Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Envoyer ce Blog à un ami | Avertir le modérateur

20/02/2017

Accu Asus A40J

RIM heeft zelf nog niet bevestigd dat het aan de mediabox werkt, maar naar verluidt verschijnt de Cyclone in de herfst van dit jaar op de markt.Dell heeft een speciale editie van zijn XPS 13-ultrabook aangekondigd, die standaard uitgeleverd zal worden met de Linux-distributie Ubuntu. De computerbouwer wil met de notebook vooral ontwikkelaars aanspreken.Dell XPS 13Dat de notebook is bedoeld voor ontwikkelaars, blijkt onder meer uit het profielensysteem. Als een ontwikkelaar bijvoorbeeld aangeeft vooral met Android te werken, worden uit een GitHub repository de benodigde softwarepaketten gedownload. Bij de eerste editie zullen er naast Android ook profielen voor Ruby en Javascript zijn.Dell en Canonical hebben samengewerkt om alle hardware van de XPS 13 onder Ubuntu werkend te krijgen. Er bleken problemen met drie verschillende onderdelen: de schermhelderheid, de wifi-sneltoets en het touchpad. De eerste twee bleken snel op te lossen, maar aan de touchpaddrivers wordt nog gewerkt. Vooral multitouch-ondersteuning is nog niet compleet en de fabrikant van het touchpad werkt momenteel aan een oplossing.

De Linux-variant van de ultrabook is het resultaat van een intern stimuleringsfonds bij Dell. Werknemers kunnen ideëen pitchen en krijgen dan zes maanden de tijd om om het idee uit te bouwen. De Ubuntu-editie van de XPS 13, die intern bekendstaat als 'Project Sputnik' is het eerste resultaat van deze werkwijze. Mensen kunnen via Dells IdeaStorm suggesties aandragen voor het project.Dit is niet de eerste keer dat Dell Ubuntu op een notebook installeert. In het verleden verkocht het bedrijf netbooks met de Linux-distributie van Canonical en ook was in 2009 een eerdere editie van de XPS 13 met Ubuntu te bestellen. Deze notebooks waren echter gericht op consumenten, niet op ontwikkelaars.De XPS 13 kwam onlangs op de markt en is de eerste ultrabook van Dell. Het apparaat beschikt over een 13,3"-scherm, maar heeft dankzij de dunne schermranden eerder de afmetingen van een 12"-model. De laptop wordt geleverd met een Core i5 2467M-processor, 4GB werkgeheugen en een ssd van 128GB.

Dell heeft zijn zakelijke portfolio hardwareproducten een flinke update gegeven. De fabrikant introduceert nieuwe Latitude-notebooks, Precision-workstations en Optiplex-desktopsystemen, waaronder een nieuwe convertible XT3-tablet.De Dell Latitude E5420 en E5520 zijn laptops die volgens Dell 'betaalbaar en mobiel' zijn, terwijl de E6520, E6420, E6320, E6220 en vooral de E6420 ATG-laptop meer robuust zijn. Dit laatste zou onder andere door hun tri-metal-behuizing komen, al is niet duidelijk wat Dell hiermee bedoelt. Het zou echter getest zijn op basis van de militaire MIL-STD-810-standaard. Ook de schermen zouden extra stevig zijn gemaakt, claimt Dell.

De notebooks zijn uitgerust met Sandy Bridge-processors en hebben een compleet ander uiterlijk gekregen. De Latitudes krijgen verlichte toetsenborden en worden standaard met beveiligings- en beheertools als Dells Data Protection en Remote Data Delete voorzien, terwijl ook ondersteuning voor geïntegreerde Citrix- en VMware-remote desktopmogelijkheden in de planning ligt. Alle Latitude-modellen krijgen dezelfde dockingaansluiting, dezelfde accu en hetzelfde toetsenbord. Zoals gebruikelijk brengt Dell de systemen in tal van configuraties uit, waaraan bovendien hardwareonderdelen, zoals ssd's, toe te voegen zijn. De prijzen en beschikbaarheid voor de Nederlandse markt maakt Dell 'in de komende weken' bekend. Dell heeft ook een nieuwe convertible tablet in de Latitude-serie met 13"-touchscreen, Sandy Bridge-dualcore en 2GB geheugen uitgebracht. Over deze XT3 is verder nog niet veel bekend.

Dell Latitude EDell Latitude E 2Dell Latitude E
Ook zijn er nieuwe OptiPlex-desktops aangekondigd. De OptiPlex 990 en 790 komen beschikbaar in vier verschillende behuizingsformaten. Beide kunnen met Core i7-quadcores uit Intels Sandy Bridge-lijn uitgerust worden, terwijl de minitowerversie bijvoorbeeld een Radeon HD 6670-kaart kan bevatten. De 790 krijgt een moederbord op basis van Intels Q65 Express-chipset, terwijl de 990 een moederbord met Q67-chipset bevat. De Optiplex 390 is de goedkoopste reeks en kan van bijvoorbeeld oudere Core i5's en Core i3's voorzien worden. De Dell OptiPlex-systemen komen over enkele weken beschikbaar voor een vanaf-prijs van 730 euro.

Verder komt Dell met het Precision T6100-workstation. De T6100 is een single-socket-systeem en moet volgens Dell als een instapper beschouwd worden. Het station kan met een Sandy Bridge-processor of Xeon E-1200-model met C206-chipset uitgerust worden en wat grafische kaart betreft is er ondersteuning voor AMD- en Nvidia-modellen. Het werkstation komt over enkele weken beschikbaar en zal voor een prijs die begint bij 606 euro van de hand worden gedaan.Microsoft is vooralsnog op telefoongebied een kleine speler. Dat zei Microsoft-ceo Steve Ballmer tijdens een keynote op een bijeenkomst voor partnerbedrijven. Windows 7 was wel succesvol; er werden 350 miljoen pc's met het OS verkocht.Windows Phone 7Volgens Ballmer heeft Windows Phone 7 niet geleid tot de verhoopte stijging van het marktaandeel in het snelgroeiende smartphonesegment. "We zijn in een jaar van erg klein naar... erg klein gegaan", aldus de Microsoft-ceo. Onderzoeksbureau Pew meldt dat 4 procent van de Amerikanen met een smartphone Windows Mobile of Windows Phone draait.

Ballmer denkt wel dat het nog goedkomt met Windows Phone 7, ondanks het geringe succes in het eerste jaar. "Je zult zien dat er veel zal gebeuren in de markt." Binnen enkele maanden komt Mango uit, de volgende versie van Windows Phone. Mango zal ook gaan draaien op Nokia-smartphones. Door Nokia zou het marktaandeel flink moeten stijgen; Microsoft betaalt miljarden aan de Finse fabrikant om Windows Phone-toestellen te maken. Nokia staat sinds een jaar onder leiding van Stephen Elop, die daarvoor de Office-divisie van Microsoft leidde.Windows 7 was wel een succes in het afgelopen jaar, aldus Ballmer. Er werden afgelopen jaar in totaal 350 miljoen pc's met het besturingssysteem verkocht. Ballmer maakte de vergelijking met een niet nader genoemde concurrent, die 20 miljoen desktops en laptops verkocht. De topman doelde daarmee waarschijnlijk op Apples Mac OS X. Ballmer gaf maandag een keynote op Microsofts eigen World Wide Partner Conference, een bijeenkomst voor partnerbedrijven van Microsoft.

Intel neemt na het eerste kwartaal van 2011 geen bestellingen van fabrikanten meer aan voor twee mobiele Core 2 Quads en twee Core 2 Extremes. Ook vijf Xeon-serverprocessors moeten volgend jaar het veld ruimen.Core 2 Quad logo IntelIntel heeft in een product discontinuance notice aan zijn partners laten weten dat het vanaf 25 maart 2011 geen bestellingen meer aanneemt voor de Core 2 Quad Q9000, de Core 2 Quad Q9100, de Core 2 Extreme QX9300 en de Core 2 Extreme X9100. De laatste tray-versies van deze chips zouden de pakhuizen van Intel in september 2011 verlaten. Van de Core 2 Quad Q9000 verkoopt Intel ook boxed-versies en deze blijft de fabrikant leveren zolang de voorraad strekt.Ook op 25 maart 2011 stopt Intel met het aannemen van bestellingen voor de Xeons L3110, X3360, X3370, L3360 en X3380. De tray-versies van deze cpu's blijft de fabrikant wel een stuk langer leveren dan de mobiele quadcores; er worden tot 23 maart 2012 bestellingen aangenomen. Ook van de Xeons blijft Intel de boxed-versies leveren totdat de voorraden zijn uitgeput.

In navolging van Ziggo en KPN heeft ook Tele2 een lte-dienst aangekondigd. In tegenstelling tot de andere twee aanbieders richt Tele2 zich met de 4g-dienst op consumenten, in delen van Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Lelystad en Tilburg.Tele2 logoTele2 start aankomende dinsdag met zijn lte-aanbod voor laptops en tablets. Klanten kunnen vanaf die dag een postcodecheck op de website van Tele2 doen om te kijken of ze in een gebied zitten waar de 4g-dienst wordt aangeboden. Voorlopig zal dat alleen in delen van Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Lelystad en Tilburg het geval zijn. In totaal zou het oppervlak met dekking zo'n 100 vierkante kilometer beslaan.Consumenten kunnen voor 75 euro een dongle aanschaffen en betalen maandelijks 30 euro voor het 4g-abonnement. Het lte-netwerk van Tele2 biedt downloadsnelheden tot 40Mbps en uploadsnelheden tot 3Mbps. Er geldt een datalimiet van 3GB. Tele2 noemt zijn aanbod een service pilot nadat de aanbieder eerder tests hield met de draadloze-netwerktechnologie. Tele2 begon hiermee in de zomer van 2010, in Diemen.http://www.accu-fabriek.com/apple.html

Akku Dell ww116

Abzuwarten bleibt, ob beispielsweise Streaming-Anbieter wie Amazon und Netflix das neue DRM ab Sommer 2015 unterstützen oder zumindest anfangs auf bisherige DRM-Techniken setzen. Neben Play Ready 3.0 setzt die Industrie künftig auf HDCP 2.2, was Teil der HDMI-2.0-Spezifikation ist.Schneller und dennoch sparsamer: Razers Blade 2015 übernimmt das tolle Display des Vorgängers und liefert eine sehr viel höhere Geschwindigkeit. Gegen den einzigen Nervfaktor helfen Kopfhörer.
Gut Ding will Weile haben: Im dritten Anlauf hat Razer sein 14-Zoll-Gaming-Ultrabook nahezu perfektioniert. Die erste Version, das Blade 2013, lieferte eine hohe Geschwindigkeit und eine gute Akkulaufzeit. Das verbaute Display litt aber unter dem schlechten TN-Panel, weswegen Razer für die Neuauflage von 2014 zu einem exzellenten IPS-Panel mit IGZO-Technik griff.

Mit einer Auflösung von 3.200 x 1.800 statt 1.600 x 900 Bildpunkten musste die Hardware jedoch die vierfache Pixelmenge berechnen. Zwar konnte Razer die Grafikleistung je nach Spiel verdoppeln, ohne Detailreduktion waren aber einige besonders fordernde Titel nicht mehr flüssig spielbar. Das aktuelle Razer Blade 2015 behält das Display und das Gehäuse samt Anschlüssen wie Eingabegeräten bei, im Inneren steckt erneut schnellere Hardware. Von außen betrachtet sind das neue und das Razer Blade von 2014 absolut identisch: Das Gehäuse besteht aus mattschwarz eloxiertem Aluminium, die Verarbeitung sowie die Verwindungssteifheit sind erstklassig. An der linken Seite sitzen zwei USB-3.0-Ports und ein kombinierter Kopfhörer-Mikrofon-Anschluss. Rechts verbaut Razer einen USB-Port, einen HDMI-1.4a-Ausgang für bis zu 3.840 x 2.160 Pixel bei 30 Hz und eine Öse für ein Kensington-Schloss. Ein SD-Kartenleser fehlt, den gab es auch bei den Vorgängern nicht.

Razer verbaut eine Chiclet-Tastatur mit grüner dimmbarer Hintergrund-Beleuchtung, die Tasten haben einen mittleren Hubweg und einen guten Druckpunkt. Die Pfeiltasten könnten größer ausfallen, dafür hat das Keyboard keine Rollover-Probleme, etwa beim Duckjump (W+Shift+Leertaste). Da das Razer Blade wie gehabt nur in Nordamerika verkauft wird, handelt es sich um ein US-Layout ohne Umlaute und mit kleiner Enter-Taste. Die Finger gleiten sehr leicht über das große Synaptics-Touchpad, Gesten wie Scrollen oder Wischen funktionieren tadellos. Löblich sind die beiden dedizierten Maustasten, bei einem Gaming-Gerät halten wir diese für wichtig. Der Druckpunkt ist ein bisschen schwammig, für längere Sessions etwa im Zug raten wir aber ohnehin zu einer Maus oder einem Gamepad.

Für das neue Razer Blade greift der Hersteller auf das bewährte Sharp-Display zurück, ähnlich dem, das im Vorgänger und in Dells XPS 13 steckt: Das IPS-Panel löst mit 3.200 x 1.800 Pixeln und RGB-Matrix auf, die kräftige Hintergrundbeleuchtung strahlt durch TFTs mit Igzo-Technik. Wir messen eine maximale durchschnittliche Helligkeit von 341 cm/m². Dieser hohe Wert ist wichtig, da das Touch-Glare-Display stark spiegelt.Weiterhin gilt: Native 3.200 x 1.800 Bildpunkte sehen aufgrund der extremen Pixeldichte in Spielen sehr gut aus, unter Windows 8.1 nerven aber die gelegentlichen Skalierungsprobleme. Interpolierte 1.600 x 900 Bildpunkte stellt das Display gut dar, da jedes Pixel auf vier hochgerechnet wird. Allerdings liefert das Razer Blade 2015 selbst in sehr fordernden Spielen genügend Leistung, um die native Auflösung zu nutzen, ohne dass die Qualitätseinstellungen in Spielen nennenswert reduziert werden müssen.

Im Inneren des Gaming-Ultrabooks steckt als Prozessor Intels Core i7-4720HQ. Der benötigt zwar bis zu 47 statt 37 Watt wie der Core i7-4702HQ im Vorgänger, dafür takten seine vier Haswell-Kerne samt Hyperthreading unter Last auf 2,6 bis 3,6 statt auf 2,2 bis 3,2 GHz. Die Geschwindigkeit steigt in CPU-Benchmarks um rund 20 Prozent. Zudem hat Razer den Arbeitsspeicher verdoppelt und 16 GByte DDR3L-1600 im Dualchannel verbaut.Die beste Neuerung ist die Grafikeinheit: Die Geforce GTX 870M mit Kepler-Technik flog raus, dafür hat Razer die neue Geforce GTX 970M eingebaut. Dank Maxwell-Technik erreicht sie eine deutlich höhere Geschwindigkeit bei viel geringerer Leistungsaufnahme. Zudem ist die Geforce GTX 970M nach aktuellem Stand zum Feature Level 12_1 von DirectX kompatibel. Bei geringen Lasten wird im neuen Blade dank Optimus die Intel-GPU verwendet.Testweise haben wir Grand Theft Auto 5 installiert, was mit hoher Grafikqualität und der erweiterten PC-Distanzdarstellung in unserer anspruchsvollen Testszene 35 fps und beim Umherschlendern etwa 45 fps erreicht - wohlgemerkt bei, verglichen mit einer Xbox One, vierfacher Auflösung.

Seine hohe Geschwindigkeit liefert das Razer Blade unabhängig davon, ob es an das 150-Watt-Netzteile angeschlossen ist. Auch im Akkubetrieb takten Prozessor und Grafikeinheit mit voller Frequenz und boosten sogar teils. Bei der SSD gibt es wenig Neues zu vermelden, Razer verbaut unterschiedliche Sata- und keine PCIe-Modelle. Das ac-WLAN mit zwei Antennen entspricht dem des Vorgängers, da Razer weiterhin auf Intels 7260-NIC setzt.Die Leistungsaufnahme des aktuellen Blades liegt unterhalb der des Blade 2014: Im Leerlauf bei maximaler Helligkeit messen wir 19 statt 21 Watt und im Test mit Crysis 3 und einem externen Display sind es 129 statt 144 Watt. Folgerichtig ist die Akkulaufzeit länger: Bei normierten 150 cd/m² Helligkeit erreichen wir in Futuremarks Powermark im 5-GHz-WLAN knapp sechseinhalb Stunden. Angesichts des 70-Wh-Akkus ist das ein sehr guter Wert.

In Spielen hängt die Laufzeit massiv von der Auflösung, der Bildrate und generell dem jeweiligen Titel sowie dessen Qualitätseinstellungen ab. In der Geforce Experience ist zudem der Battery Boost konfigurierbar: Auf Wunsch begrenzt dieser die Bildrate in Fünferschritten auf einen Wert zwischen 30 und 60 fps. Kann das Blade beispielsweise 70 Bilder pro Sekunde liefern, wird aber künstlich auf 45 fps beschränkt, steigert dies die Akkulaufzeit deutlich.Wir haben GTA 5 in 3.200 x 1.800 Pixeln mit hoher Grafikqualität auf 30 fps eingestellt - der Akku reichte hier für anderthalb Stunden. Nach etwa 15 Minuten erreichen Prozessor und Grafikeinheit etwas über 80 °C und die bis dato fast unhörbare Kühlung wird richtig laut. In der Praxis dürften die meisten Nutzer aber mit Kopf- oder Gehörganghörern (In-Ears) spielen.

Frischluft saugt das Blade an der Unterseite an, die heiße Abluft pustet es zwischen Basiseinheit und Display ins Freie. Dabei wird es auf der Oberseite nie unangenehm warm - aber bitte nicht auf die Oberschenkel stellen!Nicht nur die Akkulaufzeit, sondern auch die Lautstärke des Razer Blade lässt sich mit dem Battery Boost verbessern: Ein The Elder Scrolls 5 Skyrim läuft auf dem Gaming-Ultrabook selbst in nativer Auflösung mit Supersampling noch mit 70 fps. Limitieren wir die Bildrate auf 45 fps, wird das Blade hörbar leiser, die Grafikeinheit taktet sich von rund 1 GHz auf 700 MHz herunter und der Core i7 drosselt auf um die 2 statt über 3 GHz.Das Razer Blade 2015 ist wie seine beiden Vorgänger nur in Nordamerika verfügbar, ein Import also zwingend notwendig. Die von uns getestete Version mit 128 GByte großer SSD kostet 2.200 US-Dollar, die Varianten mit 256 und 512 GByte sind für 2.500 und 2.700 US-Dollar erhältlich. Zusätzlich bietet Razer ein Blade mit 8 statt 16 GByte Arbeitsspeicher, einer 256-GByte-SSD und einem matten 1080p-Display an, die restliche Hardware ist identisch.

In der IT-Branche gilt: Never touch a running system! Getreu dieser englischen Redensart hat Razer am Gehäuse und am Display des neuen Blade 2015 nichts geändert. Die Verarbeitung des mattschwarz eloxierten Gaming-Ultrabooks ist sehr gut, alle notwendigen Anschlüsse sind vorhanden. Zwar würden wir uns einen SD-Kartenleser und einen Displayport für UHD mit 60 Hz wünschen, Razer zufolge präferiert die Mehrzahl der Kunden aber HDMI.Nach wie vor zählt das IPS-Panel mit Igzo-Technik und satten 3.200 x 1.800 Pixeln zu den besten Displays am Markt, wenngleich die hohe Helligkeit und die RGB-Matrix viel Energie benötigen. Dafür ist die Hardware sparsamer als beim Vorgänger und dennoch schneller: Der Core i7-4720HQ liefert 20 Prozent mehr Rechenleistung, die Geforce GTX 970M steigert die Spielgeschwindigkeit im Mittel um 50 Prozent. Selbst GTA 5 ist in nativer Auflösung mit hoher Grafikqualität und erweiterter PC-Distanzdarstellung mit über 40 fps spielbar.http://www.akku-fabrik.com/hp.html

18/02/2017

Accu Asus Eee PC 1008P

Yonah (Core Duo) processorZoals we eerder deze week al schreven, is de Core Duo-processor in zeven varianten beschikbaar. Uiteraard zijn er tegelijk met de release van het platform ook reviews op het internet verschenen. Zo heeft AnandTech een uitgebreide bespreking van het nieuwe platform gepubliceerd waarbij uiteraard de nodige benchmarks op het nieuwe platform zijn losgelaten. De site heeft twee Asus-laptops vergeleken, die vrijwel identiek zijn maar verschillen wat betreft het gebruikte Centrino-platform. De Centrino Duo-laptop beschikt over een Core Duo-processor op 1,86GHz terwijl de Centrino Sonoma-laptop beschikt over een Pentium M 750 die eveneens op een kloksnelheid van 1,86GHz loopt. Opmerkelijk is dat de Centrino Duo-laptop op alle gebieden beter scoort dan de laptop die gebruik maakt van het Centrino Sonoma-platform, ook op het gebied van energieverbruik. Volgens AnandTech is het Centrino Duo-platform de beste keus wanneer er een nieuwe laptop aangeschaft moet worden. Het enige probleem is dat de beschikbaarheid van laptops die gebaseerd zijn op het Centrino Duo, momenteel nog beperkt is.Apples Mac Pro heeft na twee jaar weer een update gekregen. Alleen de processors en het geheugen zijn vernieuwd; de behuizing is nog ongewijzigd en ook heeft Apple geen usb 3.0 of Thunderbolt-interfaces toegevoegd aan het workstation.

Mac ProEr gaan al tijden geruchten dat Apple de stekker uit zijn Mac Pro-lijn workstations wil trekken. Andere geruchten spreken juist over nieuwe ontwikkelingen rondom de workstations in het komende jaar.In elk geval heeft de fabrikant uit Cupertino het systeem toch nog een update gegeven, al betreft het alleen een prestatieboost. Het goedkoopste model beschikt nu standaard over een Xeon W3565, een quadcore met een kloksnelheid van 3,2GHz. Dit model wordt met 6GB geheugen en een Radeon HD 5770 geleverd, en kost 2599 euro. Het vorige exemplaar had een Xeon W3530, die op 2,8GHz liep, en 3GB geheugen.Een uitgebreider workstation met twee Xeon E5645-chips, met elk zes cores en een kloksnelheid van 2,4GHz, is beschikbaar voor 3899 euro. Dit model heeft 12GB geheugen en wordt eveneens met een Radeon HD 5770 geleverd. De vorige configuratie moest het doen met 6GB en twee E5620-quadcores die op 2,4GHz liepen.

Ten slotte is er een Mac Pro-server, die nu met een Xeon W3565 en HD 5770 wordt geleverd, twee 1TB-schijven bevat en 8GB ram meekrijgt. Dit systeem draait OS X Lion Server en kost 3099 euro. Alle systemen zijn daarnaast optioneel met krachtigere processors uit te rusten. De nieuwe Mac Pro's hebben dezelfde hoeveelheid opslaggeheugen als de modellen van 2010 en zijn opvallend genoeg ook niet van nieuwe interfaces zoals usb 3.0 en Thunderbolt voorzien. De nieuwe MacBook Pro- en Air-laptops beschikken wel over usb 3.0 en Thunderbolt.In een persbericht bij de Belgische distributeur van ASUS wordt de nieuwe W1N DeLuxe notebook gepresenteerd. De meest markante feature van de notebook is de combinatie van een tv-tuner met een breedbeeldscherm en ingebouwde subwoofer. Ook een afstandsbediening ontbreekt niet. De laptop is gebaseerd op het Intel 855PM-platform en heeft als grafische kaart een ATi Mobility Radeon 9600 met 64MB geheugen. De goedkoopste versie, met een 1,6GHz processor aan boord, kost ongeveer 1900 euro. De laptop lijkt vooral gericht op de veeleisende gebruiker, die zijn notebook ook als mobiele entertainmentstudio wil kunnen gebruiken. De volledige specificaties zijn hier te vinden.

MSI heeft de X340 officieel in Nederland uitgebracht. De 13,4-notebook heeft een maximale dikte van 19,8mm en beschikt over de energiezuinige Core 2 Solo-cpu. De laptop ligt vanaf de derde week van mei in de winkel.De MSI X340 meet op het dunste punt 6mm en op het dikste gedeelte 19,8mm. In combinatie met de viercels-accu weegt de schootcomputer 1,3 kilogram. Er komen twee versies. De ene variant wordt geleverd met een op 1,4GHz geklokte Intel Core 2 Solo culv SU3500, die 3MB L2-cache aan boord heeft, en een hdd van 320GB. De tweede versie wordt uitgerust met een op 1,2GHz geklokte Intel Celeron culv 723, die 1MB L2-cache heeft, en een harde schijf van 250GB.De twee uitvoeringen zijn verder geheel gelijk. Beide machines hebben een 13,4"-scherm met een led-backlight, een beeldverhouding van 16:9 en een resolutie van 1366x768 pixels. De chipset is in beide gevallen de GS45 met een GMA 4500MDH-igp om het grafische rekenwerk uit te voeren. Verder wordt de X340 voorzien van 2GB ddr2-geheugen, een 1,3-megapixelacamera, bluetooth 2.0 +edr, gigabit-ethernet en 802.11n-wifi. MSI heeft daarnaast nog ruimte voor een hdmi-aansluiting, twee usb 2.0-poorten en een twee-in-een-kaartlezer gevonden.

Nokia wil begin volgend jaar usb-dongles en express-kaarten uitbrengen die een laptop door middel van hspa draadloos met internet laten communiceren. Daarmee gaat het Finse bedrijf de concurrentie met Huawei aan.De grootste fabrikant van mobieltjes wil nog niet kwijt hoeveel de dongles gaan kosten. Wel liet Nokia aan Reuters weten dat de hspa-hardware via telecombedrijven als onderdeel van bundels op de markt zal worden gebracht. De voornaamste concurrent van Nokia zal Huawei Technologies zijn.De markt voor hspa-dongles zou de komende jaren goede groeikansen bieden. Wereldwijd zullen er volgend jaar naar verwachting 26 miljoen stuks worden verkocht, tegenover 20 miljoen dit jaar. Mobiele providers zouden ook steeds meer belangstelling voor het verkopen van dongles hebben, omdat de 3g-abonnementen en het met 3g gegenereerde dataverkeer een welkome inkomstenbron vormen naast de reguliere inkomstenstroom uit mobiele telefonie.

Nokia heeft al eens eerder geprobeerd om laptops met 3g-technologie aan mobiele netwerken te koppelen. Het zocht daartoe in 2006 samenwerking met Intel. De twee ontwikkelden een 3g-module die deel uit zou moeten maken van het Centrino-platform, maar de twee partijen besloten begin 2007 om de samenwerking te staken. Volgens de chipmaker zou de vraag naar 3g-ondersteuning destijds onvoldoende zijn.KPN-klanten in Zuidoost-Nederland kunnen mogelijk niet bellen, sms'en en internetten op hun telefoon of laptop. De provider kampt in die regio met een storing. De duur en oorzaak van de storing is vooralsnog onbekend, zegt de provider.De storing begon dinsdagochtend vroeg, zo blijkt uit het storingstopic op GoT, waar getroffenen hun ervaringen delen. De storing lijkt zich te concentreren in Limburg en een deel van Noord-Brabant, blijkt uit de meldingen. KPN bevestigt de storing op de eigen website.

Niet alleen klanten van KPN, maar ook van providers die op het netwerk van KPN opereren lijken getroffen door de storing. Veel klanten van Hi hebben zich ook gemeld in het topic. Het is onduidelijk wanneer klanten weer via het mobiele netwerk van KPN kunnen bellen, sms'en of internetten. De provider adviseert klanten hun toestel uit- en dan weer in te schakelen om te kijken of het bereik is hersteld.Update 16:04: KPN meldt dat de storing is opgelost, nadat vanaf half elf vanochtend veel mensen alweer bereik hadden. De oorzaak lag bij een softwareprobleem in de centrale van Eindhoven.Een eigenaar van een Dell Mini 9 was niet tevreden met de muis en het toetsenbord als enige invoermethodes en besloot aan het beeldscherm van zijn netbook touchscreen-functionaliteiten toe te voegen.

Dell brengt, evenals vele andere fabrikanten dat inmiddels doen, een variant van een op een Atom gebaseerde netbook uit. De laptops zijn voorzien van een 8,9"-beeldscherm met 1024x600 pixels, maar een van de eigenaars van de kleine laptops was hiermee niet tevreden. De man, die onder de naam Deldotb zijn bevindingen met Dells netbook deelt, kocht via eBay een touchscreen. Het scherm is feitelijk alleen een digitizer die voor het beeldscherm geplaatst moet worden en via usb wordt uitgelezen.Het scherm heeft drivers voor Linux, Windows en OS X: de netbook die Deldotb aanpaste, draait Ubuntu. Om welk touchscreen het precies gaat, heeft Deldotb nog niet beschreven, maar hij geeft wel aan dat het voorzetscherm niet aan zijn verwachtingen voldoet: de gevoeligheid laat te wensen over en onder Linux vertonen de drivers wat eigenaardigheden. De usb-connector voor het touchscreen kan intern op het moederbord worden aangesloten, maar de modder durfde dit niet aan en koos ervoor een externe usb-poort te gebruiken. Een uitgebreid verslag van de mod zou nog volgen, zo belooft Deldotb, maar in essentie wijkt deze aanpassing niet af van het toevoegen van een touchscreen aan een Eee PC.

Flatfee-abonnementen voor mobiel internet zullen op termijn verdwijnen. Dat voorspelt een hoogleraar. Intensieve gebruikers van mobiel internet zullen meer moeten gaan betalen om de uitbreiding van 3g-netwerken te bekostigen.Het dataverkeer op de Nederlandse mobiele netwerken is afgelopen jaren vervijftigvoudigd en daardoor wordt het model van flatfee-abonnementen op den duur onhoudbaar, zegt Erik Fledderus, hoogleraar draadloze technologie aan de TU Eindhoven. Op dit moment bieden alle providers voor een bedrag rond tien euro onbeperkt internet aan op smartphones en mobieltjes. Voor laptops kost het abonnement al snel rond 30 of 40 euro, terwijl die abonnementen vaak niet onbeperkt zijn.Fledderus vergelijk de toename van het dataverkeer op 3g-netwerken met de drukte op de weg: "Je legt er asfalt bij, maar dan ontstaan er weer nieuwe files." Daarom moeten mobiele internetters volgens hem gaan 'rekeningrijden', oftewel betalen naar rato van gebruik. Tot een paar jaar geleden was dat overigens ook de praktijk.

Een belangrijke reden voor de toename van het dataverkeer is echter dat flatfee-abonnementen het mogelijk maken om de kosten in de hand te houden. Bovendien hebben smartphones in de afgelopen jaren betere browsers gekregen en zijn ze over het algemeen gebruiksvriendelijker geworden. Er worden ook veel meer smartphones verkocht dan enkele jaren geleden.Overigens hebben de Nederlandse providers momenteel allemaal al meerdere abonnementen in hun assortiment: T-Mobile varieert met snelheden, KPN heeft een gelimiteerd abonnement tegen een lagere prijs en Vodafone biedt tegen een meerprijs tethering aan bij internetabonnementen voor smartphones. Daarmee kan de internetverbinding van de smartphone ook gebruikt worden om met een laptop het internet op te gaan.Elitegroup Computer Systems heeft de eerste moederborden met FM2-socket voor AMD's komende Trinity-apu's aangekondigd. Het gaat om een high-end-bord en vier moederborden voor lagere segmenten, waarvan de prijzen nog onbekend zijn.

AMD kondigde zijn Trinity-apu's half mei aan, maar voorlopig verschijnen de chips alleen als onderdeel in laptops. De desktopvarianten worden pas later dit jaar verwacht. Desondanks heeft ECS al vijf moederborden voor de apu's aan zijn assortiment toegevoegd. Het meest in het oog springend is de A85F2-A Deluxe. Dit is een atx-bord met FM2-socket die over twee pci-e 2.0 x16-sleuven en drie pci-e 2.0 x1-slots beschikt, naast nog eens twee pci-slots.Er zijn zeven sata600-interfaces, een esata600-aansluiting, zes usb 3.0-poorten, acht usb 2.0-varianten en gigabitethernet aanwezig, naast hdmi, dvi en vga voor video-output. Het bord kan maximaal 64GB ddr3 huisvesten. Het bord maakt onderdeel uit van de NonStop-familie, wat betekent dat ECS extra solide materiaal gebruikt en andere functionaliteit heeft toegevoegd om de levensduur te verlengen. Naast de A85F2-A Deluxe heeft ECS ook de A75F2-A2, A75F2-M2, A55F2-A2 en A55F2-M3 aangekondigd. Dit zijn ook moederborden die opgetrokken zijn rond de FM2-socket, maar over minder uitgebreide features beschikken. Wanneer de producten daadwerkelijk in de winkel verschijnen en wat ze dan gaan kosten is niet bekend.http://www.accu-fabriek.com/asus.html

Hitachi heeft een reeks solid state drives voor zakelijke en server-toepassingen uitgebracht. De nieuwe Ultrastar-serie werkt echter niet met slc-geheugen, zoals gebruikelijk, maar met het goedkopere mlc-geheugen.De Ultrastar SSD400M-serie van Hitachi Global Storage Technologies is verkrijgbaar in capaciteiten van 200 en 400GB. Hitachi maakt gebruik van Intels mlc-geheugenchips, die het bedrijf volgens een 25nm-procedé vervaardigt. De door Hitachi GST gebruikte chips zijn niet de doorsnee mlc-chips die Intel in zijn consumenten-solid state drives gebruikt, maar zogeheten emlc-chips, ofwel enterprise-grade multilevel cell-geheugen. Dat moet een langere levensduur hebben dan normaal mlc-geheugen; op de 400GB-drives zou 7,3PB aan data geschreven kunnen worden.