Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Envoyer ce Blog à un ami | Avertir le modérateur

16/02/2017

Accu Asus A42-U53

De end-of-life-status die de processors deze week hebben gekregen komt niet als een verrassing; de betreffende Core-i3-modellen worden al sinds begin 2011 aangeboden, en zijn dus al twee jaar oud. De Pentium- en Celeron-chips werden in de loop van 2011 uitgebracht en hebben dus in Intels ogen ook hun langste tijd gehad. Bovendien lijkt Haswell, de volgende generatie Intel-chips, in de eerste helft zijn opwachting te maken.In totaal stopt Intel met de productie van 28 processors, waaronder ook één model uit de Core i5-serie. Het uitfaseren van de Celeron G4xx-processors betekent voor Intel het einde van de fabricage van singlecore-cpu's voor desktops. De eenvoudigste Ivy Bridge-Celeron voor de desktop heeft momenteel namelijk al twee rekenkernen. Voor embedded apparatuur en laptops blijft Intel nog wel singlecores produceren. De betreffende 28 processors zullen nog wel even leverbaar blijven; tot 23 augustus kunnen ze nog besteld worden.

Zoals verwacht heeft Sony eind vorige week een terugroepprogramma voor de accu's van zijn eigen Vaio-laptops afgekondigd. De actie zou alleen notebooks betreffen die in Japan en China zijn verkocht; Sony zou daar 90.000 accu's willen vervangen. Sinds in juni de eerste berichten over spontaan ontbrandende Dell-laptops opdoken, moesten in totaal al 9,6 miljoen verdachte batterijen worden vervangen. Naast Dell moesten onder andere Apple, IBM/Lenovo, Toshiba en Fujitsu recallprogramma's voor gevaarlijke LiIon-accu's organiseren, die allemaal door Sony zijn geproduceerd.

Het bedrijf moest bovendien bevestigen dat het een 'memo' van Toshiba heeft ontvangen, waarin dat bedrijf Sony aansprakelijk stelt voor merkschade die het gevolg zou zijn van de brakke batterijen. Sony rekent inmiddels op een kostenpost van 51 miljard yen oftewel 340 miljoen euro voor vervanging van de heethoofdige accu's. Als echter ook vervolgschade vergoed moet worden, kan dat bedrag nog flink oplopen. De Japanners lieten weten dat een herziening van de winstverwachting aanstaande is, waarop de aandelenkoers van Sony wederom enkele procenten daalde. Momenteel rekent het bedrijf officieel nog op een winst van 1,1 miljard dollar voor het boekjaar 2006, maar de analisten van Morgan Stanley zeggen dat 458 miljoen dollar waarschijnlijk dichter bij de waarheid ligt.

Bij TT Hardware heeft men wat gegevens opgeduikeld over een vergelijking tussen een Toshiba laptop met de nieuwe Geforce4 GO chip en een Dell laptop met een Mobility Radeon M7. De vergelijking is niet helemaal eerlijk omdat de eerstgenoemde laptop een 1066Mhz processor heeft en de Dell 1133Mhz. De hoeveelheid geheugen was wel gelijk. Hoewel een directe vergelijking dus niet helemaal opgaat kun je wel voorzichtige conclusies trekken uit de 3DMark2001 scores die vermeld worden. Omdat de ATi chip 64MB geheugen tot zijn beschikking heeft, is deze natuurlijk in het voordeel en dat blijkt ook uit onderstaande cijfers:Verder lieten OEM's weten dat de nVidia chip bijna twee keer zoveel stroom verbruikt en dat er ook een 64MB versie van de Geforce4 Go zal verschijnen. Een uitgebreide test op twee identieke laptops zou dan moeten uitwijzen wie de winnaar van deze strijd is.

Hewlett-Packard heeft vandaag bekendgemaakt dat de afdeling voor handheld apparaten afgescheiden wordt van de overige divisies. HP doet dit om beter te kunnen profiteren van de groeiende markt voor mobiele communicatieapparaten die telefoon-, kalender- en e-mailfuncties combineren. De verkoop van traditionele pda's is de afgelopen jaren gestaag gedaald, terwijl multifunctionele handhelds zoals HP's eigen iPaq hw6500-serie juist een stijgende populariteit kende. De nieuwe afdeling zal geleid worden door David Rothschild, die eerder werkzaam was voor Sun Microsystems en Netscape. Door de scheiding zal HP uit vier divisies komen te bestaan: handheld apparaten, laptops, desktopsystemen en workstations.HTC ontwikkelt een Android-toestel met een 4,3"-scherm en ondersteuning voor de 4g-techniek wimax. Het toestel, met de codenaam Supersonic, zou draaien op een 1GHz-chipset uit de Snapdragon-lijn. Verder is er weinig bekend over het toestel.Het toestel heeft een scherm van 480x800-pixels en een scherm dat 65.000 kleuren kan weergeven, zo blijkt uit informatie die Tweakers.net verkreeg. De Supersonic zou draaien op Android 2.1 en HTC's eigen Sense-interface meekrijgen, schrijft Engadget. Het toestel zal ook in Europa worden uitgebracht.

HTC bracht tot nu toe één wimax-toestel uit: de Max 4G, bedoeld voor de Russische markt. Het toestel was een aangepaste versie van de Touch HD. Wimax strijdt samen met lte om de vraag welk van deze protocollen de nieuwe 4g-standaard zal worden. Doordat onder meer Nokia, T-Mobile, KPN en veel andere bedrijven al een voorkeur voor lte hebben uitgesproken, lijkt het erop dat wimax die strijd zal verliezen of alleen in een nichemarkt zal overleven.Nederland kent één commercieel wimax-netwerk: provider Aerea biedt in Amsterdam internet via wimax aan, al kan dat alleen nog in combinatie met een laptop gebruikt worden. Het is onduidelijk of de Supersonic de door Aerea gebruikte wimax-frequentie ondersteunt; de Max 4G deed dat in ieder geval niet.

Het aantal gebruikers dat de dienst alleen via een telefoon gebruikt steeg afgelopen maanden van 83 miljoen naar 102 miljoen. Facebook laat zich er niet over uit waar die groei vandaan komt, maar vermoedelijk zitten daar veel gebruikers uit ontwikkelingslanden tussen: in Afrika is Facebook een van de populairste sites om op telefoons te bezoeken, terwijl desktops en laptops daar veel minder gangbaar zijn.Het cijfer komt uit een eigen document van Facebook, dat voor de Amerikaanse overheid moet worden aangeleverd omdat het bedrijf beursgenoteerd is. De mobiele gebruikers vormen een bedreiging voor de toekomstige winstgevendheid van het sociale netwerk, omdat Facebook aan mobiele gebruikers lang niet zoveel geld verdient als aan gebruikers op de desktop: op het kleinere scherm van de telefoon passen bijvoorbeeld minder advertenties. Wel werkt Facebook aan het integreren van advertenties in de stream van gebruikers.

Ondanks het grote gebruik van Facebook op telefoons, klagen gebruikers nog altijd steen en been over de trage applicaties voor smartphones. Het sociale netwerk gaat zijn iPhone-app daarom volledig herschrijven: een nieuwe versie moet in de komende maanden al verschijnen. Facebook-ceo Mark Zuckerberg toonde zich overigens afkeurend tegenover het gerucht dat Facebook samen met HTC een eigen telefoon zou maken: het zou volgens Zuckerberg 'niet logisch' zijn om dat te doen.Facebook heeft al meerdere manieren gezocht om zijn aanwezigheid op telefoons te vergroten: zo kunnen fabrikanten, vermoedelijk tegen betaling, een knop met Facebook-logo op telefoons zetten. Onder meer HTC deed dat vorig jaar met de ChaCha. Sony integreert Facebook-diensten in zijn Android-skin. Ook krijgt de iPhone met iOS 6 Facebook-integratie.

Crucial heeft zijn nieuwe V4-ssd's aangekondigd die bedoeld zijn voor gebruikers met een systeem dat geen ondersteuning voor sata-600 heeft. De ssd's hebben door hun sata-300-interface geen hoge prestaties, maar de prijs is dan ook relatief laag.Crucial mikt met de V4-lijn naar eigen zeggen op gebruikers die een laptop of pc hebben die voor 2011 gekocht is en die daarom hoogstwaarschijnlijk geen ondersteuning heeft voor de sata-600-standaard. Moderne ssd's zouden volgens de fabrikant overkill zijn in een dergelijk systeem, maar de tragere V4-schijven zouden voor deze gebruikers een goede vervanger zijn van hun traditionele harde schijf.Het 256GB-model kan volgens de fabrikant sequentiële lees- en schrijfsnelheden halen van respectievelijk 230MBps en 190MBps; de snelheid die in de praktijk wordt gehaald is nog niet bekend. Modellen met lagere capaciteit hebben minder kanalen naar het nand-geheugen en zijn in de praktijk wat trager. De ssd's maken gebruik van Microns 25nm-flashchips, maar welke ssd-controller voor de aansturing van het geheugen gebruikt wordt, is niet bekend.

Micron levert de schijven zowel los als in een pakket met een verloopkabel van sata naar usb. De schijven zijn per direct verkrijgbaar en prijzen variëren van ongeveer 45 euro voor het 32GB-model tot 170 euro voor de variant met 256GB. Daarmee zijn de V4-ssd's niet veel goedkoper dan modellen van concurrenten die wel van een sata-600-aansluiting voorzien zijn, en dus hogere snelheden kunnen behalen.De Free Software Foundation is een petitie gestart tegen de mogelijke gevolgen van de 'secure boot'-mogelijkheid waar Windows 8 van gebruik gaat maken. De vrees is dat computerfabrikanten onder druk van Microsoft andere OS'en niet laten opstarten.Secure boot-zorgenHoewel Microsoft ontkent dat het gebruik van de secure boot-optie in uefi door Windows 8 de gebruiker zal beperken in zijn keuzevrijheid, stelt de Free Software Foundation dat zij ernstig bezorgd zijn over de nieuwe feature. De stichting verklaart dat gebruikers bij secure boot niet zelf kunnen aangeven welke software zij vertrouwen omdat het systeem gebruikmaakt van cryptografische sleutels die uitsluitend door softwarefabrikanten aangemaakt kunnen worden.

Ook bestaat volgens de organisatie de kans dat computerfabrikanten niet de mogelijkheid gaan geven om de secure boot-functie in bios-opvolger uefi uit te schakelen, waardoor een besturingssysteem als Linux niet gestart kan worden en de gebruiker dus alleen Windows kan booten. Linux krijgt waarschijnlijk geen ondersteuning voor de feature, beweerde Red Hat eerder, omdat dit in strijd met de gpl-voorwaarden zou zijn.De FSF, die dit scenario restricted boot noemt, roept dan ook het publiek op om een petitie te tekenen. Daarin worden computerfabrikanten opgeroepen om in elke uefi-implementatie de mogelijkheid te bieden om het secure boot-mechanisme uit te schakelen of om een alternatieve methode te bieden waarmee niet-Windows-besturingssystemen gestart kunnen worden. Mochten hardwarefabrikanten dit nalaten, dan stelt de FSF dat zij hun volgers zullen adviseren om dergelijke pc's en laptops niet te kopen.De Japanse firma Logitec heeft een usb-dongle voor dualband-wifi uitgebracht die brutodoorvoersnelheden tot 450Mbps zou behalen. Daarvoor gebruikt de dongle, die compatibel is met de standaarden 802.11a/b/g/n, een uitklapbare antenne.http://www.accu-fabriek.com/dell.html

Akku Dell 0m911g

Allerdings geht es Festo bei den Ameisen nicht nur um den Roboter selbst - so gelungen der auch ist -, sondern um das Schwarmverhalten: Die Ameisen sind bekannt dafür, dass sie zusammenarbeiten und im Kollektiv in der Lage sind, eine Aufgabe zu lösen, sagt Knubben. Das haben die Entwickler nachgebildet: Die Roboter können sich lokalisieren, sie kommunizieren und können sich koordinieren. Das soll auf Industriesysteme übertragen werden.Natürlich muss man sich das im übertragenen Sinne vorstellen: Im Kontext der Industrieautomatisierung werden keine Ameisen arbeiten, sagt Knubben. Es werden hochkomplexe, hoch integrierte Subsysteme durch Vernetzung und entsprechende dezentrale Intelligenz zusammenarbeiten und so die Produktivität steigern. Eingesetzt werden sollen diese Algorithmen in der Fabrik der Zukunft, der sogenannten Industrie 4.0. Eines der Ziele ist, auf Produktionsstraßen auch individuelle Produkte herzustellen, bis hinunter zum Einzelstück. Die Komponenten der Fertigungsanlagen müssen sich dann jeweils auf ein Einzelstück einstellen und sich abstimmen. Das wird die Aufgabe der Ameisen-Algorithmen.

Die Roboterameisen sind ein Produkt des Bionic Learning Network. Ziel des Forschungsprojekts, an dem neben Festo noch weitere Unternehmen sowie mehrere Forschungseinrichtungen beteiligt sind, ist es, von der Natur zu lernen, um effizientere technische System zu bauen. Die Entwickler suchen nach Tieren, die etwas besonders gut können, sagte Knubben im vergangenen Jahr. Da zeigte Festo auf der Hannover Messe ein robotisches Känguru, das die energieeffiziente Fortbewegungsart des natürlichen Vorbilds nachahmte. Gern zeigen die Schwaben auch Flugroboter, wie etwa 2013 eine Libelle oder 2011 eine Möwe.Panasonics Action-Kamera HX-A1 mit einem Gewicht von 45 Gramm erinnert an eine Taschenlampe. Das stabförmige Gehäuse kann an einem Stirnband getragen und durch einen Zusatzakku verlängert werden. Die Panasonic hat mit der HX-A1 eine kleine Action-Kamera vorgestellt, die in Full-HD in 30p aufnimmt. Sie ist staubdicht sowie stoß- und wasserfest in einer Tauchtiefe von bis zu 1,5 Metern. Wer auf die Höchstauflösung verzichtet und mit 720p filmt, kann 60 Bilder pro Sekunde aufzeichnen. Der Aufnahmemodus mit 120 Bildern pro Sekunde bei einer Auflösung von 848 x 480 Pixeln ist für Zeitlupen-Aufnahmen gedacht.

Die stabförmige Kamera ist so klein, dass sie an einem Stirnband seitlich am Kopf getragen werden kann. Über WLAN lässt sie sich mit Smartphones und Tablets verbinden, um zum Beispiel das Bild zu kontrollieren, denn ein Sucher hat in der HX-A1 keinen Platz. Per WLAN kann die Kamera sich mit einigen Panasonic-Camcordern mit WLAN-Funktion verbinden, um eine Picture-in-Picture Aufnahme zu erstellen. Die beiden Aufnahmen fügen sich so ineinander. Wer will, kann den beiliegenden Infrarotfilter davorschrauben und auch ohne sichtbares Licht aufnehmen, muss sich allerdings eine Infrarot-Lampe besorgen. Der Akku soll eine Laufzeit von 80 Minuten haben. Darüber hinaus gibt es einen Zusatzakku, der einfach hinten an die Kamera geschraubt wird.Die Panasonic-Action-Kamera misst 26 x 26,0 x 83,1 mm. Für sie wird ein breites Zubehörsortiment angeboten, das eine Befestigung der Kamera an Helmen und Brillen ermöglicht. Auch ein Gurtadapter zur Fixierung der Kamera an einem Karabiner oder einem Gurt und eine Kopfhalterung (links oder rechts tragbar) und eine Schirmmützenhalterung sind lieferbar. Natürlich gibt es auch einen Saugnapf und eine Lenkerhalterung.

Olympus hat mit der Tough TG-4 eine widerstandsfähige Kompaktkamera vorgestellt, die mit einem - bei dieser Kategorie eher seltenen - lichtstarken Objektiv ausgerüstet ist. Ohne Zusatzgehäuse kann sie bis 15 Meter tief tauchen. Besonders interessant ist ihr Makromodus. Die Olympus Tough TG-4 ist eine Kompaktkamera mit einem fest eingebauten Objektiv, das eine Brennweite von 25-100 mm bei f/2 im Weitwinkelbereich und f/4,9 im Telebereich hat. Im Makromodus kann zur Verbesserung der Schärfentiefe ein automatisiertes Focus-Stacking betrieben werden. Olympus verbaut einen 1/2,3-Zoll-CMOS-Sensor mit einer Auflösung von 16 Megapixeln, der zwischen ISO 100 bis 6.400 betrieben werden kann. Auf der Rückseite prangt ein Display mit 3 Zoll (7,62 cm) großer Bilddiagonale, das allerdings eine vergleichsweise niedrige Auflösung von 460.000 Punkten aufweist.Die TG-4 soll ohne Zusatzgehäuse bis zu einer Tauchtiefe von 15 Metern arbeiten und Stürze aus 2 Metern Höhe überstehen. Ein eingebautes Manometer soll helfen, die Tauchtiefe nicht zu überschreiten. Frostige Temperaturen bis minus 10 Grad sollen ebenfalls unproblematisch sein.

Eine besonders interessante Funktion ist der Makromodus. Er bietet sowohl Focus Stacking als auch Focus Bracketing. Die Stackingmethode variiert die Scharfeinstellung zwischen mehreren, automatisch ausgelösten Aufnahmen und bringt die Bilder dann so übereinander, dass sie eine durchzeichnete Schärfe aufweisen.Der Focus-Bracketing-Modus macht im Prinzip das Gleiche, lässt jedoch das Zusammensetzen am Ende weg. Der Fotograf kann so im Nachhinein das Bild aussuchen, dessen Schärfepunkt ihm am besten gefällt. Mit dem Mikroskop-Modus lassen sich Motive 6,9-fach oder 13,8-fach vergrößern. Olympus hat zudem eine Unterwasser-HDR-Funktion eingebaut, die verhindern soll, dass Aufnahmen der Meeresflora- und Fauna blaustichig oder fad aussehen. Videos lassen sich in 1.080p drehen.Die TG-4 verfügt über WLAN und GPS und speichert nicht nur im JPEG-, sondern auch im Rohdatenformat. Als Zubehör stehen ein Weitwinkel- und Telekonverter und ein Makrolicht zur Verfügung. Auch ein Tauchgehäuse für Wassertiefen von 45 Metern gibt es gegen Aufpreis.Die Olympus Tough TG-4 misst 111,5 x 65,9 x 31,2 mm und wiegt mitsamt Akku und Speicherkarte 247 Gramm. Sie soll ab Mai 2015 in schwarz oder rot für rund 400 Euro erhältlich sein.

Der Audi R8 e-tron hat im Vergleich zum Tesla S einen großen Nachteil, auch wenn er fast genauso schnell ist und eine ähnliche Reichweite aufweist. Er ist derzeit nur eine Studie, die Audi anlässlich der CES Asia vorstellt.Das Fahrzeug mit zwei Elektromotoren mit insgesamt 340 kW Leistung erreicht 100 km/h in 3,9 Sekunden und soll eine Reichweite von 450 km aufweisen. Das interessanteste Feature nennt Audi pilotiertes Fahren und meint damit, dass das Auto sich auch ohne Hilfe des Fahrers im Verkehr orientieren kann. Die Höchstgeschwindigkeit liegt je nach Bereifung bei 210 beziehungsweise 250 km/h. Der Akku wurde T-förmig im Mitteltunnel und hinter der Fahrgastzelle untergebracht, was den Schwerpunkt senkt. Audi setzt auf eine Hochvoltbatterie auf Lithium-Ionen-Basis, die eine Kapazität von 92 kWh ausweisen soll. Die Energiedichte liegt bei 154 Wh/kg und soll eine Reichweite von 450 km aufweisen. Die Vollladung soll in weniger als zwei Stunden erfolgen.

Darüber hinaus besitzt das Fahrzeug noch eine Besonderheit: Ein Torque-Vectoring-Differenzial verteilt die Kraft des Antriebs auf die Hinterräder - und zwar so, dass durch unterschiedliche Momentverteilung diese auf das jeweilige Rad besser verteilt werden kann. So kann ein agiles, aber auch stabiles Fahrverhalten erzielt werden.Um sich auf der Straße selbst orientieren zu können, wurden dem R8 e-tron ein Laserscanner zur Abstandsmessung, mehrere Videokameras sowie Ultraschall- und Radarsensoren an Front und Heck verpasst. Audi nennt das unterstützte Fahren derzeit pilotieren. Das heißt, dass der Fahrer sich nicht mit anderen Dingen beschäftigen darf, sondern stets eingriffsbereit sein muss. Audi-Forschungsvorstand Ulrich Hackenberg sieht das autonome Fahren als Technik der Gegenwart. Ab 2017 will Audi im Oberklassemodell A8 die Technik in einer ersten Ausbaustufe anbieten.

Audi hat auf der CES Asia 2015 eine neue Studie des elektrisch betriebenen Sportwagens R8 e-tron vorgestellt, der auf Wunsch des Fahrers autonom fahren kann. 340 kW Leistung und die Reichweite von 450 km rücken das Fahrzeug in die Nähe des Tesla S. Doch ein großer Unterschied trennt die Rivalen. Der Audi R8 e-tron hat im Vergleich zum Tesla S einen großen Nachteil, auch wenn er fast genauso schnell ist und eine ähnliche Reichweite aufweist. Er ist derzeit nur eine Studie, die Audi anlässlich der CES Asia vorstellt.Das Fahrzeug mit zwei Elektromotoren mit insgesamt 340 kW Leistung erreicht 100 km/h in 3,9 Sekunden und soll eine Reichweite von 450 km aufweisen. Das interessanteste Feature nennt Audi pilotiertes Fahren und meint damit, dass das Auto sich auch ohne Hilfe des Fahrers im Verkehr orientieren kann. Die Höchstgeschwindigkeit liegt je nach Bereifung bei 210 beziehungsweise 250 km/h.

Der Akku wurde T-förmig im Mitteltunnel und hinter der Fahrgastzelle untergebracht, was den Schwerpunkt senkt. Audi setzt auf eine Hochvoltbatterie auf Lithium-Ionen-Basis, die eine Kapazität von 92 kWh ausweisen soll. Die Energiedichte liegt bei 154 Wh/kg und soll eine Reichweite von 450 km aufweisen. Die Vollladung soll in weniger als zwei Stunden erfolgen.Darüber hinaus besitzt das Fahrzeug noch eine Besonderheit: Ein Torque-Vectoring-Differenzial verteilt die Kraft des Antriebs auf die Hinterräder - und zwar so, dass durch unterschiedliche Momentverteilung diese auf das jeweilige Rad besser verteilt werden kann. So kann ein agiles, aber auch stabiles Fahrverhalten erzielt werden.Um sich auf der Straße selbst orientieren zu können, wurden dem R8 e-tron ein Laserscanner zur Abstandsmessung, mehrere Videokameras sowie Ultraschall- und Radarsensoren an Front und Heck verpasst. Audi nennt das unterstützte Fahren derzeit pilotieren. Das heißt, dass der Fahrer sich nicht mit anderen Dingen beschäftigen darf, sondern stets eingriffsbereit sein muss. Audi-Forschungsvorstand Ulrich Hackenberg sieht das autonome Fahren als Technik der Gegenwart. Ab 2017 will Audi im Oberklassemodell A8 die Technik in einer ersten Ausbaustufe anbieten.http://www.akku-fabrik.com/dell.html

15/02/2017

Accu ASUS N53JL

De nanobuizen die door de Illinois-medewerkers werden gebruikt, zijn zowel enkel- als meerwandige koolstofbuizen. De buisjes werden bevestigd aan metalen contactpunten en het phase change-materiaal werd in zogeheten nanogaps, of kleine onderbrekingen in de buisjes, aangebracht. Een toplaagje siliciumoxide werd gebruikt om de levensduur van de constructies te verlengen. Uit metingen bleek dat de stroom die nodig is om de toestandsveranderingen teweeg te brengen tussen de 1 en 8 micro-ampère bedraagt. Dat zou twee ordegroottes minder zijn dan in opstellingen met metaaldraden.De lagere schakelstromen worden vooral mogelijk gemaakt door de zeer kleine phase change-bits die het systeem van de Amerikanen mogelijk maakt; alleen het materiaal tussen de nanogaps moet van toestand veranderen. Het zuinige phase change-geheugen zou in de toekomst kunnen worden ingezet in draagbare apparatuur zoals mobiele telefoons, laptops en tablets.

Met de OptiBay Hard Drive van MCE, een Amerikaanse fabrikant van Apple-accessoires, kan een extra harde schijf in een Macbook worden geplaatst. De OptiBay neemt de plaats van de de optische drive in de Apple-laptops in.De OptiBay Hard Drive wordt geleverd zonder harddisk, zodat de koper zelf een 2,5-hdd met een maximale capaciteit van - op dit moment - 500GB kan uitkiezen. Fabrikant MCE Technologies produceerde al eerder adapters waarmee de optische drive van Powerbooks door een harde schijf vervangen kon worden. Inmiddels heeft het Californische bedrijf ook voor de Macbook en Macbook Pro een geschikte adapter ontwikkeld, die ook met de aluminium unibody-Macs functioneert.

MCE claimt dat het gebruik van de OptiBay Hard Drive, inclusief harde schijf, het gewicht van een Macbook of Macbook Pro met ruim honderd gram vermindert. De twee schijven van een Macbook met een Optibay kunnen in raid0 of raid1 of als jbod worden geconfigureerd. Als de tweede schijf als aparte drive gebruikt word, kan een backup van de andere hdd worden gemaakt met behulp van het meegeleverde BounceBack Express. Ook kan voor een dualboot-setup gekozen worden, omdat er vanaf een harde schijf in de OptiBay Hard Drive opgestart kan worden.De uitgebouwde optische drive kan via een optioneel meegeleverde behuizing als externe usb- of firewire-drive worden gebruikt. MCE levert de OptiBay Hard Drive, al dan niet met de externe behuizing voor de SuperDrive, als losse accessoire; de koper moet zelf voor het inbouwen zorgen. Wie een dergelijke operatie niet aandurft, kan de installatie ook door een van de MCE-servicecentra laten uitvoeren. In Nederland en België heeft MCE overigens geen vestigingen.

De tekorten aan lithium-ion-batterijen zullen waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar afnemen, zo heeft een manager van notebookbatterijfabrikant Simplo Technology verklaard.De tekorten ontstonden door een brand begin maart in een fabriek van het Zuid-Koreaanse LG Chem. Door het tekort aan li-ion-accu's konden veel hardwarefabrikanten niet voldoen aan de vraag naar laptops en umpc's. Zo meent Asus dat het meer Eee PC's had kunnen verkopen als er voldoende aanvoer van li-ion-accu's was geweest. Toch houdt het bedrijf vast aan het doel om 5 miljoen Eee PC's in 2008 te leveren. In oktober 2007 stokte bij Matsushita in Osaka ook al de productie van li-ion-batterijen wegens brand.Asus kwam onlangs nog in opspraak toen bleek dat productieversies van de nieuwe Eee PC 900 waren uitgerust met een kleinere accu dan waarover de testexemplaren beschikten die reviewers kregen toegestuurd. Het bedrijf besloot na de kritiek om de li-ion-accu's alsnog gratis om te wisselen.

Het verwachte grotere aanbod van de accu's in het derde kwartaal komt op een goed tijdstip, omdat in de Verenigde Staten dan weer de 'back-to-school'-acties beginnen. Veelal schaffen scholieren en studenten in die periode laptops aan voor hun werkzaamheden op school. Tot de productie weer goed op stoom komt, zullen de vele recent aangekondigde umpc's zoals de HP Mininote en de MSI Wind waarschijnlijk moeilijk leverbaar zijn.Onder meer de autoindustrie krijgt ook te maken met de tekorten. Zo heeft elke Tesla-elektrosportwagen 6831 li-ion-batterijen nodig, terwijl ook andere autofabrikanten zoals Smart werken aan elektrisch aangedreven vierwielers.De eerste Celeron- en Pentium-processors op basis van de Sandy Bridge-architectuur zijn opgedoken. De goedkope dualcoremodellen moeten het zonder hyperthreading en Turbo Boost doen en hebben een tdp van 65W.

De Pentium G850, G840, G620 en G620T zijn op 32nm geproduceerde dualcores zonder ondersteuning voor hyperthreading en met een L3-cache van 3MB. De G850, G840, G620 hebben kloksnelheden van respectievelijk 2,9GHz, 2,8GHz en 2,6GHz en een tdp van 65W. De igp draait op 850MHz, met een turbo naar 1100MHz. De G620T heeft een kloksnelheid van 2,2GHz, een lagere basiskloksnelheid voor de igp van 650MHz en een lagere tdp van 35W. Onbekend is wat de prijzen van de modellen worden, maar de verwachting is dat die bij afname van duizend stuks onder de 100 dollar blijft.De introductiedatum is ergens in het tweede kwartaal van dit jaar, maar de Chinese site Inpai wist een Pentium G840 te simuleren door onder andere de kloksnelheden van de Core i3-2100 te verlagen. Uit de tests blijkt dat de processor in theorie aanzienlijk beter presteert dan een gelijkgeklokte Pentium G6950.

Intel heeft de Celeron B810 aan zijn prijslijst toegevoegd. Deze dualcore voor fcpga-sockets voor laptops met 2MB L3-cache loopt op 1,6GHz en gaat bij afname van een partij van duizend stuks 86 dollar kosten. Dit is net zo duur als de Pentium P4500 en P4600. De kloksnelheden van die chips liggen hoger, maar waarschijnlijk hebben de verbeteringen van de Sandy Bridge-architectuur tot gevolg dat de prestaties van de B810 niet onderdoen voor die van de oudere Pentiums.AnandTech heeft een artikel gepubliceerd waarin vanuit het standpunt van een fanatieke pc-gebruiker wordt gekeken naar de gebruikerservaring die het Apple-platform biedt. In een eerder artikel bekeek Anand Lai Shimpi hoe een Apple PowerMac G5 presteert als werkstation ter vervanging van een reguliere pc. In dit tweede artikel bekijkt hij hoe een PowerBook 15 presteert als laptop in plaats van zijn Sony X505/SP-notebook.

Het artikel gaat over het algemeen weinig in op pure technische aspecten en zaken als benchmarks en concrete vergelijkingen vind je niet terug in dit artikel. Anand is van mening dat een Apple-laptop voor veel mensen interessanter is dan een Apple als werkstation, omdat laptops niet veel gebruikt worden voor het spelen van spellen. Dit laatste punt is namelijk een van de zwakke punten van Apple, aldus de auteur. Anand heeft de Apple PowerBook 15 gebruikt tijdens een reis naar Taiwan. Aan de orde komen zaken zoals het gebruik van MacOS X op een laptop met 15-scherm, wat uiteraard andere eisen aan het besturingssysteem stelt dan wanneer het wordt gebruikt als besturingssysteem op een dual-processor werkstation met 21 TFT-scherm.

Over de PowerBook is Anand erg tevreden. Zijn grootste (persoonlijke) bezwaar is dat de PowerBook een stuk zwaarder is dan zijn Sony laptop die hij normaliter altijd gebruikte. De Sony is echter ook een van de lichtste laptops die momenteel verkrijgbaar zijn, aldus Anand. Over de prestaties van de Apple laptop is de auteur ook erg tevreden. Hij had niet al te hoge verwachtingen aangezien hij op de Dual PowerMac G5 af en toe de prestaties van het besturingssysteem vond tegenvallen en hij dus veronderstelde dat dit op de G4 helemaal matig zou zijn. Het grootste minpunt vindt Anand de afwezigheid van een tweede muisknop, iets wat hij in het vorige artikel ook al aanwees als de belangrijkste zwakheid van Apple-systemen.

Hij gaat in het artikel, net als in het eerste artikel, in op allerlei handigheden die in MacOS X aanwezig zijn. Hierbij wordt naar het besturingssysteem gekeken vanuit het oogpunt van een Windows-gebruiker, aangezien bijvoorbeeld gebruikers van Linux veel punten van herkenning zullen tegenkomen, met name wanneer Anand de organisatie van het bestandssysteem bespreekt. Wanneer men geen bijzondere applicaties nodig heeft die alleen onder Windows werken is MacOS X volgens AnandTech een beter besturingssysteem dan Windows omdat veel kleine dingen net wat handiger geregeld zijn.Concluderend is het artikel voornamelijk bedoeld voor mensen die overwegen de overstap naar het Apple-platform te maken en die nu vrijwel uitsluitend met Windows hebben gewerkt. Het is duidelijk dat de auteur inmiddels een redelijk fanatieke Mac-aanhanger is geworden (wat ook op zijn weblog kon worden gevolgd) en er wordt geen directe vergelijking gemaakt met andere besturingssystemen zoals Linux en in mindere mate Windows.

Sygic heeft als eerste navigatiemaker software uitgebracht voor Maemo, de Linux-distro die draait op Nokia's smartphone N900. Het navigatiepakket van 1,8GB met kaarten kost bijna 60 euro. Nokia maakt zelf geen navigatie voor Maemo.Het was al langer bekend dat Sygic navigatiesoftware zou uitbrengen voor Maemo 5, maar nu is het programma ook te downloaden. Het programma Mobile Maps heeft kaarten voor Europa, Rusland en het Midden-Oosten aan boord. Nokia heeft standaard Ovi Maps op de N900 gezet, maar dat betreft een oude versie van de kaartensoftware.Sygic is de eerste aanbieder van navigatiesoftware op Nokia's Linux-platform Maemo 5. Het zal vermoedelijk ook de enige blijven: Nokia heeft aangekondigd dat Maemo 5 wordt samengevoegd met Moblin van Intel. Dit nieuwe OS, bedoeld voor smartphones, laptops en cartech, gaat MeeGo heten. De kans lijkt groot dat een volgende Linux-smartphone van Nokia de software niet kan draaien, omdat de chip waarschijnlijk een Intel is: Intel heeft voor smartphones de Moorestown-processor in zijn assortiment. LG maakte al een eerste toestel met deze processor, de GW990.http://www.accu-fabriek.com/powertool-accu.html