Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22/05/2017

Batterij TOSHIBA Satellite L645

Helaas heeft Lenovo Android niet met rust gelaten en dat zorgt direct voor het grootste minpunt van deze tablet. Om een onbekende reden heeft Lenovo ervoor gekozen overal een eigen draai aan te geven en dat komt de gebruikerservaring niet ten goede. Hieronder hou ik het op de aanpassingen die het meest frustreren en opvallen.Zo heeft Lenovo ervoor gekozen de app-drawer, het gedeelte waar vanuit je toegang hebt tot alle apps, compleet weg te laten. Alle apps die je geïnstalleerd hebt verschijnen direct op je homescreens en ze daarvan verwijderen betekent dat ze van je tablet verwijderd worden. Ik weet niet of dit gedaan is om de iPad-ervaring na te bootsen maar het is in ieder geval voor diegenen die Android gewend zijn absoluut geen pluspunt. Je homescreens worden direct een stuk onoverzichtelijker aangezien je er meer nodig hebt om al je apps op kwijt te kunnen. Ook vond men het nodig blauwe vierkantjes om alle apps heen te plaatsen. De apps die al een vierkante icon hebben blijven onveranderd maar een app als Chrome, met alleen het ronde logo, krijgt dus ineens een blauw vierkant als achtergrond. Onnodig en maakt het scherm alleen maar drukker.

Daarnaast worden de namen van apps die niet compleet onder een icon passen afgekapt waardoor je namen als ‘Gesproken Z’ en File Brows’ krijgt, én zijn de icons licht uitvergroot. Waarom hiervoor gekozen is, is ook weer een raadsel. Als Lenovo zich aan het iets kleinere lettertype van Android en de standaard icon-grootte gehouden had was het probleem een stuk minder groot. Lenovo heeft daarbij een eigen draai gegeven aan de menu’s waardoor het navigeren binnen Android nogal wennen is. Vanuit het homescreen kun je rechtsonder een instellingen icon aantikken en kom je ineens in een nieuw menu dat je toegang geeft tot onder meer het inrichten van je homescreens met widgets, het selecteren van verschillende thema’s voor de homescreens waartussen ik de verschillen niet echt heb kunnen ontdekken, en wat extra opties van Lenovo voor onder meer een ‘desktop back-up’. Hoewel je hier nog best aan kunt wennen is het ontzettend slordig dat, ondanks dat het systeem in het Nederlands staat, al deze opties in het engels weergegeven worden. Helaas ontbreekt het ook aan een simpele uitleg waarvoor sommige functies exact dienen, waaronder de ‘Schema aan/uit’ optie in de instellingen. Een handleiding ontbreekt en de demovideo die op het homescreen van mijn tablet stond kon niet afgespeeld worden omdat het bestand ontbrak. Ja, er is een Featured Guide-app die uitleg geeft over de standaardfuncties, maar ook deze is weer in het engels en bevat alleen de echte basisfuncties. Al met al dus behoorlijk slordig.

Lenovo levert ook een berg aan apps mee, waarvan het merendeel gelukkig bruikbaar is. Maar, waar ik gewend was om op Windows tablets standaard een trial-versie van een of andere virusscanner te zien, ben ik dit bij Android tablets nog maar zelden tegengekomen. Helaas heeft Lenovo hier dus wel voor gekozen en krijg je, wanneer je de app niet verwijdert, notificaties voor het downloaden en instellen van deze scanner. Ook de ‘eigen’ browser die Lenovo meelevert is niet echt een toegevoegde waarde aangezien Chrome sneller is en beter omgaat met afbeeldingen. Waarom dan toch weer een eigen variant installeren terwijl er al prima opties zijn? Daarnaast worden apps als Kingsoft Office, Accuweather en Dolby meegeleverd.

Een extra feature die Lenovo meelevert is de zogenaamde Smart Side Bar, welke vanuit de instellingen is te activeren. Dit menu verschijnt wanneer je van de ene modus naar de andere modus verandert. Dan hebben we het over de Hold-modus waarbij je de tablet in de hand houdt, de Stand-modus waarbij de tablet rechtop staat, en de Tilt-modus waarbij de tablet in een hoek ligt. Aan de hand van de modus die gebruikt wordt verschijnen in deze Smart Side Bar interessante of veelgebruikte apps. Zo krijg je in de Hold-modus direct de mogelijkheid om ebooks te lezen, en worden in de Stand-modus juist apps als de browser, galerij en videospeler getoond. Het is een aardige toevoeging om snel toegang tot je favoriete apps te krijgen, met name in de Hold-modus waarbij je één hand gebruikt. Enig minpuntje hier is dat de Tilt-modus bij mij geen enkele keer herkend werd.

Het meeste heb ik hierboven al behandeld dus wat betreft het gebruik kan ik vrij kort zijn. Hoewel ik er van te voren niet helemaal zeker van was heb ik de tablet 90 procent van de tijd met standaard gebruikt, zowel in Tilt- als in Stand-modus. De standaard laat de tablet in Stand-modus stabiel genoeg staan om iets te kijken of lezen en rustig te swipen of iets aan te tikken, en in Tilt-modus heb je een comfortabele hoek voor wanneer je aan een bureau zit en even snel iets opzoekt of moet tikken. Deze twee modi heb ik het meest gebruikt wanneer ik aan het werk was of een wat langere video wilde kijken. Tijdens ontspanning op de bank laat het ‘cilinder-design’ zijn toegevoegde waarde zien want de tablet ligt heerlijk in de hand, in één hand. Het snel browsen over het web of het lezen van wat artikelen is zeer goed te doen. Tel daar de extreem lange batterijduur bij op en je kunt van een uitstekende gebruikservaring spreken. Maar.. onder de software kunnen we niet uitkomen en deze zorgde toch net wat te vaak voor flinke irritaties, zeker wanneer je al langer met Android werkt. De beginnende (Android) tabletgebruiker zal het wellicht niet direct opvallen of zich meteen irriteren, al is de engelse tekst natuurlijk direct opvallend, maar het is jammer omdat het allemaal nogal onnodig is en veel gebruikers hiervoor zullen passen.

Puur kijkend naar de prestaties is de Lenovo Yoga Tablet 8 ook geen hoogvlieger en eigenlijk een tegenvaller. Er mag dan een quadcore-chip inzetten – dat klinkt altijd goed – maar snel mogen we de tablet niet noemen. Het opstarten van apps kan nogal wat tijd in beslag nemen en het renderen van websites wil vaak ook wat minder soepel gaan dat we van snellere tablets gewend zijn. De navigatie binnen Android, de homescreens en de instellingen gaat echter vloeiend en het systeem is opvallend stabiel. Simpele spelletjes en apps zijn daarbij redelijk goed te gebruiken en dan zul je ook weinig merken van de wat mindere prestaties. Maar, wanneer je websites met veel afbeeldingen en andere grafische elementen bezoekt of een grafisch wat intensievere app gebruikt, bijvoorbeeld een DeadTrigger of Riptide GP, merk je dat het systeem zijn grenzen opzoekt. Ook deze games zijn redelijk te spelen maar hebben hier en daar last van wat framedrops of kleine haperingen. Laten we het er op houden dat de Yoga Tablet 8 geen game-machine is. Als dat ook niet is wat je zoekt dan kun je er echter goed mee vooruit, met wellicht iets wat meer benodigd geduld dan de krachtigere tablets in deze prijsklasse.

Ik heb op een aantal plekken gelezen dat Lenovo met de Yoga Tablet de plank volledig mis heeft geslagen maar daar ben ik het niet mee eens. Er namelijk ook belangrijke positieve punten te melden. Zo heeft het design met de ingebouwde standaard daadwerkelijk een toegevoegde waarde, ligt de tablet ideaal in één hand, zijn de speakers voor een tablet indrukwekkend goed, en gaat de accu extreem lang mee. Als dit elementen zijn waar jij een tablet op uitkiest dan is de Yoga Tablet 8 zeker een goede optie. En dan hebben we het nog niet eens voor een redelijk aantrekkelijke prijs van 229 euro.

Maar, zoals gezegd is de plank wel op een zeer belangrijk onderdeel misgeslagen. Van de software had Lenovo namelijk echt af moeten blijven en de doorgewinterde Android-gebruiker zou ik deze tablet puur daarom niet echt aanraden. Daarbij vallen de prestaties wat tegen maar doet de tablet wel wat hij moet doen. Ook is het display niet van de hoogste kwaliteit maar ook weer gewoon bruikbaar voor de standaard toepassingen. Kortom, gemiddeld komt de Yoga Tablet 8 op een kleine voldoende uit en is een leuke tablet voor iemand die qua software geen hoge eisen stelt, gaat voor een lange batterijduur en het grote voordeel van het design ziet.

Lenovo heeft dit jaar al heel wat tablets, hybride modellen en convertibles gelanceerd maar onlangs bracht het bedrijf twee unieke tablets op de markt; de Lenovo Yoga Tablet 8 en en Lenovo Yoga Tablet 10. Beide tablets draaien op Android en zijn voorzien van een opvallend design. In deze review kijken we naar het 8-inch model, de Lenovo Yoga Tablet 8.Als we puur naar de specificaties kijken dan is de Lenovo Yoga Tablet 8 op papier weinig bijzonders, afgezien van de grote 6.000mAh batterij. De tablet is namelijk voorzien van een 8-inch ips lcd display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, draait op een MediaTek MT8125 quadcore-processor met een kloksnelheid van 1.2GHz, en beschikt over 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslaggeheugen. Dit opslaggeheugen kan echter wel uitgebreid worden middels een microSD-kaart.

De tablet is voorzien van een webcam aan de voorzijde, een 5 megapixel camera aan de achterzijde, een koptelefoonaansluiting, een microUSB-poort en stereospeakers aan de voorzijde met Dolby Audio-weergave. Dit zijn geen bijzondere specificaties maar het draait dan ook allemaal om het design in combinatie met een lange batterijduur. Een overzicht van alle specificaties en features vind je op de productpagina van de Lenovo Yoga Tablet 8.In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Lenovo Yoga Tablet 8 zien.Zoals gezegd is het design één van de belangrijkste features van de Yoga Tablet. Lenovo heeft het toestel namelijk voorzien van een ‘opgevouwen magazine design’ dat we een tijdje terug ook bij de Sony Xperia Tablet S terugzagen. De onderzijde (met het logo als referentie) is een stuk dikker door de toevoeging van een cilinder-vorm. In deze cilinder bevindt zich onder meer de batterij en aan weerszijden bevinden zich de aan/uit-knop en koptelefoonaansluiting.

Niet alleen is biedt cilinder ruimte voor een grotere accu, waar ik later op terugkom, ook heeft deze een functie voor het positioneren en het vasthouden van de tablet. Ten eerste is de tablet in portrait-modus (verticaal) eenvoudiger vast te houden omdat je door de cilinder ook daadwerkelijk iets hebt om stevig in je hand te houden. Het zwaartepunt licht ook dichterbij je handpalm waardoor langdurig in één hand vasthouden geen enkel probleem is. Het in landscape-modus (horizontaal) vasthouden van de tablet is ook iets comfortabeler dan bij een rechthoekige tablet omdat het zwaartepunt wederom dichterbij je handpalm ligt en de ietwat schuin aflopende zijden van de cilinder comfortabel in je hand passen.

  1. http://akkusmarkt.blogs.lalibre.be/
  2. http://retrouve3.blogolink.com/
  3. http://gegensatz.mixxt.at

Les commentaires sont fermés.