andere apparaten mogelijk. De TruCapture-app stelt gebruikers in staat om bijvoorbeeld een foto van aantekeningen op een whiteboard te maken en deze rechtstreeks in een Word-document.De Satellite Click 10 ondersteunt ook draadloze weergave zodat films, foto’s, presentaties enzovoort van het apparaat naar een compatibele tv kunnen worden verzonden. Het aansluiten van externe apparaten is ook heel gemakkelijk met twee full size USB 2.0-poorten op het dockingstation van het toetsenbord, en een micro-USB, microSD-kaartslot en micro-HDMI-poort van de tablet om het gebruik te maximaliseren, ongeacht de stand die wordt gebruikt. De Toshiba Satellite Click 10 zal in Europa in het vierde kwartaal van 2015 beschikbaar zijn.

Met de komst van Windows 8 introduceren veel fabrikanten zogenaamde hybride en convertible tablets (of laptops). Dit zijn apparaten met een toetsenbord dat verborgen kan worden of afneembaar is. Ook Sony heeft een dergelijk apparaat gelanceerd; de Sony VAIO Duo 11. Deze tablet beschikt over een keyboard dat onder het display uitgeschoven kan worden.Windows 8 is met name gericht op productief gebruik en daarom is een keyboard een van de belangrijke elementen. Aan de andere kant is Windows 8 geoptimaliseerd voor touch gebruik, onder meer op tablets. Fabrikanten kiezen er op verschillende manieren voor deze twee elementen te combineren. Sony heeft ervoor gekozen het keyboard een vast onderdeel van de tablet te maken middels een slider mechanisme. Dit mechanisme is niet nieuw, we zagen dit eerder bij de ASUS Eee Pad Slider en ook zijn er meerdere slider tablets met Windows 8 gelanceerd.

De Sony VAIO duo komt in verschillende configuraties waar vanzelfsprekend ook andere prijskaartjes aan gehangen worden. Zo heb je de keuze uit een Intel Core i3, i5 of i7 processor, 2GB, 4GB (4GB is gratis via Sony) of 8GB aan werkgeheugen, en 128 of 256GB aan SSD opslaggeheugen. Alle varianten over een 11.6 inch Full HD display met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, een microSD card reader, Wifi, NFC ondersteuning, Bluetooth 4.0 GPS, twee USB 3.0 poorten, een HDMI poort en een VGA poort. Ook wordt er bij alle modellen een active digitzer stylus meegeleverd waarmee je door de Windows 8 interface kunt navigeren, kunt schrijven of kunt tekenen.Het model dat wij ter review hebben beschikt over een Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 1.7GHz, 4GB aan DDR3 werkgeheugen en een SSD opslaggeheugen van 128GB. Qua software beschikt het apparaat over Windows 8 Pro maar voor 50 euro minder kun je kiezen voor Windows 8. De variant die wij hebben heeft een adviesprijs van 1.399 euro via diverse online winkels. Het apparaat kan via de website van Sony ook zelf samengesteld worden. Kijkend naar de specificaties hebben we dus te maken met een krachtige Ultrabook die ook als tablet gebruikt kan worden.

Hieronder vind je mijn video review van de Sony VAIO Duo 11 waarin de belangrijkste punten uit de geschreven review getoond worden.Het eerste dat opvalt is natuurlijk het feit dat we te maken hebben met een zogenaamde slider tablet. Hierdoor kan het keyboard onder het display vandaan geschoven worden wat het geheel in een comfortabele positie zet om productief te werken. Aangezien dit apparaat een combinatie tussen een tablet en een laptop is (waar ik later op terug kom) zien we qua afmetingen en gewicht belangrijke verschillen met tablets die we eerder getest hebben. Zo is het geheel bijna 1.5 kilo zwaar en bijna 2 centimeter dik, iets dat we gewoonweg voor tablets niet gewend zijn. Iets anders dat we niet gewend zijn, zijn de dikkere randen rondom het display. Tabletfabrikanten doen er alles aan om deze randen tot een minimum te beperken maar bij de VAIO Duo 11 zijn ze nogal fors, echter is dit geen groot nadeel.

De Sony VAIO Duo 11 is nagenoeg compleet zwart, beschikt over een combinatie van kunststof, magnesium en aluminium materialen. Het geheel is netjes afgewerkt, afgezien van het wat slordig ogende slider mechanisme. Ook voelt het apparaat behoorlijk hoogwaardig en stevig aan.Qua aansluitingen is de VAIO Duo 11 rijkelijk uitgerust. Zo heb je onder meer de beschikking over twee USB 3.0 poorten, een HDMI poort, een microSD card reader, een VGA poort, een ethernetpoort en een audio ingang en uitgang. Je kunt zelfs nog een extra accu aansluiten. Hieraan is direct te merken dat Sony zich met dit apparaat voornamelijk richt op de zakelijke gebruiker. De aansluiting voor de accu en de ethernetkabel zijn verwerkt achter een klepje maar de rest is eenvoudig toegankelijk.

Onder het 11.6 inch display valt meteen de Windows 8 knop op. Hiermee kun je snel terug naar het startscherm. Verder is het apparaat uitgerust met een aantal knoppen die in eerste instantie niet zo opvallen. Aan de onderzijde van het toetsenbord deel zitten namelijk de volumeknoppen, de rotatie vergrendeling en de zogenaamde VAIO Assist knop. Met deze laatste knop kun je informatie laten weergeven met onder meer een help-functie. Ook aan de onderzijde/voorzijde van het toetsenbord deel zijn een aantal LED indicators te vinden voor onder meer de batterijstatus en de draadloze verbinding.Zoals hierboven aangegeven kom ik nog even terug op het slider mechanisme. Hiermee kan het keyboard onder het display vandaan geschoven worden. Net als de ervaring die we met de Eee Pad Slider van ASUS hadden gaat het openschuiven van het geheel vrij soepel, al moet je het apparaat hier wel eerst voor neerzetten. Het meest eenvoudige is om hiervoor twee handen te gebruiken. Eenmaal opengeschoven hoor je een klik en zit het geheel vast in de ‘productieve positie’. Het mechanisme voelt zeer stabiel en hoogwaardig aan en het apparaat heeft geen neiging naar achter te klappen. Er zit echter wel een nadeel aan het slider mechanisme en dat is de afwerking. Zoals gezegd ziet dit er door de zichtbare kabels en andere componenten ietwat slordig uit. Daar zul je zelf echter weinig naar kijken en is alleen vanaf de zijden zichtbaar.

Kijkend naar het display komen we meteen op een belangrijk positief punt van de VAIO Duo 11. Niet alleen heeft het apparaat een 11.6 inch display met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels (Full HD) maar ook het contrast ligt hoog en de kleurweergave is indrukwekkend. Het display geeft diepe zwartwaarden weer, iets dat interessant is bij het kijken van films, heeft een natuurlijke kleurweergave en daarbij ook een prima motion handling. De VAIO Duo 11 beschikt over een IPS LCD display waardoor ook de kijkhoeken meer dan voldoende zijn en je in de wat feller verlichte omgevingen zonder problemen teksten kunt lezen of video’s kunt bekijken.De ‘Metro’ interface van Windows 8 is prima geschikt voor het hoge resolutie display maar in de traditionele desktop interface valt het op dat alles nogal klein (te klein voor touch) weergegeven wordt, zowel icons als teksten. Gelukkig is de grootte van de icons aan te passen zodat je ook middels touch comfortabel kunt navigeren binnen de desktop interface. Wel worden programma’s en bijvoorbeeld afbeeldingen dan ook opgeblazen wat er weer een stuk lelijker uitziet. Ook moet gezegd worden dat het apparaat beschikt over een glanzend display waardoor weerspiegelingen wat sneller zichtbaar zijn.

Sony geeft je met de VAIO Duo 11 drie manieren om content op het display te bedienen. De eerste is de bediening middels het touchscreen, exact zoals we dat doen op een stand-alone tablet. De tweede is een meegeleverde stylus en de derde manier is middels het tracking point dat zich op het keyboard bevindt. Mocht je een muis willen gebruiken is dat natuurlijk ook mogelijk.De bediening van het touchscreen middels de vingers gaat zonder problemen, maar er is wel duidelijk verschil tussen de voor touch geoptimaliseerde Metro interface en de traditionele desktop omgeving. De Metro interface beschikt over grote icons en tegels, grotere lettertypen en een comfortabele navigatiestructuur. De desktop interface is zoals we gewend zijn van eerdere Windows versies en daardoor een stuk lastiger voor bediening middels touch. Alle elementen zijn, ook door de hoge resolutie, vrij klein en nauwelijks correct aan te raken met de vingers. Als je veel in de desktop interface werkt is de stylus, een muis of het tracking point de beste oplossing.

De meegeleverde stylus is een prima accessoire die stevig aanvoelt, goed reageert op input en ook zeer nauwkeurig is. De pen biedt ondersteuning voor een groot aantal drukniveau’s wat het schrijven van teksten of tekenen een stuk comfortabeler maakt. Daarbij kun je terwijl je de stylus gebruikt het display gewoon met je vingers blijven bedienen zonder dat het systeem in de war raakt. Wel is het verstandig te tablet hiervoor neer te leggen. In de ‘productieve’ positie blijft ook het werken met een stylus wat onhandig aanvoelen. Een belangrijk nadeel is echter dat je de stylus niet in het apparaat kunt opbergen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 10.1. Je moet de stylus dus altijd met je meedragen in je tas en dat maakt de kans een stuk groter dat je de accessoire kwijtraakt.

Sony heeft ervoor gekozen geeft trackpad in de VAIO Duo 11 te verwerken maar een tracking point tussen de toetsen van het toetsenbord te plaatsen. Nou is dit iets dat we al jaren kennen maar echt comfortabel is het nog steeds niet. Na een paar uur gebruik wordt het gebruik van dit tracking point gewoon irritant, vooral omdat deze te klein is voor langdurig gebruik en de cursor te vaak rond laat springen zonder dat dit de bedoeling is. Dan verlang je naar een trackpad, liefst met multitouch ondersteuning. Wanneer je de stylus niet bij de hand hebt, geen muis hebt en je per se binnen de desktop interface moet werken heb je weinig keus maar het zou naar mijn mening wel echt de laatste keuze zijn.

  1. http://dovendosi.blogpage.eu/
  2. http://dovendosi.cafeblog.hu/
  3. http://en.donkr.com/blog/dovendosi

Les commentaires sont fermés.