Blogs Lalibre.be
Lalibre.be | Créer un Blog | Envoyer ce Blog à un ami | Avertir le modérateur

13/02/2017

Accu Acer Aspire 5715Z

Microsoft bracht drie Service Packs uit voor Windows XP. Vooral Service Pack 2 was een belangrijke, die de veiligheid aanzienlijk verbeterde en ondersteuning voor wpa-beveiliging voor wifi en eenvoudiger verbinding met draadloze netwerken naar de software bracht. Na het verschijnen van het eerste Service Pack, probeerde Microsoft overigens organisaties te bewegen over te stappen op het nieuwe OS, omdat 73 procent van de pc's in 2002 nog oudere Windows-versies draaiden; niet bekend is om hoeveel Windows 95-systemen het ging, maar problemen van de omvang zoals nu bleven in ieder geval uit toen de support voor W95 eind 2002 stopte.Met Windows XP wilde Microsoft de overstap naar andere apparaten dan desktops en laptops maken en daarvoor werden de Mediacenter Edition en Tablet Edition in stelling gebracht. Die laatste zou niet alleen de Tablet-PC's aan moeten drijven, maar ook bijvoorbeeld de Ultra-mobile PC's: Microsofts idee in 2006 over hoe een tablet zou moeten zijn.

Een nieuw type apparaat waar Windows XP uiteindelijk op terecht zou komen en dat wel succesvol was, zij het van korte duur, was de netbook. Microsoft hield zijn OS echter uit nood in leven voor de netbook, omdat er geen alternatief was. Windows Vista kon namelijk niet soepel draaien op de goedkope en niet bepaald krachtige schootcomputers. Hiermee wekte Microsoft zelf de indruk dat Windows XP nog wel een lang leven beschoren was, al waren veel gebruikers ook niet happig op een overstap op het kritisch ontvangen Vista.Microsoft neemt afscheid van Windows XP, maar een massa koppige klanten niet. De reden dat het OS nog zoveel verstokte gebruikers kent, is waarschijnlijk dat hun computer het 'simpelweg doet'. De kans dat hun pc het op een dag niet meer doet, door bijvoorbeeld ransomware, neemt na 8 april echter enorm toe. Dat Windows XP bij zijn einde vooral bekend komt te staan als de software die als een magneet malware aantrekt, slachtoffers van identiteitsdiefstal maakt en voor uitbreiding van botnets zorgt, heeft het oude besturingssysteem niet verdiend.

ClippyOverigens eindigt ook de ondersteuning voor Office 2003 op dinsdag, waarmee Microsoft afscheid neemt van een iconisch karakter: de Office Assistant, oftewel Clippy.De op een paperclip gebaseerde raadgever deed zijn intrede met Office 97 en Office 2003 was de laatste versie waarin hij bewonderd kon worden. De assistent was onderwerp van spot en kritiek, ook intern bij Microsoft zelf. Hoeveel gebruikers Office 2003 nog heeft, is niet bekend.T-Mobile is begonnen met het aanbieden van lte-diensten. Zakelijke gebruikers kunnen een abonnement met de 4g-netwerktechnologie afnemen, al is de dekking nog beperkt. Vodafone is ook begonnen met het aanbieden van lte.

De telco heeft de nieuwe dienst niet groots aangekondigd, maar op de website is te lezen dat gebruikers met T-Mobile 26 de beschikking krijgen over een dongle voor de laptop waarin een lte-modem is verwerkt. Op een dekkingskaart is te zien dat klanten alleen in Den Haag, Rotterdam, Gorichem, Delft en Leiden kunnen beschikken over de 4g-technologie. Ook kunnen alleen zakelijke klanten een abonnement afnemen en moeten ze daarvoor 85 euro per maand betalen.Met het 4g-aanbod volgt T-Mobile concurrenten zoals Tele 2, KPN en Ziggo, die kortgeleden al begonnen met lte-abonnementen. Net als bij T-Mobile gaat het om een beperkte uitrol in enkele steden, waarbij alleen Tele 2 vooralsnog aankondigde zijn diensten ook aan consumenten aan te bieden.

Ook Vodafone heeft inmiddels zijn lte-aanbod op de site gezet. De telco biedt de 4g-dienst aan in de omgeving van Eindhoven en heeft een prijskaartje van 50 euro per maand, maar klanten moeten voor de usb-dongle ook nog 180 euro betalen. De downloadsnelheid is maximaal 40Mbps. Overigens lijken consumenten ook een abonnement af te kunnen nemen.Geen van de providers kondigde de nieuwe dienst groots aan, omdat ze met het lte-aanbod slechts willen voldoen aan de verplichtingen die door de overheid zijn opgelegd. Bij het vergaren van een licentie op de 2,6GHz-band stelde de overheid als eis dat voor 11 mei 4g kan worden geleverd, met dekking voor een gebied ter grootte van Amsterdam.Voor een landelijk dekkend netwerk en een uitgebreider consumentenaanbod moet waarschijnlijk nog tot 2014 worden gewacht. Providers gaan waarschijnlijk niet van de huidige 2,6GHz-band gebruikmaken om een landelijk dekkend netwerk te maken, maar proberen in plaats daarvan licenties te verkrijgen om lte op de 800MHz-, 900MHz- of 1800MHz-band aan te bieden.

De NOS heeft tijdens de wedstrijd Nederland - Denemarken 121.017 gelijktijdige live-streams verzorgd. Hiermee brak de omroep zijn eigen record van honderdduizend dat behaald werd tijdens de Olympische Spelen in 2008.Volgens de NOS werd het aantal van 121.017 simultane streams bereikt kort nadat het Nederlands Elftal zijn tweede doelpunt maakte in de wedstrijd tegen Denemarken. Vervolgens kon er geen nieuwe internetstream meer geopend worden op de site van de omroep. Van tevoren werd verwacht dat de cap op 180.000 gelijktijdige streams zou liggen. In totaal hebben op maandag meer dan een half miljoen unieke bezoekers de wk-website van de NOS bezocht en zijn er drie miljoen pageviews verwerkt.Het serveren van WK-streams zorgde op het hoogtepunt voor 2,3 miljoen hits per minuut op het NOS-platform, goed voor een piek van 121Gbps. Al voor de wedstrijd van Oranje werd gewaarschuwd dat providers het toegenomen netwerkverkeer tijdens de WK-wedstrijden niet aan zou kunnen. Uit een rondvraag van Tweakers.net bleek echter dat providers geen problemen verwachtten.

De twee resterende groepswedstrijden van het Nederlands Elftal zullen waarschijnlijk voor minder verkeer zorgen: deze worden 's avonds en in het weekend gespeeld. De internetstreams zijn alleen beschikbaar voor pc's en laptops. Mobieltjes krijgen geen toegang tot de wk-uitzendingen omdat de NOS hier niet de rechten voor bezit.Het Britse Ministerie van Justitie heeft informatie vrijgegeven over negen datalekken die zich in ruim een jaar tijd hebben voorgedaan, waarbij gegevens over circa 45.000 burgers mogelijk in verkeerde handen terecht zijn gekomen.Bij het ernstigste incident werden onbeschermde schijfjes met data over 27.000 werknemers bij toeleveranciers van het ministerie, zonder autorisatie aan een journalist getoond. De gegevens zijn niet zoekgeraakt of gestolen, zo benadrukt het departement in zijn jaarverslag. Dat gebeurde wel met een 'onvoldoende beveiligde' laptop, waarop details stonden over 14.000 mensen die nog een boete waren verschuldigd. Bovendien raakten gegevens op papier kwijt over ruim 3600 verdachten, inclusief hun vermeende delicten. In geen van deze gevallen werden de getroffen individuen op de hoogte gesteld. De politie werd wel ingelicht over de vermiste notebook.

Diefstal laptop persoonsgegevens 3 Daarnaast beschrijft het rapport nog een aantal kleinere gevallen van datalekken waarbij enkele tientallen tot honderden mensen werden getroffen. Volgens Computer Weekly gaat het bij een aantal van deze datalekken om usb-sticks die medewerkers van het ministerie hadden laten slingeren en die ze niet terug hebben kunnen vinden. In drie van de kleinere gevallen, waarbij ook laptops zoekraakten, werden de bewuste personen op de hoogte gesteld. Het ministerie zegt dat er van geval tot geval een risicoanalyse is uitgevoerd en op basis daarvan besloten is wie er over de lekken diende te worden ingelicht. Het departement zegt de veiligheid van zijn informatiesystemen continu in de gaten te houden en waar nodig te verbeteren.

De door de Britste justitie beschreven gegevensverliezen vallen overigens in het niet bij een blunder van de Britse fiscus eind vorig jaar, waarbij twee cd'tjes werden verloren met daarop fraudegevoelige gegevens over 25 miljoen kinderbijslaggerechtigden. Begin dit jaar werd bovendien een defensielaptop ontvreemd met daarop details over 600.000 Britten. Dit soort incidenten zijn koren op de molen van critici van plannen voor de centrale opslag van identiteits- en communicatiegegevens.De R510-laptop is voorzien van een 15,4"-breedbeeld-display met een resolutie van 1280 bij 800 pixels, een harde van schijf tussen de 120GB en 320GB, een dvd-brander (of in de plaats daarvan optioneel een Light Scribe-variant of blu-ray-lezer), een Intel GMA X4500-igp en ondersteuning voor 802.11a/b/g/n-wifi en bluetooth 2.0. Samsung levert de R510 alleen met Vista, waarbij de klant kan kiezen uit de Home Basic-, de Home Premium- en de Business-variant. De processor is niet benoemd, maar het wel duidelijk dat het er eentje is uit de familie van het Centrino 2-platform. In de goedkoopste uitvoering wordt de R510 geleverd met 1GB geheugen, maar dit kan uitgebreid worden naar 4GB.http://www.accu-fabriek.com/samsung.html

Akku Dell nt379

Der Akkutausch kostet allgemein 96,90 Euro. Er wird nur vorgenommen, wenn die Ladekapazität ausgehend von der Herstellerspezifikation bei 80 Prozent oder darunter liegt. Vollkommen zerstörte Uhren, die in viele Einzelteile zerborsten sind, repariert Apple nicht.In dieser Woche haben wir ausführlich über die Apple Watch berichtet, GTA 5 für den PC angespielt und den Facebook-Prozess in Wien beobachtet. Sieben Tage und viele Meldungen im Überblick.Neue Prozessoren, Sicherheitslücken, Netzpolitik-Diskussionen oder drohende Abmahnwellen: Rund 30 spannende Meldungen, Tests und Hintergrundartikel gehen bei Golem.de jeden Tag online - in einer Woche kommt einiges zusammen. Wer ein paar Tage nicht das Nachrichtengeschehen verfolgt oder den Überblick verloren hat, was am wichtigsten war, findet die Topmeldungen in unserem Wochenrückblick. Jeden Samstag heben wir jene Meldungen hervor, die besonders wichtig waren, viel diskutiert wurden und unsere Leser am meisten interessierten. Die wichtigsten Themen behandeln wir in etwas längeren Beiträgen mit mehr Tiefe, dann folgen kurz und knapp fünf bis zehn Kurzmeldungen.

Zu den im Video erwähnten Nachrichten finden sich an dieser Stelle auch die weiterführenden Links, für jene, die sich in ein Thema vertiefen möchten.Tchibo bietet Samsungs neues Galaxy S6 heute in limitierter Menge für 600 Euro an - anstelle der üblichen 700 Euro. Im Preis inbegriffen ist ein Tarif für 20 Euro im Monat, der allerdings monatlich und auch sofort gekündigt werden kann. In Tchibos Onlineshop gibt es ab heute 10 Uhr Samsungs aktuelles Top-Smartphone Galaxy S6 in der 32-GByte-Version für 600 Euro. Der empfohlene Verkaufspreis liegt bei 700 Euro, Käufer können also 100 Euro sparen. Bei Onlinehändlern ist das Gerät aktuell noch kaum günstiger als 700 Euro. Das Gerät geht heute offiziell in den Verkauf. Wer sich das Galaxy S6 bei Tchibo kauft, schließt gleichzeitig einen Mobilfunkvertrag ab. Dieser kostet 20 Euro im Monat und beinhaltet eine Flatrate in alle deutschen Netze und 1 GByte Datenvolumen. Der Versand einer SMS kostet neun Cent. Wer den Vertrag nicht benötigt, kann ihn jederzeit zum Monatsende kündigen.

Dies sollte auch direkt nach dem Kauf möglich sein, einen Monat lang müssen Käufer den Vertrag aber offenbar mindestens bezahlen. Damit sinkt die Kostenersparnis auf 80 Euro, was aber am Veröffentlichungstag immer noch ein gutes Angebot ist. Ob das Galaxy S6 anschließend mit jeder anderen SIM-Karte problemlos nutzbar ist, hat Golem.de bei Tchibo angefragt.Tchibo hat nach eigenen Angaben nur eine "streng limitierte" Anzahl an Geräten im Angebot, wie viele es letztlich sind, ist unbekannt. Wer das Galaxy S6 in der 32-GByte-Version haben möchte, sollte sich also besser beeilen.Samsung hatte das Galaxy S6 auf dem Mobile World Congress (MWC) 2014 vorgestellt, im Test von Golem.de hat das Smartphone sehr gut abgeschnitten. Mit dem Galaxy S6 hat Samsung erstmals bei einem Top-Smartphone auf ein Kunststoff-Gehäuse verzichtet, dafür kommen Metall und Glas zum Einsatz.

Das Galaxy S6 hat einen 5,1 Zoll großen Bildschirm mit einer Auflösung von 2.560 x 1.440 Pixeln, im Inneren arbeitet ein schneller Exynos-Prozessor mit acht Kernen. Die Kamera hat eine Auflösung von 16 Megapixeln. Weggefallen ist der Steckplatz für Micro-SD-Karten, auch der Akku ist nicht mehr wechselbar.Mit dem 70D hat Tesla eine neue Version des Tesla S angekündigt, die das neue Einstiegsmodell markiert. Der Akku erhält 70 kWh Kapazität, was der Reichweite zugutekommt. Der 70D erhält zudem einen Allradantrieb und andere neue Funktionen. Dafür wird er teurer. Tesla Motors verbessert das Einstiegsmodell der Tesla-S-Serie. Der Tesla 70D wird mit einem etwas reichweitenstärkeren Akku ausgestattet, der 70 kWh erreicht und damit eine Reichweite von 440 Kilometern nach NEFZ-Verbrauchszyklus aufweisen soll. Das bisherige Einstiegsmodell mit 60 kWh kam nur 335 km weit. Seine Motorleistung liegt bei 384 kW/522 PS. Dadurch wird er auch spurtstärker und soll in 5,4 Sekunden auf 100 km/h beschleunigen. Die Endgeschwindigkeit, deren häufige Ausnutzung die Reichweite aber deutlich reduzieren wird, liegt bei 225 km/h.

Interessant ist auch die Aufwertung der Ausstattung. So erhält der 70D nun dank zweier Elektromotoren Allradantrieb sowie Spurhalte-Assistenten sowie eine Notbremse, die bei unmittelbarer Kollisionsgefahr eingreifen kann. Außerdem bietet Tesla drei neue Farben für das Model S an. Der Tesla S 70D soll ab 75.800 Euro zuzüglich 400 Euro Auslieferungsgebühr ab Juni 2015 zu haben sein. Das bisherige Einstiegsmodell lag bei 71.140 Euro. Für den erhöhten Preis bekommt der Käufer aber nicht nur den größeren Akku, sondern auch eine deutlich aufgewertete Serienausstattung. Die Tesla-Supercharger, die auch in Deutschland vereinzelt anzutreffen sind, dürfen auch bei der kleinsten Version des Elektroautos kostenlos benutzt werden - so lange der Käufer das Auto besitzt. Das gilt auch für spätere Halter des Fahrzeugs.

Das mittlere Modell 85D fährt 502 km (NEFZ) weit und verfügt in der Variante mit zwei Motoren über 428 PS. Die Maximalgeschwindigkeit liegt bei 250 km/h und Tempo 100 ist in 4,6 Sekunden erreicht. Der Preis liegt bei 85.900 Euro. Wer auf den Allradantrieb verzichten kann, zahlt 5.100 Euro weniger, muss aber auch bei Leistung, Tempo und Beschleunigung leichte Einbußen hinnehmen. Das Spitzenmodell ist der P85D mit 480 km (NEFZ) Reichweite, 700 PS. Er kommt in brachialen 3,3 Sekunden auf 100 km/h, kostet 106.100 Euro und soll Ende Juni 2015 in Deutschland ausgeliefert werden.Die Canon XC10 besitzt ein fest eingebautes 10-fach-Zoom, filmt in 4K und macht mit ihrem 1 Zoll großen Sensor auch Fotos mit 12 Megapixeln. Bis hierhin liest sich die technische Beschreibung wie die einer normalen Bridgekamera. Doch Canon will 2.000 Euro für ein Gerät, das nicht einmal einen richtigen Sucher besitzt. Canon bezeichnet sie als bahnbrechend, optisch erinnert sie an eine Mittelformatkamera: Die XC10 will Camcorder und Fotoapparat zugleich sein und nimmt Videos in 4K (3.840 x 2.160/ 25P) mit bis zu 305 Mbit/s auf eine CFast-2.0-Karte auf. Full-HD (1.920 x 1.080) schreibt sie mit bis zu 50 Mbit/s auf eine SD-Karte; in beiden Fällen mit 4:2:2 Farbsampling. Dazu kommen Zeitraffer- und Zeitlupen-Aufnahmemodi.

Die Kamera verwendet einen 1-Zoll-CMOS-Sensor, der bis ISO 20.000 genutzt werden kann und einen Dynamikumfang von 12 Blendenstufen aufweisen soll.Canon empfiehlt die XC10 als mobile Ergänzung zu professionellen aber großen Camcordern. Einen Sucher besitzt sie nicht, dafür aber ein rückwärtiges Display (3 Zoll, 1,03 Millionen Bildpunkte) mit Touchscreen, das auch klappbar ist und einen daran montierbaren Lichtschacht mit Okular hat. Die XC10 kann über WLAN (IEEE 802.11b/g/n bei 2,4 GHz und 802.11a/n bei 5 GHz ) vom Browser, Smartphone oder Tablet aus ferngesteuert werden. Das 10-fach-Zoomobjekitv mit einem aufs Kleinbild umgerechneten Brennweitenbereich von 27,3 bis 273 mm (f/2,8 bis f/5,6) verfügt über einen opto-mechanischen Bildstabilisator und soll für ein weites Aufgabenspektrum ausreichen. Abnehmen lässt sich das Objektiv aber nicht. Neben Videos sind auch Fotos mit 12 Megapixeln möglich.

Die Canon XC10 misst ohne Sucherlupe 125x102x122 mm, wiegt leer 930 Gramm und kann mit einem Akku etwa 75 Minuten lang filmen. Weitere technische Daten vermittelt das Datenblatt (pdf). Der Camcorder soll ab Juni 2015 zum Preis von rund 2.000 Euro erhältlich sein.Welches Material ist für wen geeignet, und welche Größe hat Vorteile? Kurz vor dem Start der Vorbestellerphase für die Apple Watch hilft Golem.de bei der Auswahl der richtigen Version - und verrät, wie sich eventuell Geld bei der Anschaffung sparen lässt. So kompliziert ist es bei Apple sonst nicht. Genau 38 Versionen der Apple Watch will die sonst für ihr straff durchorganisiertes Produktportfolio bekannte Firma ab dem 10. April 2015 zum Vorbestellen anbieten. Ein paar Varianten kommen allerdings für den normalen Käufer kaum in Frage - vor allem die acht Modelle der Reihe "Edition", die mit Preisen ab 11.000 Euro nur den extrem betuchten Apfelfan in Versuchung führen.

Bleiben immerhin 30 Versionen, die sich trotz des gleichen Innenlebens teils deutlich voneinander unterscheiden: beim Gehäuse und beim Band. Zwar kann jeder Kunde seine Apple Watch 14 Tage lang einfach zurückgeben - bei Apple ist das übrigens normalerweise auf Kulanz auch beim Kauf im Ladengeschäft kein Problem. Trotzdem wollen wir auf Basis der derzeit vorliegenden Informationen mit den wichtigsten Tipps helfen, einen Fehlkauf von vornherein zu vermeiden.Hierzulande lässt sich der Handgelenkscomputer ab Freitag, 9:01 Uhr, über den Apple Store im Internet vorbestellen. Die Auslieferung soll ab dem 24. April 2015 erfolgen. Derzeit ist nicht abzusehen, wie groß der Ansturm sein wird, und ob die Uhr ähnlich schnell ausverkauft sein wird wie zuletzt das iPhone 6. Wir rechnen allerdings mit längeren Lieferfristen.http://www.akku-fabrik.com/toshiba.html

11/02/2017

Accu Toshiba PABAS098

De behuizing van de Aspire One D255 is nagenoeg identiek aan die van de Aspire One D260, schrijft Macles. Hij zou alleen in andere kleuren beschikbaar komen en geen chromen elementen meer bevatten. Terwijl de D260 met een Atom N450 of N455 werd geleverd, krijgt de D255 echter een N550.De N550 is een dualcore met een kloksnelheid van 1,5GHz, iets trager dan de meeste Atoms. De aanwezigheid van twee rekenkernen, die dankzij HyperThreading vier treads tegelijk kunnen verwerken, moet dit compenseren. De cpu is niet de eerste dualcore in de Atom-serie; eerder bracht Intel al de 330 en de D510 uit. Deze chips zijn echter voor nettops bedoeld, hoewel Asus een Eee PC met de Atom 330 levert en Archos een 13,3"-laptop met de D510 in zijn assortiment heeft. Daarnaast waren er ook berichten dat Asus een Eee PC met de N550 zou gaan uitrusten, maar Acer lijkt zijn concurrent voor te zijn. Overigens lijkt de Atom N550 sneller te zijn dan de 330 en de D510.

Toshiba heeft een nieuwe reeks ssd's aangekondigd, die voorzien zijn van 19nm-flashgeheugen. Tegelijkertijd maakt de fabrikant gebruik van een nieuwe controller, die lees- en schrijfsnelheden van omstreeks 500MB/s mogelijk maakt.De nieuwe serie gaat schuil onder de weinig tot de verbeelding sprekende naam THNSNFxxxGzzS, waarbij xxx kan verschillen, aangezien Toshiba maar liefst elf modellen aankondigde. Acht ssd's, oplopend van 64, via 128 en 256 naar 512GB, hebben allemaal de 2,5"-formfactor, maar vier ervan zijn 7mm dik en vier zijn 9,5mm dik. Ook zijn er drie msata-ssd's aangekondigd, die in laptops gebruikt worden. Alle ssd's hebben een sequentiële leessnelheid van 525MB/s en een sequentiële schrijfsnelheid van 461MB/s, op de 64GB-versie na, die met 440MB/s kan schrijven.

De ssd's maken gebruik van mlc-flashgeheugen dat op Toshiba's 19nm-procedé wordt vervaardigd. Huidige ssd's maken veelal gebruik van 24- of 25nm-geheugen, afkomstig van IMFT. Over het algemeen betekent een kleiner procedé een kostenbesparing, aangezien er meer werkbare chips uit een wafer gehaald kunnen worden. Volgens Toshiba gaat de massaproductie in augustus van start en dan moet duidelijk worden of de ssd's de al ingezette prijsdaling kunnen voortzetten. Onduidelijk is wat het effect is van het 19nm-procedé op de levensduur van het flashgeheugen.De nieuwe controller beschikt verder over enkele nieuwe technieken, aangezien de sata 3.1-standaard wordt ondersteund. Onderdeel daarvan is een verbeterde trim-techniek, die echter alleen in Windows 8 of bepaalde Unix-kernels gebruikt kan worden. Ook is er een fout-corrigerende techniek, Quadruple Swing-by Code genaamd, en moet de ssd minder energie gebruiken in idle-stand.

Afgelopen weekeinde streden deelnemers uit twintig Europese landen om de titel 'beste overklokker van Europa'. Een team uit Griekenland ging uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal.Alle deelnemers mochten het gros van de ter beschikking gestelde hardware, waaronder een MSI P45 Platinum moederbord, een Geforce 9600GT, een Intel E8400 processor en een toetsenbord, muis en Vendetta-koeler van OCZ, houden. Bovendien kregen de drie beste overklokkers een GX600-notebook, MSI's overklokbare high-end laptop. Het Nederlandse team, bestaande uit Snot_Aap en Extera, viel met zijn vierde plek net buiten de boot: alleen de eerste drie teams mogen naar Taiwan voor de wereldkampioenschappen.

Nu de kerstdagen gepasseerd zijn heeft eenieder die de afgelopen week teveel gesnoept heeft, behoefte aan beweging. Zo ook de mannen van Notebooky.cz. Deze kregen namelijk de opdracht om een nieuwe laptop van het Tjechische leger te testen. Hierbij ging men echter verder dan normaal, niet alleen de hardwarematige prestaties werden getest, ook kreeg deze laptop fysiek de volle laag. Men begon met een val van tafelbladhoogte, maar dit smaakte naar meer: de laptop kreeg een val van een meter, het gewicht van een monitor, het gewicht van een mens te verduren.Persoon staat op laptopAls klap op de vuurpijl kwam daar een val van een meter, gecombineerd met een slide over zowel het tafelblad als de grond bij. Dat al dit geweld eigenlijk alleen het wegtrainen van de extra kerstkilo's tot nut had, bleek later toen de laptop in gehavende toestand alsnog enkele Sandra- en 3D Mark-scores wist te produceren. Filmpjes kunnen hier neergehaald worden. Mensen die de Tjechische taal machtig zijn, kunnen hier de behaalde scores aanschouwen.

Red Hat heeft aangekondigd dat het Fedora 18 via een Verisign-dienst van een digitale handtekening wil voorzien. Zo moet de Linux-distributie ook kunnen draaien op Windows 8-systemen die in de uefi gebruik zullen maken van secure boot.Microsoft wil met Windows 8 het secure boot-mechanisme gaan gebruiken. Secure boot is beschikbaar in moderne pc's en laptops met de 'bios-opvolger' uefi. Via het beveiligingsmechanisme zou er niet langer gerommeld kunnen worden met bootloaders en drivers. Microsoft stelt dat Windows 8 op die manier beter is te beveiligen tegen malware omdat met secure boot alleen signed code kan worden gedraaid. Vanuit de Linux-gemeenschap kwam er echter direct de kritiek dat dit beveiligingssysteem andere besturingssystemen dreigt buiten te sluiten omdat zij niet de benodigde sleutels hebben.

Red Hat heeft naar eigen zeggen inmiddels een manier gevonden om Fedora 18, die naar verwachting in november zal uitkomen, toch op uefi-systemen met secure boot te kunnen starten. Daarvoor betaalt Red Hat eenmalig 99 dollar aan de certificate authority VeriSign om zo via Microsofts SysDev-portal code te kunnen signen met de vereiste handtekening.Allereerst zal Red Hat in Fedora 18 een first stage-bootloader introduceren die van de benodigde sleutels is voorzien. Deze bootloader zal niets anders doen dan Grub2, de normale bootloader, controleren of deze de juiste handtekening heeft en deze vervolgens opstarten. Volgens Red Hat hoeft de first stage-bootloader slechts af en toe te worden bijgewerkt, maar Grub2 zal beperkingen krijgen. Zo wordt het onmogelijk om losse modules in te laden en kunnen alleen signed kernels opgestart worden.Red Hat belooft verder dat het alle Fedora 18-binaries van de juiste handtekening zal gaan voorzien, al laat het bedrijf tevens weten dat het drivers van derde partijen niet kan ondersteunen met het signing-proces. Een goede oplossing voor dit probleem is er nog niet, zo stelt Red Hat.

Volgens Red Hat is de gekozen methode om secure boot te ondersteunen weliswaar verre van optimaal, maar wel de minst problematische. Zo zou het opzetten van een organisatie die een generieke Linux-sleutel zou beheren te kostbaar en tijdrovend zijn. Ook het starten van een eigen Red Hat-autoriteit stuit op diverse bezwaren en zou in strijd zijn met het opensource-karakter van Linux.Red Hat stelt verder dat alle bovengenoemde beperkingen van secure boot vervallen als de gebruiker de mogelijkheid heeft om het beveiligingsmechanisme in de uefi handmatig uit te schakelen. Dit zal op x86-systemen het geval zijn, zo belooft Microsoft, maar op ARM-hardware zoals Windows 8-tablets, zal secure boot juist niet uitgeschakeld kunnen worden.Dell heeft in een aantal landen de Inspiron Mini 9 in de virtuele etalage geplaatst. De netbook, die naar keuze voorzien is van Ubuntu of Windows XP, zal pas aan het einde van dit jaar ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

De Mini 9, ook bekend als Inspiron 910, is in Europa onder andere verkrijgbaar in Duitsland en Groot-Brittannië. De prijzen voor de netbook bedragen respectievelijk 369 euro en 299 pond voor het instapmodel. In de VS is de Mini 9 verkrijgbaar vanaf 349 dollar. De specificaties komen overeen met de eerder uitgelekte informatie.De Inspiron Mini 9 is in de VS in drie smaken leverbaar. Het 349 dollar kostende instapmodel is voorzien van een 4GB-ssd, een 1,6GHz Atom-cpu en Ubuntu 8.04. De 'social edition' moet 399 dollar kosten, waarbij de laptop beschikt over een solid state drive met een capaciteit van 8GB en een 0,3-megapixelwebcam. Ook dit model wordt met Linux geleverd. Voor de XP-edition moet 449 dollar worden neergelegd. De Windows-versie is eveneens voorzien van een 8GB-ssd, maar biedt de koper een 1,3-megapixelwebcam en 1GB werkgeheugen, in plaats van de halve gigabyte waar de Linux-modellen mee zijn uitgerust.Door de massale belangstelling voor de budget-notebook lijkt de voorraad in de magazijnen van Dell echter snel te slinken: kopers moeten zowel in Duitsland als in Engeland momenteel al rekening houden met minimaal veertien dagen levertijd. Wie de laptop in de Nederlandse webshop van Dell wil bestellen, moet nog meer geduld hebben: de Mini 9 zal pas eind dit jaar leverbaar zijn, zo liet een woordvoerder aan Tweakers.net weten.http://www.accu-fabriek.com/fujitsu.html

Een nieuwe usb 3.0-controller moet vooral voor mobiele toepassingen inzetbaar zijn. De host-controller werd ontwikkeld door Renesas Electronics, een bedrijf dat een dochteronderneming van NEC Electronics en Renesas Technology is.De meest gebruikte usb 3.0-controller op moederborden is nog altijd de D720200F1-controller van NEC. De chip wordt voornamelijk op moederborden gebruikt, aangezien de chipsets van zowel AMD als Intel nog geen usb 3.0-interfaces ondersteunen. De controller maakt gebruik van een enkele pci-express-lane om de benodigde bandbreedte aan aangesloten usb 3.0-apparaten te leveren. De chip heeft inmiddels een opvolger gekregen die door Renesas Electronics werd ontwikkeld en als sample voor hardwarefabrikanten beschikbaar is.